Den amerikanske kapitalfond Blackstone har stadig førertrøjen i opkøb her på Nørrebro – med britiske Pears som den andenstørste udenlandske aktør. Det ellers stærkt offensive svenske Heimstaden ejer kun fire ejendomme på Nørrebro.
Det er nu mere end et år siden, at danske mediers alarmklokker begyndte at ringe voldsomt over den amerikanske kapitalfond Blackstones fremfærd på det københavnske boligmarked – og næsten 10 måneder siden, at Mit Nørrebro kunne afsløre, at Nørrebro var den københavnske bydel, hvor Blackstone havde opkøbt flest ejendomme.
Og mens politikerne stadig diskuterer, hvordan de bedst kan stoppe de mest grådige og kortsigtede investorers indtog på det københavnske lejeboligmarked, er det kommet frem, at Blackstone faktisk er blevet overhalet af den svenske ejendomsinvestor Heimstaden, hvad angår investeringer her i hovedstaden.
Det gør sig dog langt fra gældende netop her på Nørrebro, kan Mit Nørrebro konstatere efter at være dykket ned i Politikens nylige kortlægning af besiddelserne hos en stor del af de seneste fem års mest offensive opkøbere.
Her hos os er det nemlig stadig Blackstone, der besidder førertrøjen med i alt 37 ejendomme her på Nørrebro.
Læs også: Nørrebro har førertrøjen i Blackstone-opkøb
Herefter er det bedømt på antal ejendomme to danske pensionskasser, nemlig PFA Pension og Danica Pension, der kommer ind på plads nummer 2 og 3. For begge pensionskassers vedkommende gælder dog, at deres respektive ejendomme indgår i ét samlet boligkompeks – for PFA Pensions vedkommende en ejendom fra 1939 i Slangerupgade 9-31, for Danica Pensions vedkommende en række matrikelnumre, der til sammen udgør det nybyggede tårn Nordbro med tilhørende punkthuse på Borgmestervangen ved Nørrebro Station.
Britiske brødre har fået øje på på Nørrebro
Ifølge Politikens kortlægning er Pears fra Storbritannien den udenlandske ejendomsinvestor, der har købt flest ejendomme på Nørrebro de senere år – de har i alt ni ejendomme jævnt spredt ud over bydelen i fx Elmegade, Ågade og Baldersgade.
Pears er efternavnet på de tre ejere, der er brødre og tredje generation i ejendomsdynastiet The William Pears Group, som deres bedstefar grundlagde i 1952.
Læs også: Nørrebro Lokaludvalg siger fra over for nyt Blackstone-projekt
Pears-brødrene har i Danmark opkøbt ca. 2.500 lejemål for 5 milliarder kroner, men optræder ikke på Politikens liste over de senere års mest offensive investorer i hovedstaden. De var derimod nummer 2 på listen i perioden 2012-15, hvor der dog var tale om langt mindre investeringer samlet set.
Pears fik således dengang sin 2. plads med en investering på 1,7 milliarder kr., hvor det i perioden 2016-2019 krævede Blackstone 6 milliarder kroner at opnå en 2. plads på listen over samlede investeringer i beboelsesejendomme i København.
Svenske Heimstaden vender blikket mod andre bydele
1. pladsen i københavnske opkøb de seneste tre år går til svenske Heimstaden, der samlet har investeret 16 milliarder kr. Men svenskerne har hidtil haft en forkærlighed for Frederiksberg, Valby og København S-SV, og ifølge kortlægningen ejer de til dato kun fire ejendomme på Nørrebro.
Læs også: Blackstone får nej til at bygge nye boliger i Uffesgade
Når man ser på, hvilke gader ejendomsselskaberne er særligt interesserede i, ligger Nørrebrogade måske ikke overraskende i front med 18 opkøbte ejendomme, hvoraf de 11 er på Blackstones hænder.
Men også Rantzausgade har i forhold til sin størrelse været et eftertragtet mål med seks opkøbte ejendomme, hvoraf Blackstone ejer de fire.
Ellers er opkøbene typisk fordelt enkeltvis over hele bydelen. Sjællandsgadekvarteret fra Guldbergsgade til Tagensvej samt Ryesgadekvarteret mellem Blegdamsvej, Sankt Hans Gade , Tagensvej og Søerne er dog angiveligt stort set sluppet fri af opkøb.
