Mit Nørrebro
3 x 2200: Gode græskarpushere til hygge og Halloween

3 x 2200: Gode græskarpushere til hygge og Halloween

Om du fejrer Halloween eller ej, er det sæson for græskar i alle udformninger – vi anbefaler tre lokale grønthandlere, der har gode græskar til såvel græskarlygter som til en lækker græskarsuppe (som vi selvfølgelig giver dig opskriften på).

Efterårsferien er slut, og vi er tilbage på arbejde, studie og skole. Vejret skifter mellem at være gråt og trist og at vise sig fra sin smukkeste side med blå himmel og flammefarvet løv. 

Corona-smittetallene er stigende, og usikkerheden om fremtiden er blevet en realitet blandt mange, jeg kender. Alligevel har vi en stærk impuls om at holde kontakt og komme ud – men med afstand. 

Der er mange holdninger til Halloween, men uanset anskuelse er det et faktum, at de forskellige supermarkeder og grønthandlere i disse uger bugner med græskar i alle størrelser.

En dejlig græskarsuppe kan man altid nyde, uden at det nødvendigvis har noget med Halloween at gøre, og i det hele taget er græskar en sæsonbestemt grøntsag, som ikke alene smager godt, men som også er en fryd for øjet og minder om de flotte farveskift, naturen undergår helt upåvirket af tidens udfordringer og traditioner.

Jeg har meget travlt med mine projekter på jobbet, men er begyndt at indlægge gåture uagtet vejret for at komme ud. Måske du ligesom jeg nyder at slentre en tur gennem Nørrebro bare for at nyde stemningen og tage det hele ind?

Du finder fine græskar på Nørrebro, og også på den anden side af Holloween kan du trylle dem om til en lækker, varm græskarsuppe. Som en ekstra bonus i denne uge får du en sikker vinderopskrift på græskarsuppe fra fantastiske Louise Lorang (ja, hende fra ‘Bagedysten’).

Jeg har været omkring Nørrebro Station, Nørrebrogade, Griffenfeldsgade, Jagtvej, Rantzausgade og Blågårdsgade på dagens gåtur og giver dig her mine 3 bud på, hvor du kan finde gode græskar:

AL AQSA 2, Lundtoftegade 2

Lige ved siden af Nørrebro Station på Folmer Bendtsens Plads ligger Al AQSA, som fangede mit øje, fordi de har udstillet deres store græskar i nogle træer i deres bod. De store græskar kan ud over suppe bruges til udhuling og laves om til græskarlygter.

Jeg er vild med deres sjove idé med at sætte græskarrene i træerne, for butikken ligger lidt tilbagetrukkent fra Nørrebrogade, og træ-græskarrene er en eyecatcher og vækker det nysgerrige i mig som kunde.

Al AQSA har flere slags græskarvarianter at vælge imellem, og priserne ligger mellem 20 og 75 kr.

Coop 365, Jagtvej 85

På Jagtvej finder du Coop, hvor der ligger kasser med fine små og faste økologiske Hokkaido- og Butternutchgræskar til en overskuelige pris.

De smukke Hokaidogræskar kan du få til 15. kr. og Butternutchgræskar t17 kr. – det er da til at have med at gøre!

Hind Marked, Blågårdsgade 2

På Blågårdsgade finder du Hind Marked, som sælger store græskar til 35 kr.

Ud over store græskar, som alle er potentielle store, flotte græskarlygter eller suppe til den store familie, så har Hind Marked et væld af skønne, friske krydderier, og så har de Mo bag disken, som nogle gange byder på et stykke melon om sommeren eller en slikkepind til børnene – her føler jeg altid lokalmiljøets varme.

Du ønskes god fornøjelse med græskarlygten og/eller græskarsuppen!

UGENS BONUS: Thai-style græskar suppe by Louisa Lorang

Opskrift til 4 personer

• 1 hokkaido, ca. 1-1,2 kg

• 3 fed hvidløg

• 1 løg

• olivenolie

• 3-4 spsk. grøn karry (eller efter smag)

• 1 dåse kokosmælk (400 ml)

• 6-8 dl grøntsagsbouillon 

• 1 stilk citrongræs, flækket

• 3-4 limeblade

• saft af 2 lime

• salt

Topping:

• chili

• ½ bundt forårsløg

• 2 håndfulde koriander

• limebåde

1.Tænd ovnen på 200 grader. Skrub græskarret, så skallen er helt ren. Flæk græskarret og skrab kernerne ud med en ske. Kassér dem.

2. Skær græskarret i både og vend dem med olivenolie. 

3. Bag græskarret i ét lag på en bageplade i den varme ovn i 25 minutter, til græskarret er knapt mørt. Tag græskarret ud (bag to-tre både lidt længere, til de er helt møre, skær dem groft ud og vend dem med salt. Gem til garniture).

4. Skær græskarkødet groft ud, hak hvidløg og løg og sautér det hele i olivenolie i en stor, varm gryde. Det skal ikke tage farve. Kom karry på og derefter kokosmælk, bouillon, citrongræs og limeblade. Kog i 15-25 minutter under låg, til alt er helt mørt. 

5. Kassér citrongræs og limeblade. Blend suppen med en stavblender og smag til med lime og salt.

6. Snit chili og forårsløg i tynde skiver, anret suppen i skåle og top med forårsløg, lidt bagt græskar, koriander og chili. Servér straks med limebåde til.

Camilla Plougsted er uddannet sommelier og har de seneste seks år boet på Nørrebro, hvor hun via sit firma Vin og Foredrag bl.a. samarbejder med det lokale spiseri Send Flere Krydderier.

X