MN logo rgb web 300x77
Guide: 10 caféer, der er med til at gøre Nørrebro til noget særligt

Guide: 10 caféer, der er med til at gøre Nørrebro til noget særligt

BEMÆRK! Denne artikel er cirka 4 år gammel
Fra Tjili Pop til Friheden – her er vores bud på 10 lokale caféer, der emmer af Nørrebro.

Topfoto: Café Friheden. Alle fotos: Lars Christian Vibild, larsvibild.dk

Opdateret 29. april 2021

Du går aldrig forgæves i jagten på en god café her i bydelen. Men hvor en række af dem måske strengt taget lige så godt kunne ligge i et af de andre brokvarterer eller i Indre By, har vi også bare de her helt særligt lokale joints, som man har svært ved at forestille sig ligge andre steder end lige præcis her i postnummer 2200 N.

Du har helt sikkert din egen personlige favorit-café – og måske vil du være skuffet eller ligefrem blive gal i skralden over ikke at se den her på listen.

Men bær over med os – dette er ikke et forsøg på at ekskludere nogen. Som bydelens eneste 100% lokalt baserede medie omtaler vi jævnligt de lokale restaurationer, og vi vil ganske givet også komme til din favorit på et tidspunkt.

Når det så er sagt, står vi gerne ved, at det er 10 fantastiske caféer, vi har med i guiden her. Hvorfor kan du jo læse lige her:

1. Røde Roses Kaffebar. Ydre Nørrebro er ofte en kende overset, når de nationale københavnermedier ellers villigt omtaler restaurationslivet her i bydelen. Men de allermest lokale ved heldigvis godt, at Røde Roses fra sin placering på Balders Plads byder på hjertevarm, supergod kaffe og lækre tapas – og ikke mindst en fremragende hjemmelavet cheesecake. Der er udendørs servering foran den lille kaffebar, der blev grundlagt i 2011 af Tue T og hans kone. Navnet udspringer af 1970’ernes Røde Rose-bevægelse fra Mimersgadekvarteret. Idéen bag navnet var og er netop, at kaffebaren er lokal, skabt for kvarterets beboere. 
Røde Roses Kaffebar, Baldersgade 65.

2. Arabica. Bor eller arbejder du i Blågårdsgadekvarteret, er der stor sandsynlighed for, at du er stamgæst på Arabica. Her kommer de lokale for at drikke stedets gode kaffe, spise de skønne kager og vende stort og småt med og om hinanden. Under den første coronanedlukning i foråret 2020 lavede stamgæsterne en crowfundingkampagne for caféen med begrundelsen: “Hvordan skal vi på Nørrebro klare os uden mødestedet, åndehullet og vidensbanken Arabica? Vi vil simpelthen ikke miste dette vigtige vandingssted!”. Har du endnu ikke været på Arabica, er eftermiddagen ifølge selvsamme stamgæster et godt tidspunkt for dit første besøg – som de selv siger: “Om eftermiddagen har vi besøg af andre end os selv, og vi opfører os bedre, og som om vi er normale cafegæster.”
Arabica, Blågårdsgade 12

3. Friheden. Friheden har på rekordtid indtaget en naturlig plads som “caféen dér ved siden af skaterrampen på Den Grønne Sti”. Det handler om at tilbyde en afslappet atmosfære – i det daglige ikke mindst til de erhvervsdrivende i Esromgade 15, som deler baggård med Friheden og bruger det som deres egen eksklusive kantine. 
En håndbajer koster 30 kr., og maden er hjemmelavet – helst økologisk – og har hele verden som inspirationskilde. Skaterbanen lige uden for døren vækker glæde hos bydelens mindste publikum, og lørdags-dj’ens vinylplader spiller som regel ikke højere, end at man kan tale med hinanden. Da Politiken var forbi i november 2018, fik stedet da også fem hjerter.
Friheden. Adresse har vi ikke rigtig nogen af, men du finder Friheden inde mellem minirampen og skaterparken ved cykelstien, der går fra Hillerødgade til Den Røde Plads. 

.

