MN logo rgb web 300x77
Byvandring: Byhuse, småhaver og masser af pastelfarvet hygge

Byvandring: Byhuse, småhaver og masser af pastelfarvet hygge

BEMÆRK! Denne artikel er cirka 4 år gammel
Tag med på Nørrebro-turen Hus og have / Lyserød rute (Wesselgade til Vibekevang).

Topfoto: Google. Øvrige fotos: Lars Christian Vibild, larsvibild.dk

Den sidste tur handler om de enkelte familiehuse, som Nørrebro også har. De ligger spredt rundt i vores bydel, og turen er derfor lidt længere end de tre foregående.

Der er ikke historier tilknyttet alle disse ofte privatejede huse, men de er hyggelige og ofte velholdte, som de ligger der og lyser op blandt Nørrebros etageejendomme. Nogle har små haver omkring sig og bidrager derved med et grønt islæt i de smalle gader. 

“De små boliger skaber kontrast til de større etageejendomme. De giver bydelen liv,” siger Paul Hartvigson som indledning til den sidste rute.

Du kan selv planlægge vejen til husene, som her remses op:

• Wesselgade ved nummer 19 og 21. På nummer 19 kan du se murmaleri fra 80’ernes fredsbevægelse.

• Præsteboligen ved Hellig Kors Kirke. Bygningen ligger tæt på selve kirken, når man går ned mod Hans Tavsen Park. Det var i øvrigt i denne park, at kirkens karismatiske pastor Bock holdt nogle af sine kulturelle møder indtil 2011. Han er en af de danske præster, der har formået at få flest påtaler fra Københavns biskop.

• På den anden side af Jagtvej ligger Bjelkes Allé med sine to klynger af mindre byhuse. Ved siden af Anna Kirke står tre smukke huse, hvor klatreroserne boltrer sig opad om sommeren. Længere nede mod Stefansgade ligger der yderligere en række småhuse. Her er der hyggelige haver foran. Husene er fra før år 1900, og efter at Mit Nørrebro sidste år skrev om, at man påtænkte at rive et af husene ned, arbejder man nu i Københavns Kommune på at få dem gjort bevaringsværdige, så vi ikke risikerer nedrivning af de charmerende boliger.

• På hjørnet af Bjelkes Allé og Stefansgade ligger Dronning Louise Asylselskabs bygning – i daglig tale Børneasylet. Bygningen blev indviet i efteråret 1888. I 1889 var der 484 børn på asylet, der den dag i dag stadig anvendes som børnehave, dog med langt færre børn.

• Går du ned ad Stefansgade mod Nørrebrogade, kommer du til Stefanskirken, hvis præstebolig ligger lidt i skyggen af kirkebygningen. Det er her, at du – ved at kigge lidt op – kan se blomstrende buske og træer.

Bevæger du dig derpå ud mod ydre Nørrebro ad Rådmandsgade, er her nogle andre småhuse. Disse primært nævnt, for at du bliver lokket ned til området mellem Lersø Park Allé og Vermundsgade. I det område, der kaldes Vibekevang, ligger de pastelfarvede rækkehuse klistret sammen. Bag dem gemmer der sig smukke haver, men området har masser af træbeplantning og visse steder er der også småhaver foran husene. 

Går du ad Aldersrogade, kan du smugkigge over hegn og lave mure. Husene er fra midt 1920’erne. Området har postnummer 2100 Ø, men er officielt og administrativt en del af Nørrebros Bydel. 

SE DE TRE ANDRE RUTER HER:

Ydre Nørrebro Industritur/Orange rute(Mjølnerparken til Sifs Plads)

Kom tæt på det nye, kreative liv i bygninger, der gennem årtier har været brugt til forskellige former for industri, og kom helt tæt på bydelens foto-og filmstudier. Se ruten her

Følg Jernbanen/Blå rute (Ågade til Mjølnerparken)

En smuk, grøn og historisk vandretur langs det gamle banelegeme, der bringer dig fra grænsen mod Frederiksberg hele vejen til Mjølnerparken. Se ruten her

Sundhed og hospitaler/Grøn rute (Griffenfeldsgade til Universitetesparken) 

Sygdom og sundhed, hospitaler og død – det lyder brutalt, men dækker samtidig nogle af de smukkeste områder på og på kanten af Nørrebro: Sankt Joseph Hospital, Assistens Kirkegård, den Mosaiske Begravelsesplads i Møllegade, De Gamles By og Universitetsparken. Se ruten her

Related Articles

X