MN logo rgb web 300x77
Borgmester og aktivist: “Jeg vil bo på Nørrebro resten af mit liv!”

Borgmester og aktivist: “Jeg vil bo på Nørrebro resten af mit liv!”

BEMÆRK! Denne artikel er cirka 3 år gammel
Hun er Københavns mest magtfulde kvinde med ansvaret for et årligt budget på tre milliarder kroner, men føler sig mere hjemme som lokal aktivist i Blågårdskvarteret. I dag fylder Teknik-og Miljøborgmester Ninna Hedeager Olsen 40 år – vi har talt med hende om magten, møgsagerne, kæresten og kærligheden til Nørrebro.

Topfoto: Ninna Hedeager Olsen foran den strækning i Rantzausgade, hvor en ung mand i 2012 blev ramt af sidespejlet fra en bus. Han døde dagen efter, og denne og flere andre trafikulykker tændte den nuværende borgmesters engagement i lokalpolitik. Næste år gennemføres det trafiksikkerhedsprojekt, hun har været med til at kæmpe for i det meste af et årti. Foto: Lars Christian Vibild, larsvibild.dk

Der er ikke noget at sige til, hvis Ninna Hedeager Olsen er en smule træt.

Ikke at hun ser sådan ud, da vi møder hende på hjemmebane i Rantzausgade en fredag eftermiddag præcis en uge før hendes 40 års fødselsdag.

Men Enhedslistens Teknik-og Miljøborgmester kommer lige fra endnu en lang dag med masser af pressebevågenhed, efter at det er kommet frem, at en afdeling i hendesforvaltning igennem flere år har opereret med fiktive anlægskonti og oparbejdet et underskud på mindst 37 mio. kr. – og forventeligt langt mere.

Og sagen er blot den seneste i en lang række kedelige sager, der er kommet op til overfladen i Ninna Hedeager Olsens borgmestertid, fx: 

Fortovssagen, hvor tusindvis af københavnere blev opkrævet op mod ti gange for meget renholdning af  deres fortove. 

Korruptionssagen, hvor en enhedschef blev politianmeldt for at hjælpe en ejendomsmægler lige lovligt meget med en byggesag.

Spildevandssagen om de store mængder urenset spildevand, der var tæt på at blive udledt i Øresund. 

Og selvfølgelig ikke mindst sidste års meget omtalte voldtægtssag fra borgmesterens egen lejlighed på Kapelvej, der fik Ninna Hedeager Olsen til at trække stikket med en fire måneder lang orlov.

Ekstremt privilegeret – men …

Det er hård kost for en borgmester, der stadig er aktivist af hjertet, og som har trådt sine politiske barnesko på Nørrebro med lokale mærkesager som bevarelsen af De Gamles By og en mere trafiksikker Rantzausgade.

Så da Ninna Hedeager Olsen for tre måneder siden erklærede, at hun ikke genopstiller til kommunalvalget næste år, fandt flere det nærliggende at spekulere i, om det netop var de mange møgsager, der havde gjort udslaget.

Det afviser hun dog selv. 

“Det har været enormt sjovt og ekstremt privilegeret at være borgmester og få lov at have så meget indflydelse på den her megadejlige by, men jeg har hele tiden vidst, at det ikke er det, jeg skal lave i længere tid af mit liv. Jeg har aldrig haft en karrieredrøm om, at jeg skulle arbejde rigtigt meget, og jeg kan godt mærke, at jeg har lyst til at bruge mit liv på en måde, hvor jeg også har mere fritid og tid til også at være aktivist. Det tror jeg bare er mere mig sådan i længden,” fortæller hun.

“Det har været enormt sjovt og ekstremt privilegeret at være borgmester og få lov at have så meget indflydelse på den her megadejlige by.

Hun understreger samtidig, at det på ingen måde betyder, at hun har fortrudt, at hun takkede ja til borgmesterposten.

“Jeg tror derimod, jeg ville have fortrudt, hvis jeg ikke havde kastet mig ud i det her, da jeg fik chancen.” 

At det ikke ligefrem har været muntert hele tiden, lægger hun dog ikke skjul på.

