MN logo rgb web 300x77
Han løfter arven efter kulturcenter: “Jeg kører videre for fuldt drøn”

Han løfter arven efter kulturcenter: “Jeg kører videre for fuldt drøn”

BEMÆRK! Denne artikel er cirka 3 år gammel
Gadedigteren Christian Kronman fortsætter med de rundvisninger, han i over 20 år har tilbudt gennem Kulturcentret Assistens, efter at centeret er lukket. “Denne her kirkegårds historie skal eksponeres,” siger han.

Foto: Christian Kronman foran digteren Peter Fabers (’Højt fra træets grønne top’ m.m.) grav, hvor hans karriere som rundviser på Assistens Kirkegård tog sin begyndelse.

“Vi havde kørt kanonerne i stilling.” 

Christian Kronman er i gang med at fortælle om de planer, han og kollegaen Christoffer Jørgensen ved indgangen til 2020 havde for årets rundvisninger på Assistens Kirkegård.

“Der var 200-året for H.C. Ørsteds opdagelse af elektromagnetismen. Der var 100-året for Sønderjyllands genforening med Danmark. Der var alle mulige arrangementer, vores kalendere var fulde! Men så kom coronaen, og så var vi krigere uden våben.”

Den 80-årige dramatiker og gadedigter har i over 20 år lavet rundvisninger på Assistens Kirkegård i samarbejde med det netop lukkede og konkursbegærede Kulturcentret Assistens.

Og ingen var mere overrasket og nedslået end ham, da han fandt ud af, at foreningen bag centret kort tid inden sommerferien valgte at slutte sine aktiviteter.

“Jeg troede først, at det skyldtes corona. Men da rundvisningerne er en udendørs aktivitet, havde vi jo en konkurrencefordel, så jeg kunne ikke forstå, at de ikke åbnede igen. Så sendte jeg nogle mails, men fik ikke svar – og så pludselig finder jeg ud af, at det hele er lukket,” fortæller han.

“Herregud, det er jo gadedigteren!”

Måske burde Christian Kronman ikke være så overrasket, for hans introduktion til det næsten 25 år gamle center var lige så brat og tilfældig, som afslutningen på samarbejdet endte med at blive.

Det hele startede med en ven, hvis søster er døvblind. Vennen skulle vise søsteren og en gruppe andre døvblinde rundt på Assistens Kirkegård.

“Han var ikke professionel rundviser, men han fik den idé, at det ville være sjovt, hvis jeg sad på den lille bænk på Peter Fabers gravsted i min slængkappe og med digterhat. Så kunne de døvblinde ’se’ ved selvsyn – altså ved at føle på mig – at digteren havde fået lov at komme lidt op i anledning af deres besøg,” griner Christian Kroman og fortsætter: 

“Det syntes jeg var så morsomt, så jeg fulgte med på resten af rundvisningen. Og bagefter gik jeg direkte ind på kulturcentret til centerleder Gitte Lunding.”

Christian Kronman var dengang – i midten af 90’erne – bykendt for hver lørdag at stå på en kasse foran Rundetårn og fremføre egne og andres digte.

Så da han entrede Kulturcentret Assistens, var Gitte Lunding ifølge ham selv helt med på, hvem han var:

“Hun sagde: ’Herregud, det er jo gadedigteren, der er kommet herud blandt de andre digtere! Du låner de døde poeter din stemme, og de låner til gengæld dig deres vers’. Dét var konceptet, og det har kørt i næsten 25 år,” siger Christian Kroman.

Opgraderingen til Den Store Rute

Lige siden har han lavet rundvisningerne ’Digterruten’ og ’Kærlighedsruten’, som grundlæggende er en og samme rute – på Kærlighedsruten er det, som navnet antyder, dog mest digternes kærlighedsliv, som rundvisningen fokuserer på.

Men som det gamle mundheld siger, er der jo sjældent noget, der er så skidt, at det ikke er godt for noget. Og således blev det også med den rundvisende gadedigter og corona.

“Jeg gik rundt som et dyr i bur i den dér kollektive stuearrest, så jeg måtte fandeme ud at gå. Og så gik jeg rundt her på kirkegården og kom nogle steder, hvor jeg aldrig før har været, fordi Digterruten ligger inden for et afgrænset område. Jeg opdagede blandt andet nogle vidunderlige stier, hvor det duftede af alt mulige krydret… og så lavede jeg ’Den store tur på Assistens’.”

Denne nye rute kommer omkring blandt andre multikunstneren Master Fatman, forfatteren Jakob Ejersbo og gravmonumentet for gadens folk.

“Og det sidste er en ting, jeg er rigtig glad for – det ser man ikke på nogen anden kirkegård. Ideen er jo, at de hjemløse her på jord, de skal sgu ikke også være hjemløse, når de dør.”

At corona var med til at tage livet af den faste samarbejdspartner Kulturcentret Assistens, er Christian Kronman til gengæld knap så begejstret for.

Men som den ægte Nørrebro-iværksætter, han er, har han sat sig for at fortsætte med rundvisningerne i eget regi under overskriften og på Facebook-siden ’Assistens fortæller’.

“Og her kører jeg så de her tre rundvisninger for fuldt drøn. Og jeg prøver at holde dem i Kulturcentrets ånd, der handlede om, at denne her kirkegårds historie – den skal altså eksponeres!”

Du kan læse mere om Christian Kronmans virke på hans hjemmeside, gadedigteren.dk

Related Articles

X