MN logo rgb web 300x77
Efter skuffelse på skuffelse: Basargrunden får lille plaster på såret

Efter skuffelse på skuffelse: Basargrunden får lille plaster på såret

BEMÆRK! Denne artikel er cirka 3 år gammel
Oven på de sønderskudte drømme om et stort, samlet byrumsprojekt for området omkring Nørrebro Station er der nu en lille sejr på vej til Basargrunden – i form af et offentligt toilet.

Arkivfoto af Basargrunden set fra vinduet på Nørrebro Station: Lars Christian Vibild, larsvibild.dk

Visionerne har været store, borgerinddragelsen enorm og de politiske slagsmål mange og ikke altid lige kønne at iagttage.

Alligevel blev det for nylig endnu en gang slået fast, at vi ikke skulle sætte næsen op efter flere penge til området omkring Nørrebro Station end de 5,5 millioner til et byrum på Basargrunden, som kommunen allerede havde afsat på årets budget. 

Faktisk gik gruppeformanden for De Konservative på Københavns Rådhus, Jakob Næsager, så vidt som til at sige, at vi nørrebroere netop var taget ved næsen i den sag.

Nå, men netop som vi havde fået tørret øjnene og pudset bemeldte næse over den melding, udsendte kommunen i dag en pressemeddelelse om, at partierne bag årets budget er blevet  enige om at fordele pengene i den såkaldte overførselssag – forårets ’lille’ budgetaftale, der fordeler de ubrugte midler fra sidste års budget.

Og her stod Basargrunden overraskende nævnt.

Indfrielse af valgløfte

Sagen er nemlig den, at hvor overborgmester Frank Jensen (S) hidtil har afvist at give flere penge til anlæg af en plads på Basargrunden, så vil han gerne give penge til anlæg af offentlige toiletter i København. Det er nemlig et valgløfte – en del af Socialdemokratiets valgprogram fra 2017.

Et københavnertoilet koster 1,2 mio. kr. i anlæg og 0,3 mio. kr. i afledt drift om året – og hvis man holder det op mod de 5,5 mio. kroner, kommunen ellers har afsat til Basargrunden, svarer det faktisk til, at der er lagt hele 27 procent oven i de samlede midler til pladsen.

I det lys skal det kommende offentlige toilet vel næsten ses som en lille sejr for den omtumlede plads – og hele to centrale borgmestre står da også klar med en kommentar til det foreløbigt (men nok ikke endegyldigt) sidste kapitel i sagaen om Nørrebro Stationsområde:

“Området omkring Nørrebro Station har længe været utrygt og nedslidt, men det er inde i en god udvikling, og om få år er stationen en af landets travleste. Det nye toilet er med til at gøre området mere tilgængeligt for både københavnere og turister, der går på opdagelse i vores by,” udtaler Frank Jensen, og overborgmesteren suppleres af teknik- og miljøborgmester Ninna Hedeager Olsen (EL), der længe har kæmpet for at få flere midler til området:

“Basargrunden bliver et samlingspunkt midt i stationsområdets pulserende omgivelser. Hvis Basargrunden skal være en succes, skal vi også tilgodese den med de nødvendigheder, der er behov for, og derfor giver det rigtig god mening at etablere et toilet, hvor mange mennesker i fremtiden vil hænge ud. Jeg er rigtig glad for, at det lykkedes at finde pengene til at forbedre det samlede projekt allerede nu,” siger hun.

Det nye byrum på Basargrunden ventes at stå færdigt i september 2021, og hurtigere skal man ikke forvente, at det går med at få opsat det nye offentlige toilet.

Virksomheden, der producerer og leverer københavnertoiletterne for kommunen, er nemlig gået konkurs. En ny leverandøraftale forventes først at være på plads i sensommeren 2020, og det nye toilettet vil derfor ifølge kommunen tidligst kunne opsættes i 2021.

Related Articles

X