MN logo rgb web 300x77
Filmfestival: Gadekunsten – Nørrebros kunstneriske DNA

Filmfestival: Gadekunsten – Nørrebros kunstneriske DNA

BEMÆRK! Denne artikel er cirka 3 år gammel
“Nørrebro uden graffiti og uden kunst ville virke forkert … det er en del af Nørrebros DNA,” siger kunstneren bag et af bydelens nyeste gavlmalerier, Jakob Tolstrup. Hør ham fortælle om den helt særlige gnist og sjæl, som han mener gadekunsten på Nørrebro er udtryk for.

Området ved Nørrebro Skatepark er til daglig et trafikalt knudepunkt, hvor der passerer tusindvis af cyklister, børn og skatere forbi.

Indtil for nylig har en stor grå væg i Hillerødgade tårnet sig op over området. Men den tid er nu forbi. Der er nemlig kommet en ny dreng med en tung bagage til byen.

Det drejer sig om et af Nørrebros nyeste gavlmalerier, skabt af kunstneren Jakob Tolstrup, der i 20 år har malet på både lærreder og tomme vægge.

Til daglig bor Jakob Tolstrup på Nørrebro og maler i sit atelier i Rådmandsgade. Men i sommer rykkede han ud på gaden og malede sit største gavlmaleri hidtil:

Et værk lavet i samarbejde med Børns Vilkår og Børnetelefonen – og ifølge kunstneren selv hans mest betydningsfulde værk. Maleriets fokus er nemlig at fortælle børn, der lever i psykiske og fysiske voldelige hjem, at de har nogen af ringe til. 

Præcis sådan et gavlmaleri giver mening at lave på Nørrebro, mener han, da vi ifølge ham har plads til al slags kunst – både det lovlige og planlagte og det ulovlige, som vi kender som graffiti.

“Nørrebro uden graffiti og uden kunst ville virke forkert … det er en del af Nørrebros DNA,” siger han og opfordrer alle til at gå på opdagelse i deres egen by for at finde det kunst, der er derude. 

Hvis du efter at have set filmen er interesseret i at se mere gadekunst, kan du finde en guide til Nørrebros gadekunst her.

Film, tekst og bilede af Mette-Maj Ronja Petersen, Sebastian Krogh, Makan Filioskoei og Marta Eliseo Tronhjem fra TV-og Medietirettelæggeruddannelsen på Danmarks Medie- og Journalisthøjskole, DMJX. Filmen er en del af Mit Nørrebros Takeover Filmfestival.

Related Articles

X