MN logo rgb web 300x77
Jo, denne Nørrebro-café må gerne holde åbent – og her er grunden

Jo, denne Nørrebro-café må gerne holde åbent – og her er grunden

BEMÆRK! Denne artikel er cirka 3 år gammel
Flere bekymrede naboer og forbipasserende har anmeldt værestedet Grace Kbh i Griffenfeldsgade til politiet, fordi de tror, der er tale om en almindelig café, som holder ulovligt åbent under coronanedlukningen. Nu har den daglige leder bestilt et stort banner for at råde bod på misforståelsen – og hun beder om vores forståelse.

Foto: Mit Nørrebro

Indrømmet: det er ikke til at se ved første øjekast. Og heller ikke ved andet.

Faktisk skal man vide, at der bag det store, lyse vinduesparti med det stilrene logo i Griffenfeldsgade 54 gemmer sig et værested for hjemløse.

Og det er helt bevidst.

“Det har netop været planen med at holde fronten så neutral: at det her sted føles så rart og normalt som overhovedet muligt. At det ikke ligner et værested, men at man kan komme her og få social hjælp, støtte og samtaler uden at blive stemplet og dermed ekstra udsat,” fortæller daglig leder Sofie Engell.

Men i en tid, hvor hele det ordinære restaurationsliv er tvangslukket pga corona, har denne strategi vist sig at være uhensigtsmæssig.

Flere bekymrede og lovlydige borgere på besøg eller med bopæl i nabolaget har nemlig troet, at Grace Kbh var en ganske almindelig café og har derfor anmeldt stedet til politiet for at holde ulovligt åbent.

“Med de nuværende restriktioner har vores plan altså bidt os selv bagi. Og derfor har jeg bestilt et kæmpe banner på 2 x 1,5 meter til at hænge til højre på facaden og gøre opmærksom på, at vi er et socialt tilbud for hjemløse, som har ekstra meget brug for os i denne tid,” siger Sofie Engell.

Som socialt tilbud værested må Grace Kbh nemlig gerne holde åbent – modsat de gængse caféer.

“Det har vi på skrift fra de sociale myndigheder. Og vi overholder selvfølgelig kravene fra sundhedsmyndighederne og gør i det hele taget alt, hvad vi kan for at gøre det så trygt som muligt,” understreger den daglige leder.

De ‘nye’ hjemløse ser ud som dig og mig

Paradoksalt nok har det sikkert pustet til misforståelsen, at mange af nutidens hjemløse ikke ser så socialt udsatte ud, som hjemløse gjorde “i gamle dage”.

Mange af dem er unge mennesker, for hvem det betyder utroligt meget, at Grace kan hjælpe dem med noget nyt (genbrugs-)tøj og et bad hos den lokale samarbejdspartner Sjællandsgade Bad.

“Det er netop vigtigt for dem ikke at se usle ud. Når man kæmper med de ting, som de gør inden, betyder det bare så ekstremt meget at have det godt med den krop, man går i,” forklarer Sofie Engell.

Men man skal endelig ikke tage fejl: der er behov for et sted som GRACE KBH – lige meget hvor pænt alting ser ud på overfladen.

Lige p.t. er GRACE tvunget til hver aften at afvise halvdelen af de hjemløse, der kommer for at spise, gå på toilettet og få varmen i et par timer, inden shelteret lukker, og de skal på gaden igen.

“Der er pres på, fordi de lige nu ikke har nogen steder at være, det er koldt, og det sner. Nogle gange står der 55 mennesker udenfor, og med afstandsrestriktionerne må vi kun tage 25 ind. Så vi bliver nødt til at trække lod om, hvem der må komme ind. Vi har lige haft en, der ikke kom ind to dage i streg – han var ulykkelig,” siger Sofie Engell og uddyber:

“De tilbringer dagligt 14-16 timer udendørs uden at kunne komme på toilettet, fordi der ikke er nogen åbne offentlige toiletter i nærheden. Og de bliver våde, men vi kan putte deres våde tøj i tørretumbleren. De her mennesker er afhængige af os, så vi håber på jeres forståelse for, at vi bliver nødt til at holde åbent i denne tid. Vi har brug for Nørrebros forståelse.”

OM GRACE KBH – og hvordan du kan hjælpe

GRACE KBH drives af Blaa Kors med støtte fra bl.a. Socialministeriet og Københavns Kommune.

Værestedet i Griffenfeldsgade 54 har åbent som morgencafé i weekenderne kl. 7-11 og her i vinterperioden også  alle ugens syv dage kl. 19–21, hvor de hjemløse kan få et måltid mad.

VIL DU HJÆLPE Grace og de hjemløse, kan du gøre det på 3 måder:

• Ved at blive frivillig – arbejdet består primært i at servere kaffe og mad samt udlevere værnemidler i ovennævnte åbningstider.
• Ved at donere tøj, særligt strømper og underbukser, til de hjemløse. Det må selvfølgelig gerne være nyt, men det er helt fint med genbrug – så længe det ikke er hullet. Tøjet kan afleveres i cafeen i Griffenfeldsgade eller i Graces tøjcontainer i Baggesensgade 7.
• Ved at donere et beløb til Graces arbejde

Related Articles

X