Der er nogle uger til påske, men hvorfor vente, når man allerede nu kan købe lækre, håndlavede voksen-påskeæg fra to af bydelens fremmeste chocolatierer og et lokalt karamelleri?
Påske er en jødisk højtid, Pesach, der fejrer jødernes udvandring fra Ægypten, og den vigtigste og ældste kristne højtid, der markerer Jesus’ død og opstandelse.
I min omgangskreds tænker de færreste dog på Jesus’ lidelser i påskedagene, som mere forbindes med fridage og påskefrokoster, hvor man mødes med familie og venner.
Og vi kommer naturligvis ikke uden om påskeæggene.
Jeg er vokset op med, at man mødes i familien og hygger med påskefrokost og puster æg. Børn og voksne maler de færdigpustede æg og hænger dem på forårsgrene, som er taget ind og sat i vaser.
Mange tager i skoven og holder picnic og triller hårdkogte æg ned af den nærmeste bakke. Aktiviteter forbundet med hygge og nærvær i godt selskab.
Traditionen med, at påskeharen gemmer påskeæg i gærder og buske, hvor børnene så skal finde dem, kom til Danmark omkring 1900-tallet og har ikke noget med hverken jødedommen eller kristendommen at gøre.
Men det er da ret hyggeligt at drøne rundt og lede efter påskeæg og se såvel chokoladeæg som chokoladeharer vrimle frem på hylderne i supermarkederne, hos bagerne og hos specialforretningerne.
Jeg har altid fået en lille chokoladehare fra den kendte schweiziske chokoladeproducent Lindt af min far, som han tog med hjem fra Tyskland.
Det var en særlig ting, som jeg skattede højt som barn. Og som en sød, betænksom gestus sørger nu min mand for, at jeg får en lille chokoladehare hver påske.
Jeg giver også gerne mine børn påskeæg – det bliver man aldrig for gammel til; at blive mindet om en højtid og en sød luksus.
Vi gemmer også påskeæggene hjemme hos os, men det sker ikke i gærder eller buske, men i stuen, og hvert år er der jagt efter dem til stor glæde og underholdning.
Den fornøjelse kan corona ikke tage fra os, så jeg har været rundt i bydelen for at finde nogle bud på lokalt producerede påskeæg – og har fundet ud af, at påskeæg kan komme i flere former …
Ro Chokolade, Jægersborggade 16
Hos Ro Chokolade er der kælet for håndværket, som er præsenteret på den fineste måde i de blanke glasmontrer i butikken.
Jeg var ikke helt overbevist om farverne på påskeæggene, som er blå-lilla, svag rosa, støvet karrygul m.v. – men jeg skal love for, at der venter en oplevelse:
De små påskeæg byder hver på en himmerigsmundfuld af dels velsmag, dels overraskelse. Lige fra den klassiske marcipan over café latte, jordbær & yuzu, nougat og marcipan med Limoncello til min personlige favorit med vanilje-karamel.
Påskeæggene er små og minder i størrelse om en petit four, hvilket passer perfekt til en kop kaffe. Et ideelt voksen-påskeæg.
6 påskeæg kr. 100,-
Karamelleriet, Jægersborggade 36
Jeg var lidt usikker på, om Karamelleriet havde en påskeversion, men det havde de heldigvis – og det var en fornøjelse at smage sig igennem og opdage, at påskeæg godt kan være trekantede.
Påskeblandingen ’Mit navn det står med prikker’ består af en blanding af Karamelleriets bedste karameller: salmiaklakrids, pebermynte, fløde, chokolade og søde lakridskarameller. Alle pakket fint og hygiejnisk ind.
Min personlige favorit er nok flødekaramellen, men de er alle rigtige gode.
Ekstra autentisk og hyggeligt er der i karamelkogeriet, når man som kunde bliver tilbudt en smagsprøve direkte fra produktionen.
Et anderledes gækkebrev eller en fin værtindegave til påskefrokosten.
240 g karameller ’Mit navn det står med prikker’. kr. 100,-
Anker Chokolade, Jagtvej 125
Ankers påskeæg byder på 6 smukke æg i en lille æske, som lokker med kamilleblomst, pistaciemarcipan med grand cru-chokolade, hasselnødder fra Piemonte, vild peber fra Madagascar, Tonka-bønner og karamel med citron og sesam.
Smagen holder, hvad synet lover – der er tale om små smagseksplosioner af nydelse, og det er svært at pege en favorit ud … men måske hasselnødderne fra Piemonte løber med sejren. Små overraskelser for den voksne, kræsne smag.
Personligt holder jeg meget af æggenes æstetiske udseende. Det vil ikke være korrekt at sige, at de ser naturlige ud, men de har et smukt, rustikt look over sig.
6 påskeæg kr. 80,-
Jeg ønsker jer alle god påske – om I fejrer det med påskebord, påskehare eller i kirken.
Camilla Plougsted er uddannet sommelier og har de seneste knap otte år boet på Nørrebro, hvor hun via sit firma Nordic Sommelier Academy/Vin og Foredrag i Ryesgade bl.a. samarbejder med det lokale spiseri Send Flere Krydderier.