MN logo rgb web 300x77
Dieselforureningen på Nørrebro er halveret siden corona-indgreb

Dieselforureningen på Nørrebro er halveret siden corona-indgreb

BEMÆRK! Denne artikel er cirka 4 år gammel
Ugens gode nyhed: Udledningen af kvælstofdioxid er faldet til det halve på to målestationer på Jagtvej, siden regeringen for to uger siden varslede nedlukning af landet. 

Har du brug for noget at glæde dig over i strømmen af nedslående corona-nyheder?

Så har vi en ren solstråle-historie til dig lige her: 

I løbet af de seneste to uger er dieselforureningen på Nørrebro faldet til næsten det halve.

Det fandt centerleder for Miljøpunkt Nørrebro, Anders Jørn Jensen, ud af, da han onsdag fik den idé at se på, hvad corona-nedlukning gør ved luftkvaliteten her i vores bydel.

Han tjekkede de officielle tabeldata fra to målestationer på Jagtvej, som er opstillet af DCE – Nationalt Center for Miljø og Energi ved Aarhus Universitet, og resultatet var ikke til at tage fejl af:

Gennemsnittet af kvælstofdioxid (NO2) i luften lå i dagene inden regeringens første varsling om nedlukning 11. marts på 27,3 mikrogram per kubikmeter. Gennemsnittet i dagene herefter ligger på 14,3 mikrogram per kubikmeter.

“Det giver håb og gør jo, at vi pludselig kan forestille os en by med renere luft. Tallene gør luftforureningen og de mange dødsfald, den giver hvert år, synlig,” siger Anders Jørn Jensen.

“Kom ud i solen og nyd den rene luft”

Den lavere luftforurening er ikke kun positiv i sig selv – den er også ekstra belejlig i forhold til den virus, som vi i øjeblikket kæmper imod, siger centerlederen.

“Meget tyder på, at coronavirus rammer meget hårdere, hvis man i forvejen er udsat for stærk luftforurening og er sårbar på grund af inflammationstilstande forårsaget af luftforurening,” lyder hans forklaring.

Anders Jørn Jensen håber, at de nye tal giver politikerne anledning til at stramme op på reguleringen af luftforureningen, når den akutte corona-krise er overstået.

Og i mellemtiden har han en klar og positiv besked til alle os hjemsendte nørrebroere:

“Kom ud i solen og nyd den rene luft. I den her tid er der langt mindre forurening i bydelens normalt mest trafikerede gader, så det kan sagtens lade sig gøre at gå med den anbefalede afstand,” siger han.

Sognepræst i Kingos Kirke, Jens Christian Raabjerg Larsen – og hans kone – havde god grund til at synge højt med på ‘Det er i dag et vejr’ fra deres altan på Jagtvej, da Nørrebro første gang sang til hinanden på behørig corona-afstand fra altaner og vinduer søndag den 15. marts. Allerede på daværende tidspunkt – fire dage efter, at regeringen bebudede nedlukning – var luftforureningen i gaden faldet betragteligt. Foto: Lars Christian Vibild, @lcvibild. Topgrafik: Miljøcenter Nørrebro efter de officielle taldata fra DCE – Nationalt Center for Miljø og Energi ved Aarhus Universitet.

Related Articles

X