Topfoto af Nørrebrogade: Lars Christian Vibild, @lcvibild
DE EJER NØRREBRO
Vi har sammentalt de i alt 92 ejendomme på Nørrebro, som indgår i Politikens kortlægning af besiddelserne hos en stor del af de seneste fem års mest offensive opkøbere:
Blackstone
- Bjelkes Allé 18A
- Blågårdsgade 12
- Fredensgade 3
- Fredensgade 5
- Fredensgade 7
- Fælledvej 5
- Fælledvej 23
- Gormsgade 2A (Zøllnerhus)
- Griffenfeldsgade 6
- Guldbergsgade 2
- Hillerødgade 2
- Heimdalsgade 8+10
- Heimdalsgade 12+12a
- Jagtvej 101
- Jagtvej 113+115
- Nordre Fasanvej 271
- Nørrebrogade 28
- Nørrebrogade 34
- Nørrebrogade 41
- Nørrebrogade 50
- Nørrebrogade 51
- Nørrebrogade 52
- Nørrebrogade 90
- Nørrebrogade 154
- Nørrebrogade 156
- Nørrebrogade 175
- Nørrebrogade 225
- Rantzausgade 32
- Rantzausgade 42 A+B+C
- Rantzausgade 45+47
- Rantzausgade 58A+B
- Ravnsborggade 17-17C
- Sortedam Dossering 45
- Tagensvej 89
- Vølundsgade 4
- Åboulevard 48
- Åboulevard 80
PFA Pension, Danmark
- Slangerupgade 9
- Slangerupgade 11
- Slangerupgade 13
- Slangerupgade 15
- Slangerupgade 17
- Slangerupgade 19
- Slangerupgade 21
- Slangerupgade 23
- Slangerupgade 25
- Slangerupgade 27
- Slangerupgade 29
- Slangerupgade 31
Danica Pension, Danmark
- Borgmestervangen 5
- Borgmestervangen 7
- Borgmestervangen 9
- Borgmestervangen 11
- Borgmestervangen 13
- Borgmestervangen 17
- Borgmestervangen 21
- Borgmestervangen 23
- Borgmestervangen 27
- Borgmestervangen 31
Pears-brødrene, Storbritannien
- Baldersgade 39
- Baldersgade 51
- Elmegade 18
- Farumgade 11
- Jagtvej 49
- Nørrebrogade 54A
- Peter Fabers Gade 40
- Rantzausgade 30
- Ågade 94
Erik Olesens Ejendomsselskab, Danmark
- Fogedmarken 2
- Krogerupgade 47
- Krogerupgade 57
- Tagensvej 51
- Nørrebrogade 245
- Tagensvej 56
- Rådmandsgade 42B
Heimstaden, Sverige
- Griffenfeldsgade 4B
- Nørrebrogade 56
- Tagensvej 129
- Tagensvej 135
Lars Lorentz Nielsen, Danmark
- Blågårdsgade 14
- Nørrebrogade 39
- Vævergade 10
CapMan, Finland
- Griffenfeldsgade 13A
- Nørrebrogade 72
- Nørrebrogade 190
Dades, Danmark
- Bjelkes Allé 12
- Jagtvej 137
- Ydunsgade 1
Det Obelske Familiefond, Danmark
- Guldbergsgade 35
- Nørrebrogade 66C
Catella, Luxembourg
- Rantzausgade 60A
PKA Pension, Danmark
- Hørsholmgade 4
Metode til kortlægningen:
Politiken Research oplyser, at de med udgangspunkt i ca. 60.000 ejendomshandler i Københavns og Frederiksberg Kommune i årene 2015 til juni 2019 har indkredset aktører, der har købt flest boliger/ejendomme i perioden.
På den baggrund har avisen fået lavet en særkørsel i den statslige database Den Offentlige Informationsserver (OIS) på, hvilke ejendomme nogle af de mest købende virksomheder som kapitalfonde og pensionsselskaber ejer pr. juni og oktober 2019.
Du kan læse mere om metodikken bag kortlægningen hos Politiken.