MN logo rgb web 300x77
De bringer rock’n’roll ind i vegetarverdenen

De bringer rock’n’roll ind i vegetarverdenen

BEMÆRK! Denne artikel er cirka 5 år gammel

Det utraditionelle restauratørkollektiv Plantedrengene åbner i dag deres egen bistro i Rantzausgade, Baka D’Busk, med den simple mission at give grøntsagerne hovedrollen – på en sjov og ufrelst måde. 

Hvad får du, når du tager en smed, en fotograf, en kunstner, en arkitekt og to kokke – hvoraf ingen i øvrigt er vegetarer?

Svar: du får en dedikeret, Instagram-venlig og lettere kaotisk restauratørgruppe ved navn Plantedrengene – plus Nørrebros nyeste vegetarrestaurant, Baka D’Busk.

Gruppen har det seneste halve år rumsteret på adressen Ranzausgade 44, hvor de selv har væltet vægge, støbt terrazzogulve og i det hele taget istandsat lokalerne til premieren på deres første helt eget sted.

Mange nørrebroere vil kende den unge flok gutter og deres køkken fra Plads’n i Blågårdsgade, som de drev i fem måneder i foråret/sommeren 2018 og efterfølgende fra delien Hala Ma Deli på Sankt Hans Torv, som de har kørt sideløbende med istandsættelsen af lokalerne i Rantzausgade, men som nu lukker ned som en konsekvens af åbningen af Baka D’Busk.

“Vi bliver nødt til at fokusere vores energi ét sted – til at starte med i hvert fald. Og det bliver det her, som er 100 procent vores eget, og som vi kan stå inde for,” siger plantedreng Philip Nussbaum Varlev.

“Det her” dækker over et sted, hvor en uformel og afslappet stemning præger restauranten, og planterne spiller hovedrollen i køkkenet.

“Vores ønske og ambition er at tage grøntsagen fra rollen som sidekick til lead actor. Men ud over at lave god mad handler det også om at skabe en god stemning – folk skal hygge sig, det handler også om selskabet og den sjove oplevelse,” siger Philip – stærkt suppleret af to af de øvrige plantedrenge, Benjamin Grodin og August Queitsch Frimann.

Hårde drenge spiser (også) vegetarisk

Som de står her i Baka D’Busks baggård med smøger i flaben, malerpletter på tøjet, afslappet attitude og store grin i hele femøren, minder de ikke meget om tidligere generationers billede på en typisk vegetar.

Og faktisk er sandheden, at de slet ikke selv er vegetarer. At det blev en del af gruppens identitet og forretningsplan, skyldes rene og skære tilfældigheder.

“Da vi i sin tid mødte ham, der ejede Plads’ns lokaler på Blågårds Plads, var hans eneste krav, at vi skulle lave vegansk mad – fordi han selv var veganer. Og det viste sig jo at være held i uheld,” erkender Philip og fortsætter:

“Det skal dog siges, at vi alle sammen har en stor kærlighed til grøntsager og frugter, og at vi eksperimenterer enormt meget med at lave retter udelukkende med grønt, også derhjemme. Der er bare ikke nogen af os, der er fanatiske eller religiøse omkring det. Vi er deltidsvegetarer – så hvis vi fx er til en middag, og der bliver serveret noget kylling, så spiser vi det.”

Vi har jo et underliggende budskab om, at vi er i gang med at futte planeten af, og at vi bliver nødt til at nedsætte vores kødforbrug.

Dermed er Plantedrengene eksponenter for den klimabevidste generation, hvor det at tænke klodens tilstand ind i det, vi putter i munden, er noget fuldstændigt naturligt.

“Vi har jo et underliggende budskab om, at vi er i gang med at futte planeten af, og at vi bliver nødt til at nedsætte vores kødforbrug. Det prøver vi at bidrage til på en afslappet og uformel måde, hvor vi ikke peger fingre af nogen, men viser Danmark, hvordan man laver mad af grøntsager på en måde, så man ikke savner kød,” forklarer Philip.

Udefra set bringer I sådan lidt rock’n’roll ind i vegetarverdenen?

Plantedrengene bryder ud i fælles latter og bekræftende hujen.

“Rock’n’roll, lige præcis! Det skal være de hårde drenge, der spiser vegetarisk,” siger Benjamin Grodin.

Nørrebros nærmiljø trak

At det er Nørrebro, der er blevet Plantedrengenes professionelle legeplads – nu for tredje gang – var ligesom det med det vegetariske ikke del af en bevidst businessplan. Men det er bestemt heller ikke tilfældigt.

