MN logo rgb web 300x77
Bag bevarelsen: Historien om ‘tvillingehusene’ på Nørrebrogade

Bag bevarelsen: Historien om ‘tvillingehusene’ på Nørrebrogade

BEMÆRK! Denne artikel er cirka 2 år gammel

Politikerne på Københavns Rådhus har netop besluttet at sikre det lille gule byhus på Nørrebrogade 98 mod nedrivning – blandt andet på grund af samspillet med den modstående hjørnebygning i nr. 94. Vi fortæller her historien om de to bygninger, der blandt andet har rummet en usædvanligt sejlivet bagerbutik og et meget fint modemagasin med royale kunder.

Topfoto: Det har vist sig svært at finde et historisk billede, der viser begge de to hjørnebygninger ved indgangen til Sjællandsgade. Her er det Nørrebrogade 94 i fokus, mens man lige kan skimte Nørrebrogade 98 til venstre. Fotograf og årstal ukendt. Udlånt af Nørrebro Lokalhistoriske Forening og Arkiv.

I næsten 150 år har to lave bygninger dannet en smuk indgang til Sjællandsgade og siden 1914 givet os en flot udsigt til Simeons Kirke.

Nørrebrogade 94, som mange nørrebroere over 40 års-alderen sikkert forbinder med Modemagasinet Ingeborg Larsen, blev opført i 1873 af murermester Eduard Wetterberg.

Læs også: Vedtaget: To byhuse på Nørrebrogade bliver sikret mod nedrivning

Matriklen havde allerede en ejendom, der var opført i 1864 af den tidligere ejer, rebslagermester Hans Thrane. Det hus er i dag væk, men ældre nørrebroere vil sikkert huske, at det var her, den populære danserestaurant Granada havde til huse.

Efter murermester Wetterberg havde huset skiftende ejere, og butikslokalerne blev brugt til bl.a. værtshus, men i år 1900 åbnede urtekræmmer Carl Emil Lippert sin butik, og den lå her på hjørnet, indtil Lippert døde i 1936.

Dronninger og juleudsmykning

Urtekræmmerens varer blev erstattet af damehatte, da Ingeborg Rebekka Rosalinde Larsen og hendes mand Peter Emil Larsen købte ejendommen og indrettede Modemagasinet Ingeborg Larsen. Familien Larsen boede i Nørrebrogade 92, og her havde Ingeborg i flere år haft en lille butik med damehatte, tørklæder, handsker m.m.

Det nye modemagasin blev en af Nørrebrogades fineste butikker og endte også med at blive en af Nørrebros ældste forretninger.

Da Ingeborg Larsen døde i 1954, blev det datteren Lilli Rosa Etlersø, der videreførte forretningen, og det gjorde hun med stor flid og dygtighed.

Lilli Etlersø var en markant skikkelse på Nørrebro, og hun havde inden for sit fag og branche mange tillidsposter. Hun var i adskillige år formand for Nørrebro-City Handelsforening, og det var hovedsageligt hendes fortjeneste, at den årlige juleudsmykning på Nørrebrogade blev en realitet.

Sjællandsgade med vue mod Simeons Kirke. Ukendt årstal og fotograf. Udlånt af Det Kongelige Bibliotek.

Juleudsmykning var der også i modebutikken. Hvert år i december blev det fine, gamle julepynt fundet frem til glæde for alle, der passerede de smukt dekorerede butiksvinduer.

Højdepunkter i forretningens historie var, når medlemmer af Kongehuset, både dronning Ingrid og dronning Margrethe, købte hatte i forretningen.

Lilli Etlersø døde i 1995, og et par år senere var det slut med Modemagasinet Ingeborg Larsen på Nørrebrogade.

Vi kan dog stadig købe hovedbeklædning i butikken, men kun cykelhjelme – lokalerne har i mange år været brugt af cykelhandlere.

Bagerhuset, der hævede

Huset på det andet hjørne af Nørrebrogade og Sjællandsgade – nummer 98, som netop er blevet sikret mod nedrivning – blev opført fem år tidligere, i 1868.

Bygherre var rugbrødsbager Rasmus Pedersen. Huset var dengang mindre end det, vi kender i dag – ca. samme størrelse som nabohuset i nr. 94.

