MN logo rgb web 300x77
Den Røde Plads er blevet rød igen

Den Røde Plads er blevet rød igen

BEMÆRK! Denne artikel er cirka 5 år gammel
Den berømte men skandaleramte belægning er skiftet ud med klassiske klinker ved Nørrebrogade.

Billederne gik verden rundt, da den Den Røde Plads blev indviet for seks år siden. Men mens den internationale begejstring over det farvestrålende byrum væltede ind, begyndte problemerne at tårne sig op hjemme på Nørrebro.

Det viste sig hurtigt, at pladsens ellers så innovative røde polyuritanbelægning blev spejlglat i regnvejr, så inden det gik helt galt, måtte cykelstierne have et grovere og mørkere lag lagt på. Når resten af det glatte underlag blev saltet ekstra meget, tog det livet af pladsens bed og træer. Og så begyndte den røde kulør også at falme, for belægningen viste sig at være sårbar over for solens stråler.

Nu er Den Røde Plads blevet rød igen – og tilmed skridsikker. For efter en større renovering i etaper gennem 2018 er den skandaleramte belægning helt udskiftet, primært med gode gammeldags teglklinker.

Klinkerne er i fire forskellige røde nuancer lagt i sildebensmønster på den 7.000 kvadratmeter store plads omkring Nørrebrohallen ved Nørrebrogade. Fikseret med faststøbte stålkanter skulle det være en meget holdbar belægning, der sagtens tåler kørsel med kommunens fejemaskiner og event-arrangørers lastbiler. 

Og som bevarer farverne og ikke bliver glat, når det regner.

Foto: Thomas Vraaby
Foto: Thomas Vraaby for Magasinet KBH

Præmiepenge røg med i budgettet

Ud over de røde klinker har Den Røde Plads også fået områder med rødt faldunderlag omkring sine mange eksotiske legeredskaber, samt rød asfalt på parkeringspladsen. Skaterne, som nok var nogle af de eneste, der var glade for det glatte underlag, kan trøste sig med det røde multiareal, der er slebet, så det minder om et terrazzogulv.

Renoveringen har haft et samlet buget på 13,5 mio. kroner. Realdania, som var med til at finansiere hele bydelsparken Superkilen, som Den Røde Plads er en del af, har bidraget til den nye belægning med 6,8 mio. kroner.

Kommunen er desuden blevet tildelt en erstatning på 2,2 mio. kroner fra arkitekterne BIG, hvoraf størstedelen skal betales af en tysk underleverandør. Dertil har BIG og Realdania doneret en halv million i præmiepenge, vundet sammen med en stor international arkitekturpris for Superkilen.

Foto: Thomas Vraaby for Magasinet KBH
Foto: Thomas Vraaby for Magasinet KBH
Foto: Thomas Vraaby for Magasinet KBH

Artiklen er oprindeligt fra, og bringes i samarbejde med, Magasinet KBH

Noe Habermann for Magasinet KBH

Related Articles

X