MN logo rgb web 300x77
Dagens store muslimske martyr-optog: Hvor, hvornår og hvorfor

Dagens store muslimske martyr-optog: Hvor, hvornår og hvorfor

BEMÆRK! Denne artikel er cirka 4 år gammel
I eftermiddag markerer lokale muslimer kulminationen på højtiden Ashura med stort optog fra Dronning Louises Bro til Nørrebro Station. Men hvordan er det nu lige, det er med det? Få baggrunden her.

Måske kan du huske optoget fra tidligere år. Måske har du selv gået med. Eller måske har du efterfølgende set det på TV og undret dig over, at det fandt sted få hundrede meter fra din hoveddør, uden at nogen havde sendt dig memoet?

Hvorom alting er: i dag, 10. september 2019, skal du berede dig på, at det store årlige Ashura-optog bevæger sig gennem bydelens hovednerve Nørrebrogade med afgang fra Dronning Louises Bro kl. 13 og forventet ankomst på Nørrebro Station kl. 17.

Ashura – på dansk: Martyrernes Dag –  mindes drabet på Profeten Muhammeds barnebarn Hussein ibn Ali i år 680 e.kr.  Han æres af både sunni- og shiamuslimer som en martyr, der kæmpede mod tyranni.

“Vi ihukommer hvert år de værdier, som han stod for – at man uanset på hvilken bekostning gør sin pligt som menneske ved at stå imod undertrykkelsens ansigt, hvor end det befinder sig,” siger Mohammad Khani, imam i Imam Ali Moske i Nordvest, som er medarrangør af optoget.

Fælles værdier

Imam Ali Moskeen er shiamuslimsk, men ifølge Mohammad Khani kan alle relatere til Hussein ibn Alis værdier.

“Sunnierne elsker jo også profetens barnebarn, og i virkeligheden er Ashura et bindepunkt mellem sunni- og shiamuslimer. Og også rigtig mange ikke-muslimer, som fx kristne og jøder, kan relatere til de her værdier,” siger han.

“Det smukke ved budskabet er, at det er universelt og kan antage alle former og nuancer. De fleste i Danmark er jo ikke glade for undertrykkelse. Helt lavpraktisk er både bandekriminalitet i København, salg af stoffer og misbrug af offentlige midler ødelæggende og en form for undertrykkelse, og på globalt niveau er der konflikter rundt omkring i verden som fx Yemen – en krig, vi bør få stoppet hurtigst muligt,” siger imamen.

Tidligere år har Ashura-optoget, der kalder sig ’De fries optog’, vækket uro i dele af den etnisk danske befolkning – blandt andet, fordi man i sagens natur ikke har kunnet forstå hverken tilråb eller bannertekster på arabisk. Som en følge af det har man de seneste år gennemført optoget med dansk som det primære sprog. 

Arrangørerne bød i aftes på kaffe, te og informationsfoldere ved Nørrebros Runddel for at fortælle om baggrunden for optoget, og i dag under selve optoget går repræsentanter med neongule veste med påskriften ‘Spørg mig’ med på ruten – så det er bare at tage fat i en af dem, hvis du vil vide mere.

Alle billeder er fra Ashura-optoget på Nørrebrogade i 2018 og taget af Lars Christian Vibild, @lcvibild

ASHURA ifølge Gads religionsleksikon

Den 10. dag i måneden Muharram – den dag, shia-islams tredje imam, Husain, blev dræbt ved Kerbala i Irak i år 680. Drabet mindes blandt shia-muslimer ved sørgeprocessioner og opførelse af passionsspil.

Dagen højtideligholdes også blandt mange sunni-muslimer, idet det menes at være på denne dag, at Adam og Eva blev skabt. Dagen er en frivillig fastedag, idet Muhammad ifølge traditionen altid fastede på denne dag.

Related Articles

X