MN logo rgb web 300x77
Beboer efter bevarende lokalplan: “Vi er sindssygt glade og SÅ lettede”

Beboer efter bevarende lokalplan: “Vi er sindssygt glade og SÅ lettede”

BEMÆRK! Denne artikel er cirka 3 år gammel
For et år siden stod Rasmus Jon Nielsen på vegne af naboerne til det gule hus i Bjelkes Allé 48 frem i Mit Nørrebro med en appel om at stoppe den planlagte nedrivning. I dag har han og de øvrige beboere sejret. 

Foto: Lars Christian Vibild, larsvibild.dk

“Det er da sejt – så har vi vundet!”

Selvom vi taler coronasikkert sammen over telefonen, kan man alligevel næsten se Rasmus Jon Nielsen række armene i vejret.

Tidligt mandag aften blev der nemlig sat punktum for mere end et års bekymringer, møder, mediesnak og overvejelser om helt at flytte fra Nørrebro:

Et enigt Teknik- og Miljøudvalg i Københavns Kommune vedtog nemlig en bevarende lokalplan, der sikrer alle de små byhuse og enkeltstående villaer på Bjelkes Allé mod at blive revet ned og erstattet af nyere og højere byggeri.

Læs også: Endeligt vedtaget: Lokalplan bevarer det særlige bymiljø i Bjelkes Allé

“Det har virkelig været en lang ventetid for at få en eller anden form for afklaring, så vi er sindssygt glade og SÅ lettede. Jeg har snakket med mange i gården, og folk har næsten helt våde øjne,” fortæller Rasmus Jon Nielsen.

Han bor selv i Husumgade, men deler sammen med beboere i en lang række andre ejendomme gård med det gule hus i Bjelkes Allé 48 – et to etagers byhus, der er blevet opkøbt med henblik på nedrivning og opførelse af et 22 meter højt nybyggeri i syv etager.

En bevægelse sættes i gang

Planerne om det nye byggeri blev sidste år sendt i høring hos de nærmeste naboer, da det kunne forventes at betyde noget for blandt andet lysindfaldet i deres lejligheder og i gården.

Som en del af byggeplanerne skulle der også etableres en p-plads i den ellers aflukkede og bilfrie gård.

Og det satte en bevægelse i gang:

Læs også: Kampen for byhuset: “Vi frygter, at dette bare er starten”

Rasmus Jon Nielsen var sammen med flere andre naboer bange for, hvad det nye byggeri ville betyde for lyset, himmelrummet og sikkerheden i deres gård, som bliver brugt meget af ikke mindst børnefamilierne i de omkringliggende ejendomme.

“Mange af os, der bor her, vil gerne blive boende her – også med vores børn, og også selvom mange af vores venner flytter ud af byen. Men det kræver, at man gør noget for os som børnefamilier, som fx netop at bibeholde et lyst gårdmiljø uden p-pladser, så vi ikke bliver nødt til at flytte til Brønshøj lige som alle de andre,” siger han.

Derfor kontaktede han Nørrebro Lokaludvalg og fortalte om beboernes bekymringer til Mit Nørrebro.

Mit Nørrebro tog derpå fat i Socialdemokratiets dengang nyudnævnte teknik-og miljøordfører Marcus Vesterager, som hurtigt erklærede, at der efter hans mening var tale om et af de tilfælde, hvor kulturarv, grønne gårde og bymiljø med kant vægtede tungere end nybyggeri med flere boliger.

“Fantastisk for Københavns udvikling”

Marcus Vesterager stillede derfor forslag om et såkaldt § 14-forbud mod at nedrive det gule byhus og efterfølgende om en bevarende lokalplan for alle de ældre småhuse og enkeltstående villaer på Bjelkes Allé.

Og denne prioritering glæder Rasmus Jon Nielsen – i første omgang på egne vegne, men også i det hele taget:

“Man har haft en periode i København, hvor man bare har bygget og bygget og bygget – højt og stort og i beton. Jeg synes, det er helt fantastisk for Københavns udvikling generelt, at man fra politisk side nu har prioriteret at tillægge bymiljøer med lav bebyggelse særligt stor værdi,” siger han og fortsætter:

“Selvom det kan være fristende at bygge store huse med dyre lejligheder i stedet for et gammelt gult hus, betyder det vildt meget, at man vil bibeholde den kant og det særlige, København har, med de lidt sjove og skæve byhuse. De giver både en dejlig adspredelse, så der ikke kun er 5-6 etagers byggerier, og så giver de et lyst og dejligt gårdmiljø om sommeren og langt ind i efteråret.”

En sejr, der rækker langt ud over Bjelkes Allé

Rasmus Jon Nielsen arbejder til daglig som chefkonsulent for en organisation, der arbejder med at gøre indbyggere til medborgere.

Og selvom han ikke selv på noget tidspunkt over for Mit Nørrebro har bragt sit arbejde eller sin titel i spil i denne sag, er det tydeligt, at det politiske værdiskifte for ham netop handler om at tænke borgerne ind i byens liv.

“Jeg opfatter det som et signal til os byboer, der ønsker at blive boende i den store landsby, København er, med masser af himmel og masser af sol i gårdene. Det er jo svært at få klaustrofobi, når man bor i en by med åben himmel, og hvor man ikke føler, at husene læner sig ind over en , når man går på gaden,” som han udtrykker det.

Og ja, nu bliver Rasmus Jon Nielsens og hans familie boende på Nørrebro:

“Jeg synes, det er enormt fedt gå tur på Assistensen eller i Nørrebroparken, og med denne beslutning kan vi bedre se os selv blive boende i byen. Vi har i forvejen haft 5-6 år med metrobyggeri og kraner i vores nærmiljø, og vi ville være flyttet, hvis ikke denne lokalplan var kommet,” siger han – men understreger endnu en gang sin pointe med, at sejren rækker ud nærmiljøet omkring Bjelkes Allé:

“Med beslutningen her sender Københavns Kommune et signal om, hvad det er for en by, man gerne vil være med til at skabe, og at man vil skubbe lignende projekter i samme retning. Og det er næsten det vigtigste.”

Related Articles

X