MN logo rgb web 300x77
Efter to måneders corona-isolation: Hjælp på vej til Nørrebros ældre

Efter to måneders corona-isolation: Hjælp på vej til Nørrebros ældre

BEMÆRK! Denne artikel er cirka 3 år gammel
Københavns Kommune er klar med en hjælpeplan på 40 millioner kroner til byens ældre. Pengene skal især bruges til tiltag mod den ensomhed, som er opstået i forsøget på at skærme de ældre mod at blive smittet med ny coronavirus– et problem, det lokale plejehjem Aftensol har gjort meget for at bekæmpe.

På plejehjemmet Aftensol i Lundtoftegade går livet sin vante gang. 

Sådan da.

Der er ikke meldt om nogen coronasyge, hverken blandt personalet eller de 43 beboere. Men der bliver også taget mange forholdsregler på plejehjemmet, fortæller forstander Eva Algreen-Petersen:

“Vores plejehjem fordeler sig jo over fem etager. Normalt mødes beboerne for at se film, spille banko eller for eksempel synge sammen, men nu sørger vi for, at hverken beboere eller medarbejdere bevæger sig rundt mellem de forskellige etager”.

For nogle beboere har det været det svært at forstå, at de ikke kan modtage besøg.

“Vi har pårørende, som kommer og står uden for vinduet og vinker, mens de snakker i telefon sammen, men der kommer ikke nogen ind udefra. Nogle har også glæde af videokontakt via tablets eller telefon,” forklarer Eva Algreen-Petersen.

Og det med tablets er noget, de ældre skal til at blive mere fortrolige med.  

Københavns Kommune har nemlig i sidste uge lanceret en hjælpeplan for de ældre til 40 millioner kroner, og en del af de penge skal gå til, at der kan komme flere tablets ud på plejehjemmene. 

Har man aldrig brugt en tablet før, og er man samtidig lidt op i årene, kan det dog godt være en  uoverstigelig opgave lige pludselig at skulle bruge en tablet, når man vil i kontakt med sin familie. Derfor skal en del af de afsatte midler også bruges til flere personaletimer, så de ansatte har mere tid til at sætte beboerne ind i den fagre nye digitale verden.

Musikalsk besøg



Men uanset antallet af tablets vil det jo aldrig kunne måle sig med et rigtigt besøg. 

Beboerne på Aftensol har været så heldige at få besøg af Frelsens Hærs orkester, da plejehjemmet er et Frelsens Hær plejehjem. Normalt er det ellers kun til jul, at orkesteret rykker ud. 

Og med den nye hjælpepakke ser det også ud til, at den årlige musikfestival for de ældre er reddet.  

Det vil selvfølgelig være under andre former end tidligere, men det har beboerne på Aftensol allerede prøvet:



“Ud over Frelsens Hær har vi også haft besøg af præst i Stefanskirken Thomas Høg Nørager, der kom forbi for at synge for beboerne. Et par af beboerne så med fra haven og resten fra vinduerne,” fortæller forstanderen.

Besøg udefra er “under overvejelse”

Den nye hjælpepakke lægger ikke umiddelbart op til, at der kan komme besøg udefra på plejehjemmene. Dog lover man fra kommunens side, at det er “under overvejelse”. 


Eva Algreen-Petersen så gerne, at man forsigtigt lukkede op for besøg på plejehjemmene på Nørrebro:

“Man kunne godt forsigtigt begynde med for eksempel at lukke op for besøg ude i haven. Bare én ad gangen. Så kunne de pårørende ringe og bestille en tid, så vi kan sørge for at styre antallet og for, at der bliver holdt afstand. Det betyder selvfølgelig en del mere arbejde, men den tid vil vi hellere end gerne bruge, det betyder sindssygt meget.”

De samme tanker går man med på Københavns Rådhus. Nogle af pengene skal derfor også gå til, at man ude på de enkelte plejehjem kan indrette udendørsarealer til besøg.

Det kan for eksempel komme på tale at indkøbe nogle pavilloner, så besøg ikke skal være afhængig af den til tider svigefulde danske sommer.  

Før besøg indenfor på plejehjemmene kan komme på tale, skal der indrettes nogle områder med en god ventilering, og personalet skal være ordentlig klædt på til at vejlede i brugen af værnemidler. 

Aftalen om de 40 millioner til ekstra hjælp er stemt igennem af Socialdemokraterne, Venstre, SF, Enhedslisten, De Radikale og Alternativet. 

Nørrebros største plejehjem hårdt ramt

Normalt oplyser kommunen ikke om udbrud eller dødsfald forårsaget af covid-19 på specifikke plejehjem, men i ugen efter påske kom det frem, at Nørrebros – og Københavns – største plejehjem, Plejecenter Sølund, allerede havde oplevet hele 12 dødsfald af covid-19. 

På alle andre plejehjem i hele København var der på daværende tidspunkt kun seks dødstilfælde.

I slutningen af april var antallet af beboere, der var døde med coronavirus nået op på 16 – tallet for plejehjem i hele hovedstadsområdet var på det tidspunkt 88. Herudover har 21 beboere været testet positive for virussen, i dag er 18 raskmeldte, mens tre fortsat er smittede.

Nu viser det sig ifølge Berlingske, at 15 ansatte er testet positive for coronavirussen, uden på noget tidspunkt at have udvist symptomer.

Foto: Shutterstock

Related Articles

X