MN logo rgb web 300x77
3 x 2200: Friske fastelavnsboller (der indfrier forventningens glæde)

3 x 2200: Friske fastelavnsboller (der indfrier forventningens glæde)

BEMÆRK! Denne artikel er cirka 3 år gammel
De store fastelavnsfester med tøndeslagning og udklædning bliver der ikke noget af i år. Men fastelavnsbollerne –dem kan corona ikke tage fra os! Vi har fundet tre gode boller hos bydelens bagere.

“Boller op – boller ned – boller i min mave, hvis jeg ingen boller får, så laver jeg ballade”

Ja, sådan lød det stadig, da jeg var barn, og vi gik fra dør til dør udklædt i vores fars alt for store skjorte, nogle sjove tøjrester og et par paprør som ører. Eller klædt ud som papkasse.

Det var dengang, man endnu ikke havde hørt om Halloween og dyre kostumer fra legetøjsbutikken. Det var dengang, vi bed til bolle, spiste om kap med slik-snørebånd og stak næsen i en tallerken med mel for at finde 25-øren på bunden.

Ansigtsmalingen blev ordnet med en læbestift eller luksusudgaven: med 4 ansigtsstifter, som man delte med alle vennerne. Det var tider.

Selvom børnenes fascination af Halloween og nutidens slikmængder er svære at hamle op med, så synes trenden alligevel at være, at man kigger tilbage, så retro hyldes og udleves – måske særligt i disse tider med nedlukning har vi alle en snert af nostalgi og romantisk kig tilbage på barndommens uskyldighed og naive glæder.

Højdepunktet for en fastelavnsfest var naturligvis at slå katten af tønden – om end tønden i min tid trods alt kun har været fyldt med frugt og slik (i min tid) – men jeg husker også tydeligt fastelavnsbollerne.

Det var en ganske særlig bolle, og nogle gange kunne man være så heldig, at den ud over marcipan og sveskesyltetøjet indeni også kom med en klat flødeskum.

Der er sket meget siden da – også med fastelavnsbollerne. De kommer nu i flere forskellige kategorier, og bagerne og konditorerne konkurrer om at lave de bedste og mest spektakulære hvad angår såvel smag som udseende.

Det har altid glædet mig, når der stræbes efter det bedste, for det kommer jo alle os kunder til gode. Forventningens glæde, fra man har udset sig den helt rigtige og flotte fastelavnsbolle i bagerens vindue, til man kommer hjem og kan smage den sammen med en kop god, glohed kaffe, er uforlignelig – og når den første bid lever op til forventningerne, går det hele op i en større helhed af lykke.

Jeg har valgt at anmelde den type fastelavnsboller, som mest af alt minder om en fusion af en croissant og en flødekage.

Her er mine lokale anbefalinger – velbekomme:

Bagt, Jagtvej 13

Efter at have stået i kø udenfor i bidende kulde bad jeg personalet vælge den fastelavnsbolle, de syntes var den bedste. Jeg fik en stor, flot lyserød fastelavnsbolle med

hindbærmousse, altså flødeskum vendt med hindbær.

Det må være enhver lille og måske stor piges drøm af en fastelavnsbolle. Lyserødt fyld, lyserød glasur på toppen med et lille hindbær og et lille stykke lyserødt chokolade.

Dejen var en smule sej, men på samme tid luftig. Det fungerede ret godt med en bolle med lidt bid i, til gengæld syntes jeg ikke, at den smagte af særlig meget. Men hvad smagen måske manglede, kompenserede størrelsen for. Det er en stor fastelavnsbolle, og hjemme hos os delte vi den.

kr. 25,-

Brødkunsten, Jagtvej 94

Et virkelig flot udstillingsvindue ud mod Jagtvej med mange forskellige fastelavnsboller, som man kan stå og kigge på, mens man står i den lange kø udenfor.

Søndag efter frokost var Unicorn-fastelavnsbollerne allerede udsolgt, men man kunne se lidt Tivoli-drys ligge der, hvor de havde stået.

Mens jeg ventede på at komme ind kunne jeg diskutere med mig selv, om jeg skulle prøve den med solbær/lakrids eller vælge den med citron/passion. Fastelavnsbollerne var lidt mindre end hos de andre bagere, men jeg kan virkelig godt lide, at man kan se, at de har gjort sig umage.

Jeg hjembragte en lækkerhed af citron, passion med sukkerkugler og guld på toppen. En skøn, frisk fastelavnsbolle – bare ekstra og helt perfekt i størrelsen.

Kr. 20,-

Brødværten, Griffenfeldsgade 56

Kagemontren hos Brødværten bugner med enorme fastelavnsboller i flere varianter. Og den klassiske fastelavnsbolle med vaniljecreme og flormelis drysset på toppen, som jeg valgte, kunne også kun lige akkurat været i æsken på vejen hjem.

Ud over at fastelavnsbollen var meget stor, havde man også fra konditorens side været ekstra gavmild med mængden af vaniljecreme, som var dejlig luftig og ikke for sød.

Bollen mindede utrolig meget om en perfekt croissant med den sprødeste kant og flere seje lag.

Pga. størrelsen virkede fastelavnsbollen lidt tung og stor, men på den gode måde.

kr 23,- 

Camilla Plougsted er uddannet sommelier og har de seneste seks år boet på Nørrebro, hvor hun via sit firma Nordic Sommelier Academy/Vin og Foredrag i Ryesgade bl.a. samarbejder med det lokale spiseri Send Flere Krydderier

Related Articles

X