MN logo rgb web 300x77
Efter fredning: byhus i Wesselsgade sættes til salg for 18 mio. kr.

Efter fredning: byhus i Wesselsgade sættes til salg for 18 mio. kr.

BEMÆRK! Denne artikel er cirka 2 år gammel
Mindre end en måned efter, at et andet kendt og nyligt fredet byhus på Nørrebro er sat til salg, rammer det ikoniske byhus i Wesselsgade 17 boligmarkedet med en pris på 17.995.000 kr.

Foto: Lars Christian Vibild, larsvibild.dk

“Nu har du mulighed for at investere i denne ejendom i fire plan på hele 384 etagemeter …”

De fleste boligannoncer har det med at pynte lidt på sandheden, og ved gennemlæsningen af den indledende tekst på denne boligannonce fra ejendomsmægleren Brikk vil vi nok også være mange, der ikke føler os inkluderet i det joviale “du”, som har en mulighed for at købe den omtalte ejendom.

“Du” skal nemlig lægge siger og skriver sytten-millioner-og-ni-hundrede-fem-og-halvfems-tusinde kroner – eller lad os beløbets størrelse taget i betragtning bare runde op og sige: 18 millioner kroner – for at erhverve dig den bygning, der er tale om.

Ejendommen, der er sat til salg, er Wesselsgade 17, som vi tidligere har skrevet om her på Mit Nørrebro: det hyggelige lille gule byhus fra 1862, der engang har huset tidligere statsminister Thorvald Stauning.

Læs også: Ny beslutning: Hele Wesselsgade bliver fredet for nybyggeri

Huset har derudover siden 1985 lagt gavl til det kendte miljøpolitiske gavlmaleri ’Atomvåbenfri zone i Norden’ af kunstneren Jens Juhl.

Det blev dog for flere måneder siden delvist overmalet med det diffuse graffiti-budskab ’Småfacistisk ledelse’ (ja, beklager, vi ved på Mit Nørrebro godt, at det retteligen staves ’småfascistisk’, men det ved graffitimalerne åbenbart ikke).

Nedrivning forhindret

Salget af Wesselsgade 17 sker, efter at et flertal af politikerne på Københavns Rådhus på initiativ af Socialdemokratiets teknik-og miljøordfører Marcus Vesterager i slutningen af sidste år besluttede at lave en bevarende lokalplan for hele Wesselsgade – netop med huset i nummer 17 som aktuel anledning.

Politikerne ønskede at forhindre nedrivningen af huset til fordel for et nyt boligbyggeri i syv etager, og forløbet spejlede derfor på mange måder skæbnen for et andet gult byhus i to etager – nemlig Bjelkes Allé 48, der også blev anledning til en livlig lokalt debat og en politisk fredning af hele gaden.

Læs også: Det gule byhus på Bjelkes Allé sat til salg i usædvanlig boligannonce

Den politiske indblanding udgør åbenbart en så stor belastning for husets nuværende ejere, anpartsselskabet WG 17 ApS, at de har besluttet sig for at sætte huset til salg, endnu inden den bebudede lokalplan overhovedet er udarbejdet.

Wesselsgade var oprindeligt en havegang i den park, der omgav slottet Blågård, og er i dag en af de få gader i kvarteret, hvor der ikke er nye ejendomme – det nyeste hus er fra 1900.

Og Wesselsgade 17 har gennem tiderne huset en række fornemme lejere – herunder altså Danmarks senere statsminister Thorvald Stauning, som boede der i årene i årene 1904-1907 (han var statsminister i årene 1924-1926 og 1929-1942).

10 millioner kr. dyrere end nr. 2

Huset er ifølge den aktuelle boligannonce 288 kvadratmeter, fordelt på 7 værelser. Seneste registrerede byggesag er fra 2015, hvor to lejligheder blev sammenlagt, blandt andet ved at fjerne en ikke bærende væg og nedlægge køkken.

Det er den ubetinget dyreste bolig til salg hos ejendomsmægleren Brikk – i skrivende stund koster den næstdyreste med en udbudspris på 7.850.000 kr. godt 10 millioner kroner mindre.

Læs også: Reddet: Politikere vil lave lokalplan for historisk hus i Wesselsgade

Flere naboer har fortalt til Mit Nørrebro, at bygningen længe har virket misvedligeholdt, og at huset efter deres bedste overbevisning har været beboet af op til flere udenlandske håndværkere, som blandt andet har ladet vinduerne stå åbne i al slags vejr.

Disse påstande har det ikke været muligt for Mit Nørrebro at efterprøve, men kigger man på boligannoncens billeder, virker flere af rummene midlertidigt og meget sparsomt beboet med henkastede sportstasker, små og midlertidigt opsatte lydanlæg med ledninger liggende i fuglereder på gulvet samt interimistisk ophængt vasketøj – herunder  boxershorts hængende til tørre over radiatoren.

Se hele boligannoncen for Wesselsgade 17 her

Related Articles

X