4. Heaps Good Cafe. I Fensmarkgade ligger den australsk ejede cafe Heaps Good Cafe. Er man til kitsch, dimser og grøn vægfarve samt ikke mindst vellavet mad, er det en café, som er værd at besøge. Der er kun plads til 10 gæster, men får du en plads, skal du unde dig selv at smage på den eneste dessert, der serveres her – en “Sweetie”, som er en daddelpudding med smørfed butterscotch-karamelsauce og iskold flødeskum. 
Den australske ejer, Anika Vinson, står bag al maden – og af indretningen, der blandt andet rummer en plyssofa, ophængte korstensbroderier og sølvskeer. Også dette sted har fået fem hjerter af Politiken. 
Heaps Good Café, Fensmarkgade 23.

5. The Laundromat Cafe. Der er mange glimrende cafeer i området omkring Sankt Hans Torv, men The Laundromat Café i Elmegade er med over 15 år på bagen noget af en institution. Ud over at kombinere funktionerne café og vaskeri var det også en af de første cafeer i København til at tilbyde gratis trådløst internet, hvilket ikke overraskende har virket som en magnet på områdets studerende.
Mangler du en rigtig god bog og/eller en ditto øl, kan du henholdsvis låne og købe dig til begge dele her, hvor der også er adgang til et stort udvalg af aviser og magasiner samt diverse spil som fx backgammon og yatzy. 
The Laundromat Café, Elmegade 15.

6. Bevar’s. I starten af Ravnsborggade ligger Bevar’s. Det er en café, som er perfekt til – i et kortere tidsrum – at flytte sit studie- eller arbejdsliv ind i. Beliggende på gadens skyggeside fremstår selv de hvidmalede lokaler dunkle, men netop perfekte til at hive laptoppen frem i. Selv annoncerer stedet med at være for “de interesserede”. Her er det muligt at låne et mødelokale, hvis man har behov for et roligt sted til afvikling af sine møder. Men bare rolig, om aftenen sker der ofte andre ting og sager, blandt andet med ugentlige jazzarrangementer. Priserne er rimelige, og menukortet lækkert.
Bevar’s, Ravnsborggade 10B.

7. Social. Kaffen er i højsædet på Social, som åbnede i 2016 og allerede året efter fik AOK’s pris for bedste café . Det meste af maden her er vegetarisk, portionerne er store og billige, og der er et stort udvalg af smoothies, som serveres til retterne. Og hvad mere kan man ønske sig i en lille og hyggelig café med beliggenhed lige ned til søerne? 
Social, Peblinge Dossering 4.

8. Kaffesalonen. Et par husnumre længere ned ad Dosseringen ligger den 50’er-inspirerede Kaffesalonen. Kaffen, Café de la Cima, er direkte importeret fra Columbia og giverden kaffetørstende en “nuanceret” kaffeoplevelse sammen med den gode udsigt til Peblingesøen. Hvis du ikke allerede har prøvet at cykle/sejle rundt i en af de store plastiksvaner, er det ved at være på tide – vi kan jo ikke lade turisterne være ene om alt det sjove her i nabolaget, vel?
Kaffesalonen, Peblinge Dossering 7.

9. Cafeen Skjolds Plads. Cafeen Skjolds Plads blev født ud af et områdeløft af Haraldsgadekvarteret og drives frivilligt som en forening med den daglig leder Hanne Olsen ved roret. Siden er der kommet en metrostation til, men det har heldigvis ikke ændret på cafeens hjertevarme atmosfære. Her serveres god, ofte klassisk dansk mad som fx ’fredags stegt flæsk’ og den månedlige ’nedtælling til juleaften’, hvor stedet hver den 24. serverer flæskesteg med sovs, kartofler og hele juleriet. Med tiden har cafeen etableret sig som et yndet spillested for særligt jazzgenren, og der afholdes jævnligt events som fx ‘social eating’ med gæstekokke og loppemarkeder.
Cafeen Skjolds Plads, Skjolds Plads 2

10. Tjili Pop. Der findes næsten ikke noget mere Nørrebro end Tjili Pop. Den skramlede café i rabarberkvarterets hovedåre Rantzausgade blev for mere end 20 år siden åbnet som en juicebar af en entreprenant 17-årig, der i sagens natur var for ung til at få spiritusbevilling. Dengang var der ellers kun brune værtshuse i gaden, og det virkede som ren galimatias at forsøge at lave om på det, men den dag i dag er Tjili Pop et trækplaster på studerende ikke bare fra Nørrebro, men fra hele København. Hver onsdag er her levende musik, og stedet har åbent til godtud på natten
Tjili Pop, Rantzausgade 28.

Related Articles

X