MN logo rgb web 300x77
Velkommen hjem: Historien om ‘Porten til Nørrebro’

Velkommen hjem: Historien om ‘Porten til Nørrebro’

BEMÆRK! Denne artikel er cirka 4 år gammel
Ved du, hvilket tilnavn de to karakteristiske huse ved indgangen til Nørrebrogade fik ved deres opførelse? Og hvorfor starter højre side af Nørrebrogaden med nummer 8? Få svarene her.

Jeg tror, at mange af Nørrebros beboere har det på samme måde som jeg – når vi kommer inde fra byen og passerer de to tårne, så er vi hjemme.

De to karakteristiske hjørneejendomme ved indgangen til Nørrebro blev begge opført i 1857-58. 

Huset til venstre blev opført af tømrermester Joachim Wildau. Han kom fra Holsten og var ud over at være tømrermester også ejer af Niverød Teglværk. Teglværket gik dog skidt og kom på tvangsauktion i 1862, Wildau udvandrede derefter til Australien. 

Huset til højre – nr. 8 – blev opført af tømrermester Christian Gottfried Lendorff. Lendorff kom fra Sachsen i Tyskland. Hans søn, Carl Lendorff, blev en kendt arkitekt, der især kom til at sætte sit præg på Odense. Ejendommen forblev i familiens eje indtil ca. 1920. 

De to bygninger fik hurtigt kælenavnet “Porten til Nørrebro” eller “Dardanellerne”. 

Dardanellerne er et smalt stræde i det nordvestlige Tyrkiet, hvor det adskiller Europa og Asien.

Oprindeligt er det betegnelsen for nogle borge, der lå på hver sin side af strædet. De spillede en vigtig rolle i Krimkrigen 1853-56, og Dardanellerne var derfor et velkendt navn, da de to tårnejendomme på Nørrebro blev opført.

Mysteriet om husnumrene

Ikke alle var dog begejstrede for byggeriet, og en af tidens førende arkitekter, Ferdinand Meldahl, udtalte: 

“Hvilke Anstrengelser var der ikke blevet udfoldet for at få de usle, ynkelige Tårne ved Hjørnerne af Dosseringerne frem… og hvilken Virkning har de ikke gjort”. 

Husene havde dengang adressen Nørrebrogade 9 på venstre side og Nørrebrogade 8 på højre side. 

Nørrebrogade startede på dette tidspunkt på den anden side af broen, omkring hvor Nansensgade krydser i dag, og numrene 1-7 og 2-6 lå her. 

I midten af 1870’erne kom vejen fra Nørreport til Søerne til at hedde Frederiksborggade, men man ændrede først Nørrebrogades husnumre i 1937, således at nummer 1 blev det første husnummer. 

Da man ændrede numrene i 1937, blev nr. 9, 11, 13, 15, 17, 21 og 23 ændret til nr. 1, 3, 5, 7, 9, 11 og 13 – resten blev ikke ændret, så derfor er der i dag et spring fra nummer 13 til 25. 

På højre side blev numrene ikke ændret, og her starter Nørrebrogade stadig med nummer 8. 

Udsigten, som den var fra de to tårnbygninger i 1864 

Til venstre ses tømmerhandler Kellermanns ejendomme, og bag dem gæstgivergården ‘Tre Hjorter’, den lå på hjørnet ved Farimagsgade. Huset yderst til højre tilhørte også Kellermann. Det blev udlejet til velstående københavnere, og i mange år boede teaterfamilien Zinck her. En hyppig gæst hos familien Zinck var H.C. Andersen. I årene 1830-33 spiste digteren hver torsdag middag hos familien. 
Peblingebroen blev erstattet af Dronning Louises Bro i 1887 – altså 30 år efter, at de to bygninger, der stadig udgør ‘Porten til Nørrebro’ blev opført. Billedet er fra Københavns Stadsarkiv. 
Inspirationen til at fortælle om ‘Porten til Nørrebro’ kom fra dette smukke Instagram-billede af Julie Vinding Thomsen (@julie_v_cph).

Du kan også se nogle helt fantastiske billeder af de to bygninger iklædt nytårsaften med mennesker forneden og fyrværkeri foroven på fotograf Kenneth Nguyens Instagram-profil, @kennethnguyen, lige her

Related Articles

X