MN logo rgb web 300x77
“Healing virker!”: Lundtoftegade er røget af regeringens ghettoliste

“Healing virker!”: Lundtoftegade er røget af regeringens ghettoliste

BEMÆRK! Denne artikel er cirka 3 år gammel
AKB Lundtoftegade optræder til beboernes glæde og overraskelse ikke på årets ghettoliste, der blev offentliggjort tirsdag formiddag. To andre boligområder på Nørrebro, Mjølnerparken og Aldersrogade, er dog fortsat på listen

“Healing virker!” er det første, bestyrelsesformanden for beboerne i de kendte højhuse i Lundtoftegade, Søren-Emil Schütt, udbryder i telefonen.

Vi har ringet ham op i anledning af, at regeringen netop har offentliggjort årets såkaldte ghettoliste – den selvsamme ghettoliste, som beboerne så sent som i søndags – halvt i spøg, halvt i alvor – forsøgte fjernheale sig ud af efter en storstilet kunstparade.

Og om det var healingen, der gjorde det eller ej: Lundtoftegade er ikke at finde på ghettolisten 2020.

“Jeg havde helt ærligt ikke selv regnet med det. Jeg havde en forventning om, at det ville ske til næste år, men vi har ikke haft helt føling med årets tal, og så kom alt det her corona. Så det kommer fuldstændig bag på mig, men jeg synes eddermame, det er fortjent,” siger Søren-Emil Schütt.

Beboerne i AKB Lundtoftegade har for nylig vundet KAB’s Fællesskabspris for sine mange gode initiativer som fx forårets coronasikre altanbanko og Ramadan-fællessang med Isam B. på bl.a. sangen ’I Danmark er jeg født’.

Søren-Emil Schütt ved endnu ikke, hvordan den nye, ghetto-frie status skal fejres – det skal som alle andre arrangementer planlægges på en corona-forsvarlig måde.

“Men lige nu er jeg bare fuldstændig let. Ghettostigmatiseringen har været som en dyne, der nu er blevet trukket væk. Og de forskellige happenings, som vi har lavet på det seneste, har jo også handlet om at fjerne den angst og spændte stemning, der ligger i beboerne før offentliggørelsen af listen, og som folk har snakket om i elevatoren og i vaskerummet,” fortæller han.

På vej mod ny, hård ghetto på Nørrebro?

Antallet af ghettoområder på landsplan er næsten halveret på den nye ghettoliste i forhold til sidste år – fra 28 boligområder i 2019 til 15 boligområder i dag.

Men to andre boligområder på Nørrebro – Mjølnerparken og Aldersrogade – står stadig på ghettolisten.

Mjølnerparken er kategoriseret som en hård ghetto, hvorfor to af områdets to boligblokke lige nu er sat til salg til private udlejere, og en stor gruppe beboere er blevet tvangsforflyttet.

Det samme risikerer at ske for Aldersrogade næste år, og det bekymrer formanden for Nørrebro Lokaludvalg, Mogens ’Mugge’ Petersen:

“Jeg er selvfølgelig først og fremmest glad for, at Lundtoftegade er kommet af listen – både på beboernes og på hele Nørrebros vegne, fordi vi så ikke står til at miste almene boliger i dét område. Og generelt går det den rigtige vej, og det er super, at vi er nået så langt. Men når det er sagt, så er det bekymrende, at Aldersrogade er på listen igen i år,” siger han og uddyber:

Læs også: Ghetto eller ej? Nørrebros mest udsatte boligområder går frem

“Det katastrofale er jo, at Aldersrogade ikke bon’er ud på noget slemt. Det er jo ikke kriminalitet, de falder på – det er etnicitet, uddannelse og indkomst. De ting hænger jo ubønhørligt sammen og er ikke blevet nemmere at ændre på i et corona-år,” siger formanden med henvisning til, at det er bl.a. beskæftigelsestallene fra 2020, der ligger til grund for den ghettoliste, der udkommer i slutningen af 2021.

Derfor vil Lokaludvalget tage kontakt til såvel kommenens Beskæftigelses- og Integrationsudvalg som borgmester på området Cecilia Lonning-Skovgaard (V) for at diskutere, hvad der kan gøres for at undgå, at Aldersrogade næste år ender som en såkaldt hård ghetto.

Den sag er man i Lundtoftegade parat til at slutte op om, erklærer beboerformand Søren-Emil Schütt.

“Én ting er, at vi nu har reddet vores egen røv, men når nu den energi er forløst, så håber jeg, vi kan kaste den ind i kampen for at være solidariske med dem, der stadig er på listen,” siger han.

På de fleste områder er det gået fremad for de udsatte boligområder på Nørrebro, og fremgangen fik altså i år Lundtoftegade helt af ghettolisten. Men Aldersrogade og Mjølnerparken står stadig på.

Sådan defineres boligområderne

Ved et udsat boligområde forstås et alment boligområde, hvor der bor mindst 1.000 beboere, og hvor minimum to ud af fire følgende kriterier er opfyldt:  

1. Andelen af beboere i alderen 18-64 år, der er uden tilknytning til arbejdsmarked eller uddannelse, overstiger 40 pct., opgjort som gennemsnittet over de seneste 2 år.

2. Andelen af beboere dømt for overtrædelse af straffeloven, våbenloven eller lov om euforiserende stoffer udgør mindst 3 gange landsgennemsnittet, opgjort som gennemsnit over de seneste 2 år.

3. Andelen af beboere i alderen 30-59 år, der alene har en grunduddannelse, overstiger 60 pct. af samtlige beboere i samme aldersgruppe. 

4. Den gennemsnitlige bruttoindkomst for skattepligtige i alderen 15-64 år i området (eksklusive uddannelsessøgende) er mindre end 55 pct. af den gennemsnitlige bruttoindkomst for samme gruppe i regionen.

Ved et ghettoområde forstås et alment boligområde, hvor der bor mindst 1.000 beboere, og hvor minimum to af kriterierne vedrørende tilknytning til arbejdsmarkedet, kriminalitetsniveau samt uddannelses- og indkomstniveau, er opfyldt, og hvor andelen af indvandrere og efterkommere fra ikke-vestlige lande overstiger 50 pct.

Boligområder, der har været på ghettolisten i fem år, defineres i lovgivningen som et hårdt ghettoområde. Det drejer sig i år om 13 boligområder. 

Kilde: Transport- og Boligministeriet

Related Articles

X