MN logo rgb web 300x77
Byvandring: Fra tung industri over rockerkrig til kreativ energi

Byvandring: Fra tung industri over rockerkrig til kreativ energi

BEMÆRK! Denne artikel er cirka 3 år gammel
Tag med på Ydre Nørrebro Industritur/Orange rute (Mjølnerparken til Sifs Plads).

Fotos: Lars Christian Vibild, larsvibild.dk

I dette område af Nørrebro findes stadig de bygninger, der gennem årtier har været brugt til forskellige former for industri. 

Undervisningssteder og medieindustrien har fundet vej herud, og adskillige steder ligger der foto- og filmstudier. Men også meget er blevet revet ned. Hvor der blev revet ned, opstod der for det meste nye boliger.

De Danske Forenede Papirfabrikker (DfP) lå, hvor Mjølnerparken ligger i dag. DfP etablerede i 1933 et større industrikvarter ved Tagensvej. Først startede Københavns Papir- og Kartonfabrik, senere blev det udvidet med Dansk Bølgepap Industri samt et stort papirlager. 

I juli 1979 var det slut med pap og papir fra fabrikken, og med lukningen havde DfP ikke længere produktionsanlæg i København.Mjølnerparken blev bygget i årene 1984 til 1987, hvor de første beboere flyttede ind.

På den anden side af Tagensvej lå General Motors’ (GM) samlefabrik frem til 60’erne i trekanten Rovsinggade, Sigynsgade og Vermundsgade – nu ligger der boligafdelingen Den Grønne Trekant. 

Går du op ad Vermundsgade – med boligkarréerne på din højre side – mod Krakas Plads, ligger der mellem de to sider et spændende fælleshus, og helt nede ved Sigynsgade er GM’s tidligere kontorbygning lavet om til beboelse.

Laurits Knudsens fabrik, der producerede el-kontakter, lå fra 1921 til 1986 på hjørnet af Haraldsgade og Vermundsgade, hvorefter de flyttede til Ballerup. Nu ligger dele af Miljøstyrelsen her.

Graffiti, kulturhus og bandekrig

I Ragnhildsgade, hvor Bolsjefabrikken med spillestedet Mayhem ligger, kan man se en af bydelens længste graffitivægge. Bolsjefabrikken ligger i en gammel smedje. Stedet er et non-profit og non-kommercielt initiativ, som har til formål at fremme kunstneriske, kulturelle, politiske og sociale aktiviteter.

Ned mod Tagensvej i Valhalsgade ligger det arkitektonisk spændende Osramhuset. Den gamle glødepærefabrik fra 1953 er nu kulturhus for beboerne i Haraldsgadekvarteret (og alle os andre). Bygningen er lavet af dansk fremstillet rystebeton og er erklæret bevaringsværdig. Om aftenen er der lys i den store neon-glødepære, der pryder husets facade.

På hjørnet af Hermodsgade og Sigurdsgade ligger det tidligere Kafferisteri Merkur. Bygningen er fra 1932 og har tre meget karakteristiske skorstene, der nærmest er monumentale. Det er en af de yngste fredede industribygninger i Danmark. I dag er der beboelse i de øverste etager.

Titangade er navngivet efter den store Titanfabrik, der lå i området mellem Tagensvej, Hermodsgade, Sigurdsgade og Rådmandsgade. Hovedbygningen er nu Københavns Professionshøjskole, som ligger på hjørnet af Titangade og Sigurdsgade, men på selve fabrikkens grund ligger en boligafdeling fra 80’erne. 

“Titangade var i midt 90’erne skueplads for den igangværende rockerkrig mellem Hells Angels og Bandidos,” minder Paul Hartvigson om og fortsætter: 

“Hells Angels havde klubhus i nummer 2-4. Midt om natten i efteråret 1996 blev der fra et tag overfor affyret en panserværnsraket ind i huset.”

Attentatet endte med to personers død. I dag er bygningen der ikke mere.

Klondike-område med lyserød fagforeningsborg

I kvarteret ved Sigurdsgade og Titangade finder man fortsat mange små industribygninger, fra små værksteder til funkisejendomme. Det var før et udpræget klondikeområde, som en større brand i 90’erne tynde ud i.

Området husede engang Sodavandsfabrikken Balderskilde. Den lå i Vermundsgade 11, hvor der i dag er autoværksted. I 1950’erne vandt fabrikken en sag anlagt af Coca-Cola Company om brug af cola-ekstrakt. Produktionen stoppede i starten af 70’erne.

På Sifs Plads (Vermundsgade 1) ligger den gammel fagforeningsborg for Frisørernes Fagforening. Bygningen er beklædt med lyserøde sandsten og bærer navnet Figaro.

SE DE TRE ANDRE RUTER HER:

Følg Jernbanen/Blå rute (Ågade til Mjølnerparken)

En smuk, grøn og historisk vandretur langs det gamle banelegeme, der bringer dig fra grænsen mod Frederiksberg hele vejen til Mjølnerparken. Se ruten her

Sundhed og hospitaler/Grøn rute (Griffenfeldsgade til Universitetesparken) 

Sygdom og sundhed, hospitaler og død – det lyder brutalt, men dækker samtidig nogle af de smukkeste områder på og på kanten af Nørrebro: Sankt Joseph Hospital, Assistens Kirkegård, den Mosaiske Begravelsesplads i Møllegade, De Gamles By og Universitetsparken. Se ruten her

Hus og have /Lyserød rute (Wesselgade til Vibekevang)

Har vi og vores guide Paul tabt sutten – hus og have på Nørrebro?!? Nej, vi har faktisk enkelte familiehuse spredt rundt i bydelen De ligger spredt rundt i vores bydel, hvor de bidrager med grønt, hygge og liv – vi guider dig til det hele. Se ruten her

Dette billede har en tom ALT-egenskab (billedbeskrivelse). Filnavnet er Skærmbillede-2020-04-06-kl.-12.44.23-1024x512.jpeg
Foto: Google

Related Articles

X