MN logo rgb web 300x77
Nørre Allé Skole: Da skolen fik vokseværk, og Poul Reichhardt var elev

Nørre Allé Skole: Da skolen fik vokseværk, og Poul Reichhardt var elev

BEMÆRK! Denne artikel er cirka 4 år gammel
Selvom Nørre Allé Skole i dag er nedlagt, rummer den en stor og broget del af Nørrebros historie – fra de gamle blegedamme over dansk skuespilhistorie og dramatisk modstandskamp til det sidste kvarte århundrede som et af bydelens centrale kulturhuse.

Nørre Allé Skole har en lidt indviklet, men også ret underholdende historie. Så hæng i:

Den gamle skolebygning, som vi kender fra den nuværende placering på Nørre Allé 7, er fra 1857, men skolen startede langt tidligere – på Blegdamsvej. 

Den offentlige almueskole, Skolen på Blegdammen, åbnede i 1847 som en filial af Sølvgades Skole. Skolen lå i en årrække på 11. blegdam i et lejet lokale, fra 1850 fik man tre skolestuer. 

I 1850 købte kommunen en grund på 1. blegdam, og opførelsen af en ny skolebygning gik i gang. Samtidig ophørte forbindelsen med Sølvgades Skole. 

Skolen, der lå på Sankt Hans Torv, på hjørnet af Sankt Hans Gade, blev indviet i juni 1851 som betalingsskole. Arkitekten var P.C. Hagemann, og skolen blev kaldt ‘Skolen på 1. Blegdam’, da den lå på den første af de i alt 24 hidtidige blegedamme, der var placeret mellem Sankt Hans Torv og Trianglen.

Vokseværk og navneskifte

Skolen blev hurtigt for lille, og i 1854 blev gymnastik- og lærerværelser omdannet til klasselokaler, og skolen fik opført et gymnastikhus på kommunens grund på Nørre Allé 3. 

I 1855 fik skolen anneks i Sankt Hans Gade. Endnu en bygning på Nørre Allé – den vi kender fra nummer 7 og som kan ses på billederne – blev indviet den 23. september 1857 under navnet Nørre Allé Betalingsskole. 

Bygningen på Sankt Hans Torv blev i 1862 ombygget med flere etager. Det var Sankt Johannes Kirkens arkitekt, Theodor Sørensen, som stod for ombygningen. 

Efter ombygningen skiftede skolen på Sankt Hans Torv navn til Friskolen på Nørrebro og blev adskilt fra Nørre Allé Betalingsskole. 

Skolen på Nørre Allé 7 fortsatte som betalingsskole indtil 1915, herefter var navnet Nørre Allé Skole. 

Foto t.v.: Nørre Allé Skole 1921. Ukendt fotograf, Københavns Museum. Foto t.h.: Da den gamle skolebygning på Nørre Allé 7 stadig hed VerdensKulturCentret. Maj 2017, Poul-Erik Pløhn.

Trofaste inspektører og en kendt skuespiller

Skolens første inspektør var cand. theol. Theodor Rohde. Han var startet i 1850 som leder af Skolen på Blegdammen. 1851 flyttede han til den nye skole på Sankt Hans Torv og i 1857 til Nørre Allé Betalingsskole. Han var skolens inspektør indtil 1862 og blev senere præst i Finderup Sogn. 

Næste inspektør var cand. theol. Carl Gustav Brøndsted. Han var leder af skolen i 32 år fra 1862 til 1894. 

Frederik Ferdinand Kleinschmidt flyttede ind i inspektørboligen i 1894, han blev ‘kun’ i 25 år og sluttede i 1919. 

Skolen var indrettet sådan, at inspektøren havde otte værelser i stueetagen, skolebetjenten fire værelser i kælderen og viceinspektricen tre værelser på kvisten. 

Det skal vel også lige nævnes, at en af vores populæreste skuespillere, Poul Reichhardt, var en glad elev på skolen. 

‘Citronens’ flugt over plankeværket

Nørre Allé Skole var en af de få skoler på Nørrebro, der ikke blev brugt til tyske flygtninge under besættelsen. 

Krigen kom dog tæt på skolen den 19. september 1944. 

Denne dag indledte tyskernes deres aktion mod det danske politi. Uvidende om dette kom de to modstandsfolk, Jørgen Haagen Schmith (‘Citronen’) og Helmer Bomhoff kørende i deres bil ad Nørre Allé. De var iført politiuniformer, da de blev stoppet lige før Sankt Hans Torv, mellem kirken og skolen. 

Tyskerne troede naturligvis, at de var danske politibetjente, og de blev derfor ført ind i gården ved siden af Nørre Allé Skole og senere ind i passagen til pigernes skolegård. 

Det lykkedes Helmer Bomhoff at flygte, mens ‘Citronen’, der forsøgte at flygte over et plankeværk, blev skudt i ryggen af en Schalburgmand (dansker i tysk tjeneste, red). 

Hårdt såret blev han anbragt i en ambulance, der skulle køre ham til det tyske krigslazaret på Nyelandsvej. Undervejs lykkedes det ham at skyde den Schalburgmand, der var med i ambulancen, og han blev i stedet kørt til Frederiksberg Hospital, hvor han blev behandlet, og inden tyskerne havde opdaget, hvad der var sket, var han kørt i sikkerhed. 

Mindre end en måned senere, 15. oktober 1944, blev ‘Citronen’ efter en længere ildkamp skudt og dræbt af tyskerne. 

Fra skole til sejlivet kulturhus

Nørre Allé Skole levede videre i mange år, indtil den i 1987 blev nedlagt. I 1993 blev bygningen på Nørre Allé 7 indrettet som kulturhus med navnet Nørre Allé Medborgerhus. 

Navnet blev i 2006 ændret til VerdensKulturCentret, og i marts 2019 skiftede huset igen navn til det nuværende, Union. 

Kulturhuset har i dag partnerskaber med blandt andre den socioøkonomiske virksomhed Send Flere Krydderier, det driver spiseri i stueetagen, og det regionale spillested Alice, der er flyttet ind i koncertsalen i baggården.

Related Articles

X