Rasmus Pedersen boede ved siden af bageriet i stueetagen med sin hustru, to børn, tjenestekarl, tjenestepige og bagersvend – købmand Jens Brandt boede på første sal med sin familie.

Rugbrødsbagerens søn

Rugbrødsbagerens søn, Benjamin Pedersen, gik ikke i sin fars fodspor, men valgte at blive skuespiller. Han optrådte først på teateret Casino i Amaliegade og kom senere til Folketeatret, hvor den legendariske F.L. Høedt blev hans instruktør og læremester. Her blev han i 13 år og havde flere succesfulde roller. I perioden 1889-1897 spillede han på Dagmarteatret.

Da man fra Aarhus Teaters udvalg i 1898 henvendte sig til Folketeatrets direktør, Dorph-Petersen, med henblik på teatrets ledelse, henviste denne til Benjamin Pedersen, der foruden skuespillet også havde store evner for teaterdrift. Nu begyndte hans samarbejde med Aarhus Teaters bestyrelse, og den 5. marts 1900 blev han Aarhus Teaters første direktør.

Rasmus Pedersen havde ejendommen i få år, inden den blev overtaget af bagermester Teudt, og siden kom bagermester Struer.

I 1879 købte bagermester Daniel Anton Johansen ejendommen, og fem år senere fik han lavet en stor tilbygning i Sjællandsgade, så huset fik nogenlunde det udseende, vi kender i dag.

Der var god brug for udvidelsen, for det var mange mennesker, der fik deres bopæl der. Johansen og hans hustru havde syv børn, to tjenestepiger, gårdskarl, tre bagersvende, to bagerlærlinge og en butiksjomfru.

Fra herretøj til grillkylling

Husets næste ejer blev en herreekviperingshandler, Jens Kjeldsen. Han købte ejendommen i 1906 og indrettede sin butik i lokalerne på hjørnet, ved siden af bagerbutikken.

I en menneskealder blev der solgt herretøj i butikken på Nørrebrogade 98. Jens Kjeldsen blev afløst af herreekviperingshandler Carl Christensen i 1972, og han havde forretningen indtil 1984.

Herreekvipering blev erstattet af Italian Fashion, men i 1995 var det slut med tøjsalg på Nørrebrogade 98.

.

Grillbarer og pizzeriaer har siden 1995 forsynet Nørrebro med grillmad, pizzaer og mange andre gode ting, og i dag står den på kylling, når man besøger The Turning Chicken.

Bagerbutikken på Nørrebrogade fik en lang levetid, 124 år. Mange, og ikke mindst elever på Sjællandsgades Skole, vil sikkert huske bager Kjeld Jacobsen og bager Steiness.

Ved siden af bageren lå i mange år Alt Foto, og rundt om hjørnet i Sjællandsgade 2 har mange små virksomheder haft deres virke.

Blandt dem kan nævnes: AB Skilte, Lotus Foto, Aladdin Bageri – og i dag har vi den populære restaurant Oysters & Grill på adressen. Restauratøren bag Oysters & Grill, Cofoco, ejer i dag bygningen Nørrebrogade 98.

Det forsvundne husnummer

Nu vil mange nok spørge: Når de to hjørneejendomme på Nørrebrogade har husnumrene 98 og 94, hvor er så nummer 96?

Svaret er, at Sjællandsgade oprindeligt kun var en lille stikvej til Nørrebrogade, så da de første huse blev opført her, fik de adressen Nørrebrogade 96.

Siden kom det lille stræde til at hedde Thranesvej og først i 1885 fik den navnet Sjællandsgade, gaden fik nye numre, og nummer 96 forsvandt.

Byhus på Nørrebro
Udsigten til at miste dette syn, hvor Nørrebrogade 98 (t.v.) og 94 ‘spejler sig’ eller danner en ‘tvillinge-effekt’ ved indgangen til Sjællandsgade over for Assistens Kirkegård, fik tidligere på året Socialdemokratiets Teknik-og Miljøordfører Marcus Vesterager til at foreslå en politisk beslutning om at sikre Nørrebrogade 98 mod nedrivning. Det forslag er nu endeligt besluttet i kommunens Teknik- og Miljøudvalg. Foto: Lars Vibild.

Related Articles

X