Mit Nørrebro
Café i graverboligen? Byens politikere undersøger nu muligheden

Café i graverboligen? Byens politikere undersøger nu muligheden

Står det til politikerne på Københavns Rådhus, skal den gamle graverbolig på Metro-forpladsen på Nørrebros Runddel bruges til mere end blot offentlige toiletter. De har nu i enighed bedt om at få kortlagt mulighederne for den fremtidige anvendelse.

Foto: Lars Vibild, larsvibild.dk

Som vi tidligere har skrevet om her på Mit Nørrebro, er Københavns Kommune ved at indrette offentlige toiletter i Assistens Kirkegårds gamle graverbolig på Nørrebros Runddel.

Men flere nørrebroere har givet udtryk for, at man da måske også nok kunne finde en knap så prosaisk anvendelse for den fine gamle bygning med den bizarre historie.

Og det er byens politikerne usædvanligt enige om at være enige i.

Teknik- og Miljøudvalget har på forslag fra Venstre netop drøftet graverboligens anvendelsesmuligheder på et møde, hvor alle udvalgsmedlemmer på tværs af partiskel bakkede op om at bede forvaltningens embedsmænd undersøge, hvad der kan lade sig gøre.

Sagen er nemlig, at de offentlige toiletter ikke kommer til at udfylde hele graverboligen, der med sine 213 år er en af Nørrebros ældste bygninger.

Teknik- og Miljøforvaltningen oplyser til Mit Nørrebro, at der efter etableringen af toiletterne vil være knap 22 ledige kvadratmeter i stueplan, og at husets 1. sal for så vidt er helt disponibel – her er der tale om 35-40 kvadratmeter.

En aktiv og udadvendt rolle

Venstre peger i deres forslag på muligheden for at etablere en café eller restaurant:

“Graverboligen ligger på en travl plads i byen, hvor mange borgere færdes til og fra metroen og på besøg på Assistens Kirkegård. I det byrum giver det god mening at lade Graverboligen spille en mere aktiv, udadvendt og attraktiv rolle. En café eller restaurant vil bidrage til mere ophold liv på pladsen og gøre den mere tiltalende og anvendelig i stedet for blot en plads, som folk blot skynder sig over,” lyder det i partiets motivering over for udvalget.

Forinden havde Venstres medlem af Teknik- og Miljøudvalget Jens-Kristian Lütken via en forespørgsel hos forvaltningens embedsmænd sikret sig, at det overhovedet vil være muligt at etablere køkken i bygningen – hvilket er blevet bekræftet.

Da graverboligen er fredet, vil Slots- og Kulturstyrelsen skulle give deres billigelse til, at der bliver etableret café eller restaurant i bygningen.

Der vil også skulle gives dispensation for varetransport gennem Assistens Kirkegård til en eventuel restauratør – den nuværende fredningsbekendtgørelse for området betyder nemlig, at motoriseret kørsel på kirkegården kun er tilladt i forbindelse med egentlig kirkegårdsdrift.

Politisk velvilje

Næste skridt er, at politikerne får svar fra embedsmændene i kommunens Teknik- og Miljøforvaltning på, hvilken type aktiviteter der praktisk og fredningsmæssigt vil kunne lade sig gøre i graverboligen.

Men virker en dispensation til cafédrift sandsynlig, er det ikke politisk velvilje, det skorter på.

Også rådhusets største parti, Socialdemokratiet, er med på tanken:

“Vi synes, det vil være fint, hvis huset blev et aktivt sted, som giver liv ved metroen, og vi kan sagtens se en restaurant eller café som en god måde at aktivere pladsen på,” siger partiets teknik- og miljøordfører Marcus Vesterager, der understreger, at kommende aktiviteter i den historiske bygning skal ske med respekt for omgivelserne.

Vil du støtte Mit Nørrebros arbejde?

Synes du, at Nørrebro fortjener et fair og nuanceret journalistisk nyhedsmedie – skrevet og fotograferet af folk, der selv bor i bydelen?

Og ønsker du også fremover at kunne læse om alt det, der betyder noget i hverdagen for Nørrebros 80.000 indbyggere – og ikke bare om de få, spektakulære begivenheder, som de nationale medier vælger at fokusere på?

Så vil vi bede dig overveje at støtte vores arbejde ved at blive medlem af Mit Nørrebro. Du kan gøre en kæmpe forskel for et månedligt beløb, der svarer til en halv durum kebab – og samtidig kan du få fordel af en række lokale rabatter, tilbud og events.
Læs mere og bliv medlem her...

Related Articles

Få 15% rabat, når du handler lokalt

Bliv medlem af Mit Nørrebro og få fordel af en række lokale rabatter, tilbud og events

X