Boligselskabet Bo-Vita har solgt to af de fire karréer i Mjølnerparken til ejendomsselskabet NREP – beboerne fik beskeden i deres postkasser kl. 7 i morges, kun en halv time før pressen fik besked via en pressemeddelelse.
Arkivfoto: Mit Nørrebro
“Jeg ved næsten ikke, hvad jeg skal sige, vi er jo lidt chokerede. Vi i bestyrelsen har ikke fået noget at vide om, at salget var på plads og ville blive offentliggjort i dag.”
Janni Milsted, næstformand i Mjølnerparkens afdelingsbestyrelse, har ligesom de øvrige beboere fået en tidlig julegave, de helst ville have sig frabedt:
Klokken 7.30 i morges udsendte ejendomsselskabet NREP en pressemeddelelse om, at de har købt to af Mjølnerparkens fire karréer – svarende til 260 boliger – med overtagelse i 2023.
At de to karréer skulle sælges til private udlejere, har været kendt i godt 2,5 år, men beskeden om, at det altså nu er sket, blev først uddelt i beboernes postkasser kl. 7 i morges – en halv time, før pressemeddelelsen blev udsendt, og før de fleste beboere havde nået at tjekke deres post.
“Vi har jo hele tiden vidst, at det skulle sælges, men nu har vi gået i spænding så længe, så vil vi da også gerne vide, hvad der for nogen, der har købt, og hvornår vi bliver smidt ud,” siger Janni Milsted.
I beboerbrevet fra Bo-Vita står ifølge Janni Milsted, at “det er vigtigt for Bo-Vita at sikre en åben og saglig dialog, hvor beboerne er orienteret om alle tiltag og ændringer.”
“Så er det jo ret utroligt, når vi først får det at vide her og nu,” mener Janni Milsted.
Langsigtede interesser
NREP, der bl.a. har tidligere overborgmester Jens Kramer Mikkelsen ansat som byudviklingsdirektør, har Industriens Pension som medinvestor og lover et huslejeniveau, som er til at betale for familier med almindelige indkomster.
De henviser til, at de p.t. har gang i et byudviklingsprojekt i Tingbjerg, hvor man har udviklet mere end 1.000 nye private boliger, primært rækkehuse, som skal integreres i og løfte området – ifølge Bo-Vitas formand Jan Hyttel et bevis på, at NREP er en ansvarlig ejendomsvirksomhed.
“Det vigtigste krav til en samarbejdspartner var, at der skulle være en langsigtet interesse i området, så vi kan sikre, at Mjølnerparken bliver socialt bæredygtig,” som Jan Hyttel formulerer det i pressemeddelelsen.
Der foreligger allerede en helhedsplan for renovering af Mjølnerparken, der er blevet udviklet i samarbejde med og efter godkendelse af beboerne – men det skete før den politiske beslutning om, at halvdelen af boligblokkene skulle sælges fra for at få Mjølnerparken væk fra regeringens liste over hårde ghettoer.
Og Jens Kramer Mikkelsen fra NREP erkender også i pressemeddlelsen, at meget har været forsøgt i Mjølnerparken, og at en positiv udvikling ikke kommer af sig selv.
“Mjølnerparken har mange kvaliteter, men har alligevel haft det svært i mange år. Utryghed, kriminalitet og sociale problemer. Men Mjølnerparken fortjener en chance mere. Det vil vi være med til. Det er vores ambition at gøre Mjølnerparken til en integreret, attraktiv bydel i København, som københavnerne trygt kan leve og færdes i,” siger han.
Lokaludvalgsformand håber på samfundssind
Hos Nørrebro Lokaludvalg er formand Mogens ’Mugge’ Petersen stadig ked af, at de to karréer i Mjølnerparken skal frasælges, men han udviser positiv nysgerrighed over for de nye ejere.
“Jeg er glad for, at det lyder som nogen, der har interesse i, kendskab til og ekspertise inden for området, og at de vil prøve at holde huslejen nede. Men lad os nu se,” siger han og fortsætter:
“Der påhviler jo de nye ejere et ansvar, fordi de nu går ind og overtager 10% af Nørrebros almene boliger – de har fået lov at købe noget, som skulle være vores billige boliger, og de skal bygges meget nyt for at erstatte dem. Og med et pensionsselskab som medinvestor har man jo lov at håbe, at de udviser et vist samfundssind,” siger han.