Hvilken sag har været den største møgsag?

“Det ved jeg ikke, om man kan sige,” svarer Ninna Hedeager Olsen tøvende, mens hun trækker sin borgmester-elcykel ned ad Rantzausgade,

“Men det er klart, at når ens privatliv pludselig bliver kørt igennem mediemøllen, så er det meget voldsomt og noget helt andet end alle de sager, hvor jeg fx skal finde ud af, hvor der er gået et eller andet galt i forvaltningen. Jeg havde selvfølgelig gerne været foruden, at mit privatliv blev offentligt.”

Oprydningsborgmesteren

Den melding er jo ikke så overraskende – mere overraskende er måske, at Ninna Hedeager Olsen ikke er så ked af alle de andre sager, som man måske umiddelbart skulle tro.

“Der er mange af de her forvaltningssager, der på en eller anden måde hænger sammen i den forstand, at Teknik- og Miljøforvaltningen måske nok ikke har været en professionel nok organisation,” siger den tidligere aktivist, der sidste forår fyrede to af forvaltningens tre topdirektører på grund af en lang række uregelmæssigheder.

Ind kom en ny administrerende direktør med en fortid i Transport- , Bygnings- og Boligministeriet , Søren Wille:

“Og når man giver ham som hovedopgave nummer 1 at få styr på butikken og få ryddet op rundt omring i hjørnerne, så kommer der også nogle sager frem som en del af det oprydningsarbejde. Det er jo på den måde, vi har opdaget den sag, som kom frem i går, og sådan set er det positivt, at det blev opdaget” siger hun om sagen med regnskabsrodet og de fiktive anlægskonti.

Nørrebro Station er jo faktisk en meget smuk gammel stationsbygning, og det er sindssygt, at man ikke synes, området har fortjent et større løft.

“Det kan selvfølgelig godt være lidt kedeligt at være den borgmester, der rydder op – det jo ikke lige det, man får de store positive overskrifter på. Men jeg er alligevel ret stolt af, at vi nu forhåbentlig får ryddet op.”

En anden og måske lidt mere sexet ting, hun håber på at nå at få gennemført, inden hun forlader borgmesterstolen om godt et år, er flere midler til området omkring Nørrebro Station.

“Der er ikke mange andre bydele, hvor man synes, at en løsning som den, der nu er vedtaget, er en så stor station med så mange daglige brugere værdig,” siger hun og uddyber:

“Det er jo faktisk en meget smuk gammel stationsbygning, og det er sindssygt, at man ikke synes, den har fortjent et større løft. Det er hele tiden sådan nogle små beløb – så lykkes det os lige at få 5 millioner til basargrunden, så får vi 1 million til belysning – det er et kludetæppe!
Det er noget, vi fra Enhedslisten har haft med til virkelig mange budgetforhandlinger, og som jeg har været rigtig ked af, at vi ikke er lykkedes med at løfte. Så det håber jeg selvfølgelig, vi når, inden jeg stopper.”

Trafik-øer og systempropper

En anden helt stor drøm, som borgmesteren gerne selv vil gennemføre – men som hun ellers håber, hendes efterfølgere vil løfte – er forsøget med bilfrie trafik-øer. 

“Meningen er jo, at Nørrebro skulle være den første trafik-ø, fordi vi allerede er så tæt på, og at det skal kobles med Jagtvej som grøn korridor.”

Har det overrasket dig, hvor lang tid det tager at få ting igennem systemet?

“Ja, det har det. Jeg tror, jeg har fået en meget større forståelse for, at det ikke altid er nemt, og hvor mange forhindringer, der er på vejen som politiker,” griner den tidligere og snart igen kommende aktivist.

“Men jeg ser sådan på det som Enhedslisten-politiker, at vi må skiftes til at være på gaden og være på rådhuset, fordi der skal være nogen på rådhuset til at lytte til dem på gaden, og der skal også være nogen på gaden for at kræve noget af dem på rådhuset. Det er på en eller anden måde en symbiose, og begge dele har en vigtig funktion.”

Sejren, skilsmissen og kæresten

Og sejre har der da også været.

