MN logo rgb web 300x77
Gadeidrætten får frit spil under Bispeengbuen

Gadeidrætten får frit spil under Bispeengbuen

BEMÆRK! Denne artikel er cirka 5 år gammel
Projektet ’Street under Buen’ har netop fået en stor pose penge, som vil gøre gadefodbold og streetbasket i det omdiskuterede område under Bispeengbuen til hverdag.

“Vi gik helt amok, da vi fik den glædelig nyhed. Det er en kæmpe cadeau til det arbejde, vi har lavet igennem mange år – og til gadeidræt generelt,” lyder det glædesstrålende fra Kristoffer Licht.

Han er medstifter af det lokale fællesskab Copenhagen Panna House – en af organisationerne bag projektet ’Street under Buen’, der netop har modtaget 843.750 kroner i støtte fra Realdanias kampagne Underværker.

Pengene skal bruges til to farverige, specialdesignede asfaltbaner til streetbasket og gadefodbold (panna) samt tilhørende opbevaringstribuner og omklædnings/møderum.

“Med den nye bane kan vi samle mennesker på tværs af aldersgrupper og områder gennem gadeidræt. Vi ønsker, at Bispeengbuen skal agere ’klubhus’ for eksisterende gadeidrætsfællesskaber og synliggøre disse communities for offentligheden, så vi kan aktivere endnu flere af de lokale unge, end vi gør i forvejen og dermed bygge bro mellem Nørrebro, Nordvest og Frederiksberg,” fortæller Kristoffer Licht, der i bedste ildsjæle-ånd understreger samarbejdet mellem de mange organisationer, der er involveret i projektet – herunder Urban 13, der har retten til at drive forretning under buen.

“Det fede er, at det er et tæt samarbejde med nogle af de sejeste aktører, vi kender på gadeplan, så I kan godt glæde jer til daglig aktivitet samt større events som DM og VM i Panna og 3×3 basketball. Desuden er det megafedt, at der med Urban 13 pludselig er en direkte kobling for unge mennesker på gadeplan til at få indsigt i helt andre typer fællesskaber som for eksempel iværksættermiljøet,” siger han.

De nye streetbaner skal være kunstværker i sig selv – med basketballbanen Pigalle Duperré i Paris som forbillede. Foto: Sebastien Michelini

’Street under Buen’ – projektbeskrivelsen, der overbeviste Realdania

Den gode idé
Vores idé er at lave et samlingspunkt for gadeidræt i form af Danmarks fedeste streetbaner designet af og for udøvere. Aktiviteterne på banerne vil tage udgangspunkt i gadefodbold og streetbasket med fokus på den kreative udfoldelse med bolden gennem en organiserende alliance mellem Street Society, Streetball København, Copenhagen Panna House og Danish Freestyle Football Community, der alle har et mangfoldigt og talrigt community uden et fast sted. Banerne er unikke, dels for de urbane rammer under Bispeengbuen, dels for at agere klubhus for den selvorganiserede gadeidræt.

Projektets fysiske rammer
Området under Buen har tidligere været præget af utryghed og grænser sig op til ghettostemplet socialt boligbyggeri. Banerne vil være unikke p.g.a. broens urbane rammer og Buens tag, der vil kunne agere udendørs klubhus og være samlingssted for den selvorganiserede gadeidræt, der i forvejen er levende i området. Vi vil gøre et af landets mest omdiskuterede områder til et midtpunkt for kultur og idræt. Banerne vil være et kunstværk i sig selv (se Pigalle-bane) og derudover vil vores fire foreninger afholde turneringer i alt fra lokale street-turneringer, til DM i Freestyle og VM i panna.

Det omfatter projektet
Vi vil lave to unikke og farverige asfaltbaner med en kunstnerisk overflade, som bliver indbydende for befolkningen og giver inspiration til udøvere. Banerne skal sætte et eksempel for streetbaner og er et samarbejde mellem udøvere og designere for at sikre høj kvalitet og undgå endnu en ubrugelig bane. For at kunne rumme tilskuere og fungere som mødested vil vi bygge multifunktionelle og transportable opbevaringstribuner og et omklædnings/møderum. 
Ellers består projektet af:
– Aftenspil belysning
– Musikopsætning
– Pannabaner, fodboldmål & basketkurve
– Kreativ afskærmning (baneopdeling)
– LaunchEvent

Organisering af projektet og involvering af frivillige
Projektets styregruppe: CPH, SS, SBK og DFFC samt URBAN 13, der har brugsret til Bispeengbuen.
Frivillighed er en del af vores kultur, fx har Street Society via et rollemodelsprogram unge mennesker fra forskellige bydele til rådighed med kompetencer inden for inklusion af børn og unge samt konflikthåndtering.
CPH og DFFC er internationalt anerkendte som frontrunners for gadefodbold, mens SBK leder streetbasket i København. Vores stærke fællesskab udgør fundamentet, hvorfra vi skaber en (street)-kultur for engagement, udtrykkelse og frivillighed. Vi organiserer den ellers uorganiserede gadeidræt

Relationen til lokalsamfundet
Vi er i dialog med Københavns og Frederiksberg kommune samt afdelingsbestyrelsen AKB Lundtoftegade for at skabe et lokalt miljø, der afspejler de lokale beboeres ønsker.
Vi har indgået samarbejde med DGI, BørneBasketFonden og Nørrebro United for at bygge bro til det traditionelle foreningsliv.
Tanken er, at banerne forbindes med et andet udviklingsprojekt, URBAN 13, som også vægter det lokale fællesskab højt.
Visionen er et midtpunkt for selvorganiseret gadeidræt og kultur, hvor vi samler og aktiverer de unge i et mangfoldigt community og skaber venskaber på tværs af bydele uanset baggrund.

Related Articles

X