MN logo rgb web 300x77
Grønt genbrug: Rantzausgades juletræer lever videre som mobil byskov

Grønt genbrug: Rantzausgades juletræer lever videre som mobil byskov

BEMÆRK! Denne artikel er cirka 3 år gammel
15 nyindkøbte økologiske grantræer i plantekasser spreder i december juleglæde i Rantzausgade for til foråret at blive rykket ud på bydelens bemandede legepladser.

Rantzausgades nye mobile juletræer er pyntet af elever fra Nørrebro Lilleskole med julepynt lavet af den lokale forening Alverdens Børn. Foto: Jann Kuusisaari

“Det er juletræet, der bliver ved med at give!”

Formanden for Erhvervsfællesskabet i Rantzausgade, Sebastian Eskerod, griner sit velkendte grin, da han pludselig kommer i tanker om den ultimative overskrift for det projekt, som i den forgangne uge har materialiseret sig i det gamle rabarberkvarter.

Ideen er så enkel, som kun virkeligt gode idéer er:

At gøre gadehandelens juletræer til en mere bæredygtig fornøjelse.

I stedet for at fælde en række grantræer, der har brugt årevis på at vokse sig store, blot for at give dem en enkelt måned som udsmykket hyggespreder op til jul, har butikkerne i Rantzausgade erhvervet sig 15 plantekasser med små økologiske juletræer.

Når træerne om føje tid har udtjent deres årlige værnepligt som juletræer, bliver de transporteret til bydelens bemandede legepladser.

På den måde kan de kan genbruges gennem flere år og på den måde udgøre en mobil byskov, der på hvilket som helst tidspunkt af året opholder sig der, hvor det giver mest mening.

Alternativ idé med uventet timing

Kimen til den nye byskov blev lagt allerede sidste år, da Sebastian Eskerod sammen med en erhvervsgruppe fra Nørrebro Lokaludvalg talte sammen om, hvad man kunne gøre for at lave en alternativ form for julepynt i Rantzausgade.

“Vi havde en idé om at lave noget andet end de klassiske julekæder, der hænger, tværs over gaden, men vi var lidt for sent ude,” indrømmer erhvervsfællesskabsformanden, der er indehaver af frisørsalonen Et sted på Nørrebro.

Han giver æren for at videreudvikle på idéen til Jens Villadsen, Miljøpunkt Nørrebros repræsentant i Nørrebro Lokaludvalg, som også har støttet projektet økonomisk. 

Og på mange måder passer det faktisk meget godt, at projektet først blev realiseret i et corona-år:

“Vi butiksindehavere må nok desværre forvente en væsentlig nedgang i forhold til tidligere år. Derfor kan juletræs-projektet forhåbentligt være med til at få folk og fæ til at huske på de positive ting, vi som erhvervsdrivende bidrager med til vores lokalområde,” siger Sebastian Eskerod.

Træerne vokser med børnene

I den tid, de mobile træer står i Rantzausgade, står gadens butikker for at passe og pleje dem.

Når vi går mod lysere tider, omkring 1. marts, flyttes plantekasserne med juletræerne til De Bemandede Legepladser i bydelen, hvor de vil stå indtil næste vinter. 

I mellemtiden vil børnene udsmykke kasserne med maling m.v., og i de følgende år kan børnene løbende følge deres kasse og juletræ og se dem i Rantzausgade hver jul med udsmykning og klip.

“Drømmen er at skabe lys og glæde for alle, der går igennem Rantzausgade i de mørke måneder, og samtidig sørge for, at de husker os, som vi husker dem,” siger Sebastian Eskerod.

Related Articles

X