Philip Nussbaum Varlev er vokset op her i bydelen, og August Queitsch Frimann har boet her siden sine teenageår, men ifølge sidstnævnte har gruppen, der har mødt hinanden via venskabs-knopskydning gennem årene, bare altid hængt ud på Nørrebro.

“Vi har faktisk slet ikke overvejet andre bydele. På Nørrebro er der stadig plads til både forskellige etniske minoriteter og forskellige sociale klasser, og selvom der også her tales om gentrificering, så er den ikke så voldsom som på fx Vesterbro og Christianshavn,” siger han.

“Her er et nærmiljø, hvor man er gode venner med sin grønthandler og med naboerne, og hvor man kan ordne tingene indbyrdes. Fx har vi et vildt godt forhold til den andelsforening i Rantzausgade, som vi nu er en del af, folk derfra kigger tit ind, og nogle har endda været nede og hjælpe til med istandsættelsen,” fortæller han.

At få sagt ordentligt goddag til naboerne er én grund til, at Plantedrengene efter et halvt års byggerod glæder sig til at slå dørene op for deres nye bistro.

Økonomien er en anden. Et par af de seks plantedrenge har job ved siden af, et par af dem studerer, men fælles for dem er, at de efter investering, istandsættelse og mange, mange timers arbejde – og mange, mange diskussioner plantedrengene imellem – gerne vil se nogle penge gå i kassen.

“Det har jo været lidt dyrt, ikke? Vi har heldigvis været mange gutter om det, og så har vi haft en indtjening i delien og kørt mad til nogle selskaber ved siden af, så det har ikke været så slemt,” siger August, der suppleres af Benjamin:

“Arh, jeg har sgu levet lidt skrabet det sidste halve år, men det har været ok. Det har været sjovt,  men det har været hårdt, og det skal da blive godt at tjene lidt penge også.”

“Til gengæld har der ikke været tid til at gå i byen, så vi har heller ikke brugt nogen penge,” erklærer August pragmatisk.

Ellers mangler vi bare den sidste finish og detaljer over det hele: male, spartle, pudse og vaske. Og så skal vi sætte lamper op. Der er 24 timer til. Det går nok.

Der er kun godt et døgn til receptionen, og restauranten ligner stadigvæk den byggeplads, den rent faktisk også er. Plantedrengene og et par hjælpere skiftes til at slibe, støvsuge og fikse rør i loftet. Undervejs i interviewet ankommer køkkenets opvaskemaskine, og menu og åbningstider er der ikke helt styr på endnu. Men det kommer der, lover det unge restauratørkollektiv.

“Vi skal lige have hængt lidt malerier på væggene, hente møbler ind og have bygget nogle borde. Men ellers mangler vi bare den sidste finish og detaljer over det hele: male, spartle, pudse og vaske. Og så skal vi sætte lamper op. Der er 24 timer til. Det går nok,” siger Philip.

Det kan godt være, det er en vegetarrestaurant, men man er vel rock’n’roll…

I et arbejdskollektiv på seks har det ikke altid været nemt at træffe beslutninger, hvilket Plantedrengene indrømmer ikke just har speedet istandsættelsesprocessen op. 

“Men vi har sgu været ret gode, synes jeg, der har ikke været deciderede skænderier over noget,” siger August diplomatisk. “Ej det er løgn! Der har virkelig været mange skænderier,” griner Philip, ”men vi skændes som brødre.”

Fra venstre mod højre ses Benjamin Grodin, August Queitsch Frimann, Jonathan Zeuthen Knoll, Daniel José Abiani og Philip Nussbaum Varlev. Den 6. Plantedreng, Akiva Tschernia, var ikke til stede ved fotograferingen. 

Baka D’Busk, Rantzausgade 44.

• Baka D’Busk er en blanding af det japanske ord baka, som betyder tosse, og det danske ord busk.
• Køkkenet ikke som på Plads’n vegansk, men vegetarisk. En stor del af menuen vil være vegansk, men der vil også være retter med fløde og smør som smagsforstærkere. 
• Efter åbningsreceptionen torsdag 14. marts kl. 17-21 står den på soft launch med kun aftenåbent fredag den 15., lørdag den 16. og søndag den 17. marts.
• Fra uge 12 vil der være både frokost-og aftenåbent i tidsrummene torsdag til søndag, 12-14.30 og 18-24.
• Indtil videre har bistroen ikke noget bookingsystem, kom forbi eller skriv på Instagram.



Related Articles

X