Den mest tydelige her i Ninna Hedeager Olsens sidste borgmesterår er nok det kommende trafikprojekt i Rantzausgade, der nu endelig står til at blive gennemført i 2021.

“Jeg er er utroligt glad for, at det når at ske i min borgmesterperiode,” erklærer hun og slår armene ud mod en stor informationsplanche om netop Rantzausgade-projektet på fortovet foran Brorsons Kirke – en kirke, hun i øvrigt også har et særligt forhold til.

Her deltog hun for 11 år siden i aktionen for afviste irakiske asylansøgere, ligesom hun faktisk også er blevet gift i kirken.

Hun er så blevet skilt i mellemtiden – en begivenhed, der fandt sted for to år siden og gik forbløffende ubemærket hen i pressen i forhold til den interesse, der få måneder senere blev hendes privatliv til del som følge af den skæbnesvangre fest i hendes lejlighed.

“Ja, det var der ingen, der opdagede – det lykkedes os at holde det hemmeligt,” griner Ninna Hedeager Olsen.

Jeg har endnu ikke siddet i vores nuværende andelsforening eller gårdlaug, og jeg har det faktisk lidt svært ved ikke at tage det helt lokale ansvar.

At hun i dag har en ny kæreste – en kvinde med to voksne børn – har hun dog på ingen måde forsøgt at holde hemmeligt.

”Der er bare ikke nogen, der har spurgt,” siger hun om kæresten, som hun har kendt i et års tid.

De mødte hinanden igennem en fælles ven, der spurgte Ninna, om kvinden – der dengang boede i Aalborg – kunne overnatte i Ninnas lejlighed i forbindelse med en metalkoncert i København.

Kæresten bor i dag i Nordvest, og Ninna Hedeager Olsen skal fejre sin 40 års fødselsdag sammen med hende og sine egne roommates fra Kapelvej – præcis hvordan har hun ikke nøjere planlagt.

“Jeg tror, vi bare skal spise noget mad sammen derhjemme. Det har jeg faktisk ikke tænkt over. Måske skal vi faktisk gå ud at spise, det må  man jo godt!” udbryder hun næsten overrasket – om det skyldes coronarestriktioner eller det faktum, at hun som borgmester ikke er vant til at have så meget fritid, står ikke helt klart.

Tilbage til Nørrebro-rødderne 

Tydeligt er det til gengæld, at Ninna Hedeager Olsen glæder sig til igen at nyde friheden ved ikke at have borgmesteransvaret.

Hun planlægger at vende tilbage til sit tidligere job som underviser i offentlig administration på Københavns Professionshøjskole på Tagensvej, ligesom hun har savnet at være med til at arrangere lokale aktiviteter her på Nørrebro.

“Både som en del af Enhedslistens afdeling Blågård og generelt. Jeg er jo sådan en type, der normalt sidder i bestyrelsen der, hvor jeg bor. Jeg har endnu ikke siddet i vores nuværende andelsforening eller gårdlaug, og jeg har det faktisk lidt svært ved ikke at tage det helt lokale ansvar.”

Jeg glæder mig til rent faktisk at kunne være til stede med de mennesker, jeg er sammen med og holder af.

Og så er det måske også tid til – hvis corona tillader det til den tid – at tage på ferie.

“Jeg synes, der har været mange ting på tidspunkter, hvor jeg troede, at nu skulle jeg lige have lov til at trække vejret og bare lige have en forlænget weekend med nogen, jeg holdt af – og så har jeg måttet aflyse det. Og der er mange ting, fx koncerter og fodboldkampe, hvor jeg har været halvt til stede og godt har vidst, at jeg egentlig lige så godt kunne tage hjem. Så det glæder jeg mig bare til – rent faktisk at kunne være til stede med de mennesker, jeg er sammen med.”

Bliver du boende på Nørrebro?

“DET tror jeg. Resten af mit liv! Jeg kunne ikke forestille mig andet. Det har jeg virkelig tit tænkt over – om jeg overhovedet nogensinde kunne forestille mig bare at flytte ud af min lejlighed. Men jeg tænker i hvert fald, at der skal gå mange, mange år endnu.” 

Related Articles

X