MN logo rgb web 300x77
Endeligt vedtaget: Basargrunden får navnet Mimers Plads

Endeligt vedtaget: Basargrunden får navnet Mimers Plads

BEMÆRK! Denne artikel er cirka 2 år gammel

Københavns Teknik- og Miljøudvalg har mandag eftermiddag truffet beslutning om navnet på det nye byrum foran Føtex ved Nørrebro Station, der indvies den 15. december.

Foto: Lars Vibild, larsvibild.dk

Nu er det ganske vist: Nørrebros nyeste plads for enden af Mimersgade ved Nørrebro Station kommer til at hedde Mimers Plads.

Det besluttede politikerne i et enigt Teknik-og Miljøudvalg mandag eftermiddag, efter at navnet har været i høring hos såvel Nørrebro og Bispebjergs lokaludvalg som de beboere, der bor og dermed får adresse på den nye plads.

Navngivningen udløste i sommer stor debat, da Nørrebro Lokaludvalg på sin Facebook-side spurgte, hvilket navn ud af seks mulige følgerne foretrak.

Facebook-opslaget blev delt vidt og bredt, også i andre dele af landet, og et overvældende flertal pegede på navnet Palæstinas Plads.

En efterfølgende afstemning i lokaludvalgets borgerpanel, der udelukkende består af borgere på Nørrebro, faldt dog ud til fordel for Mimers Plads – det navn, som det kommunale Vejnavnenævnet kort tid forinden, den 21. juni, havde indstillet som navnet på det nye byrum.

Navn med stil og familiære relationer

Mimers Plads har i den nu afsluttede høring også vist sig at være det foretrukne navn blandt dem, der er direkte berørt af navngivningen.

I alt 74 lejere og 10 ejere/virksomheder får fremover ændret adressen til det nye pladsnavn, og de står for de fire af de i alt otte høringssvar.

Her peger ingen på navnet Palæstinas Plads, mens flertallet, herunder Føtex, erklærer sig enige i Vejnavnenævnets indstilling om Mimers Plads.

Det sker dog ikke med samme begrundelse. Ejerne af Ejendommen Mimersgade København Aps mener således at:

“Navnet har stil og vil passe godt til den fremtidige plads og ikke mindst de visioner, som Københavns Kommune har for pladsen,” hvorimod en beboer af tydeligvis islandsk afstamning har sine helt private grunde:

“Selv om jeg synes det er møgirriterende at skulle skifte adresse, vil jeg gerne holde i Mimers-valgmuligheden, altså Mimers Plads. Jeg har boet på adressen i 10 år med min familie, hvor mit første barn er nævnt efter gadenavnet. Mímir (islandsk for jætten Mimer), så jeg synes, det er rigtig skidt, hvis det bliver taget fra ham.”

Bispebjerg Lokaludvalg bakker også op om navnet Mimers Plads, hvorimod Nørrebro Lokaludvalg undlader at tage stilling, men henviser til det input, de har fået fra de 8.100 borgere på Facebok og de 2.163 lokale borgere via borgerpanelet.

“Nørrebro-pige” blev afvist

En beboer kommer også i 11. time på banen med navnet Røskvas Plads.

Røskva er sammen med sin bror Tjalfe tjener for guden Thor i den nordiske mytologi, og hun er også en bifigur i tegneserien- og filmene Valhalla, som forslagsstilleren referer til:

“Røskva siger tingene lige ud, som de er, står ikke tilbage for at sige de voksne imod og udviser tapperhed i mange situationer […] Røskva er med andre ord en Nørrebro-pige.”

Dette fremkaldte muligvis smil, men ingen slinger i valsen hos Teknik- og Miljøudvalget, der vedtog navnet Mimers Plads uden afstemning.

Navnet på den nye plads, der har kostet i alt 7,12 mio. kr. at anlægge, træder i kraft i løbet af første kvartal 2022.

Færdig plads indvies 15. december

Den nyanlagte plads, der altså får navnet Mimers Plads, står nu klar med beplantning og nyopsat juletræ, og kommunen og Nørrebro Lokaludvalg har derfor inviteret til indvielse onsdag d. 15. december kl. 15.30-17.30.

Det kommer til at foregå med korsang, underholdning, æbleskiver og taler af henholdsvis Teknik- og Miljøborgmester Ninna Hedeager Olsen og formand for Nørrebro Lokaludvalg Mogens ’Mugge’ Pedersen.

“Det er en kæmpe fornøjelse endelig at kunne give basargrunden tilbage til nørrebroerne, som har ventet usædvanligt længe på det nye bytorv. Jeg er glad for, at vi nu er nået i mål, og jeg synes, vi når langt med det budget, det var muligt at finde politisk opbakning til,” udtaler Ninna Hedeager Olsen i den forbindelse i en pressemeddelelse.

Hun bakkes op af Mogens Petersen med følgende ord:

“Den nye plads ved Nørrebro Station er en rigtig stor forbedring af området, som vi har arbejdet for i mange år. Det er dejligt, at det lykkedes at få en fin plads, og at borgerne fik lov til at være med til at vælge, hvilken plads det skulle være. Vi glæder os til indvielsen og den videre udvikling af området.”

Related Articles

X