MN logo rgb web 300x77
Bolig, bageri og brandombygning: Her er Runddelens ældste hus

Bolig, bageri og brandombygning: Her er Runddelens ældste hus

BEMÆRK! Denne artikel er cirka 2 år gammel

Den lave bygning på Nørrebros Runddel, hvor 7-Eleven ligger i dag, blev opført for mere end 170 år siden og har blandt andre været hjem for en bagerfamilie med otte børn.

Topfoto: Bygningen ses her til venstre i billedet. foto udlånt fra Det Kongelige Bibliotek.

Det ældste hus på Nørrebros Runddel har adressen Nørrebrogade 155 – før 1873 var adressen Lygtevej 3.

Vi kender alle det lave, lysegrønne hus, hvor 7-Eleven siden 1994 har brugt lokalerne på hjørnet. Tidligere var det Skjold Burnes vinhandel, der fra 1976 lærte os at drikke “Monopol Rouge – den med tyren”, en 1,5 liter spansk rødvin, der blev rigtig populær.

Mange vil også huske Christines Konditori, der lå i lokalerne på Nørrebrogade. Fra 1964 og til 1996 stod bagermester Høstbo i spidsen for bageriet – og der har været bageri på adressen siden 1852. 

Udateret postkort.

Det oprindelige hus, med bolig og bageri, blev opført i starten af 1850’erne.

Snedkersvend Jacob Kjertmann var ejer af huset i 1852. Hans bror, bagermester Jørgen Peter Kjertmann, var leder af bageriet.

De to brødre var ud af en håndværkerfamilie i Næstved. Jørgen Kjertmann havde først arbejdet som bagersvend hos hofbagermester Johan Piper. Senere startede han et bageri i Silkegade, hvor han også bosatte sig – en af hans naboer her var den berømte romantiske digter, Christian Winther.

8. april 1861 købte bagermester Jørgen Kjertmann ejendommen på Runddelen, men beholdt bageriet i Silkegade, ligesom han også havde et udsalg i Klareboderne.

2. marts 1863 overtog bagermester Eduard Christian Alexander Schiller huset på Nørrebros Runddel.

Schiller, der var født i Tyskland, var blevet gift med Hansine Karoline Winckelman i 1862.

Eduard og Hansine Schiller. Fotos udlånt af Kenneth Schiller.

Et par år prøvede familien Schiller lykken i Amerika, hvor Eduard arbejdede som bager på Fort Barrancas i Florida. For at opnå borgerbrev skulle Eduard melde sig som soldat, og da det ikke lige var sagen med hustru og fem børn, vendte familien tilbage til Nørrebros Runddel.

To af parrets mange børn blev født i Florida, resten i huset på Runddelen. De blev alle døbt i Sankt Petri Kirke, den tyske menigheds kirke i København, og alle fik de et navn der startede med A – Alexandra, Alexander, Alma, Arthur, Albert, Alfred, Amanda og Amalie.

Den 11. december 1865, blev ejendommen hærget af en voldsom brand. Den gamle bygning blev revet ned, og bagermester Schiller fik opført den hjørneejendom vi kender i dag. Ud over bageriudsalget på Nørrebrogade, blev der også butikslokaler på hjørnet.

Efter 35 år på Nørrebros Runddel flyttede familien Schiller i 1898 til en villa i Glostrup.

For Eduard blev pensionisttilværelsen kort, han døde i 1900, 64 år gammel. Hansine Schiller fik derimod et langt liv, hun døde i 1936, 98 år gammel.

Til venstre lidt af Nørrebrogade 155. Foto: Holger Damgaard, 1935. Udlånt af Det Kongelige Bibliotek.

4. december 1899 købte urtekræmmer Albert Andersen ejendommen Nørrebrogade 155. Han havde sin butik på hjørnet, hvor der også blev plads til en isenkræmmer, manufakturhandel og senere også kolonialhandel.

Fra midten af 1920’erne rykkede bankerne ind på hjørnet, og de næste ca. 50 år kunne vi her se navne som: Revisionsbanken, Folkebanken, Landmandsbanken og Danske Bank.

Schillers gamle bageri fortsatte med nye bagermestre – Richter, Winding, Nielsen, Lund og som den sidste, Høstbo.

Selvom bagerkringlen for længst er pillet ned på Nørrebrogade 155, kan vi stadig købe nybagt brød på adressen – nu skal man blot ind i Kvickly, og her er den fineste bagerafdeling – stort set på samme sted, som bagermester Schiller i sin tid havde sin butik.

Coop, der bl.a. ejer Kvickly, overtog i november 2020 ejendommene Nørrebrogade 155-159 og Søllerødgade 15-19 lige ved Nørrebros Runddel i København. De består af Kvickly, en række boliger og erhvervslejemål, og den samlede købspris var på ca. 300 millioner kr.

Related Articles

X