MN logo rgb web 300x77
ByOasen reddet: “Du drømmer ikke om, hvor glade vi er!”

ByOasen reddet: “Du drømmer ikke om, hvor glade vi er!”

BEMÆRK! Denne artikel er cirka 3 år gammel
Den populære bybondegård og bemandede legeplads i De Gamles By, ByOasen, er sikret permanent drift efter et møde i kommunens Teknik- og Miljøudvalg mandag.

Fotos: Lars Christian Vibild, larsvibild.dk

“Jeg er fuldstændig overvældet og ovenud lykkelig!”

Mette Bondo Harders kunne ikke holde tårerne tilbage, da Mit Nørrebros fotograf tirsdag morgen kunne fortælle hende, at hendes arbejdsplads ByOasen også består til næste år – og i årene fremover.

“Det var det første, vi hørte om det svar, vi har gået og ventet på så længe. Det betyder, at vi kan fortsætte med vores gode arbejde, sætte gang i nye planer og ikke gå og være bekymrede for, hvor længe vi mon har tilbage,” siger Mette Bondo Harders, der er en af bybondegården og legepladsens to pædagoger.

.

ByOasen har de seneste knap fire år levet af en bevilling fra Budget 2017 på 2,061 millioner kroner årligt, der udløber ved udgangen i år. Da den kommende aftale om Budget 2021 først laves til efteråret, har legepladsens ansatte og brugere derfor levet i uvished om stedets fortsatte skæbne.

Men på et møde i Københavns Kommunes Teknik- og Miljøudvalg mandag besluttede et flertal at sikre ByOasens overlevelse allerede nu.

Det sker ved at tage en årlig bevilling på 1,9 millioner kroner til sommer-og sæsonblomster i bede og blomsterkummer fortrinsvist i Indre By, fx i Glyptotekshaven og Rådhushaven.

“Vi har ønsket at skabe ro om ByOasens fremtid og bad derfor forvaltningen om at komme med forslag til, hvor vi kunne rykke rundt på nogle bevillinger, så vi ikke skulle stå og finde pengene i sidste øjeblik,” siger Socialdemokratiets Teknik-og Miljøordfører Marcus Vesterager.

Alle andre partier end Konservative og DF stemte for det forslag, der nu har sikret ByOasens fremtid.

Ifølge De Konservatives gruppeformand Jakob Næsager skyldes partiets modstand mod forslaget dog ikke en modvikle imod byoasen.

“Vi er enige i målet om at redde ByOasen, men synes, vi skulle have fundet pengene et andet sted. Vi syntes, det var en dårlig idé at spare begrønning af byen væk,” siger Jakob Næsager, der understreger, at De Konservative går efter at give ByOasen en permanent bevilling til efterårets budgetforhandlinger.

BYOASEN – et åndehul på Nørrebro siden 2009

ByOasen blev bygget i 2009 af Miljøpunkt Nørrebro, der passede den kombinerede bybondegård og legeplads frem til 2014, hvorefter Københavns Kommune overtog stedet under ‘Bemandet legeplads’-ordningen. 

ByOasen var tæt på at lukke i 2015, men efter store protester og tæt på 4.000 underskrifter fra de lokale, fandt politikerne pengene til fire års drift i årene 2017-2020. 

ByOasen rummer i dag 15 små institutions-kolonihaver, et 135 m2 stort opvarmet orangeri, 35 m2 højbede, et udekøkken med bålplads, en naturoplevelsessti og ikke mindst en hønsegård og en gedefold. 

De levende væsener i ByOasen består af geder, høns, kaniner, marsvin, mus, bier, forskellige sangfugle, to pædagoger, en dyrepasser, en miljøplanlægger samt en række praktikanter og frivillige – og så naturligvis brugerne.

Lige p.t. er ByOasen grundet situationen med ny coronavirus lukket for offentligheden. Som andre bemandede legepladser i kommunen servicerer den i stedet 4-5 institutioner dagligt.

Related Articles

X