MN logo rgb web 300x77
Henriette Pætges på Mosaisk Nordre Begravelsesplads

Henriette Pætges på Mosaisk Nordre Begravelsesplads

BEMÆRK! Denne artikel er cirka 5 år gammel
Mennesket bag gravstenen: Mosaisk Nordre Begravelsesplads i Møllegade åbner for årets besøgende 3. april. I den anledning portrætterer vi en ganske særlig kvinde, der blev mor til en af tidens mest feterede skuespillerinder.

Henriette Pætges, værtshus- og teltholder, 1780-1861.

Foto af gravsten maj 2018: Poul-Erik Pløhn. Kultegning 1841: J.F. Møller, Det Kongelige Bibliotek. 

Danmarks ældste jødiske begravelsesplads ligger i Møllegade her på Nørrebro. 

Mosaisk Nordre Begravelsesplads blev grundlagt i 1694 uden for Nørreport – på det sted, hvor det første jødiske gravsted blev tilladt året forinden. 

Af omkring 5.500 gravsten på den jødiske begravelsesplads er der bevaret ca. 2.800. De fleste har inskriptioner på hebraisk, men på en lille, beskeden sten står der blot ‘Henriette Pætges’. 

Henriette Hartwig blev født af jødiske forældre i Frankfurt i 1780. I en ung alder blev hun ansat som tjenestepige hos en jødisk familie, som tog hende med til København. 

Omkring 1803 blev hun gift med landsmanden Christian Heinrich Pætges, som havde slået sig ned i København som vinhandler. 

De engelske bombardementer af København i 1807 gik hårdt ud over familien Pætges, som mistede alt. 

De forsøgte at drive værtshus inden for voldene, men da det ikke gik, søgte de ud på Nørrebro. På traktørstedet ‘Lille Ravnsborg’ ved Assistens Kirkegård, lejede de sig ind og arbejdede her et par år. 

Her på Lille Ravnsborg blev deres ottende barn født den 22. november 1812. 

Hun blev døbt i Sankt Petri Kirke og fik navnet Johanne Louise Pætges. Hun blev senere en af danmarkshistoriens mest feterede skuespillerinder, Johanne Luise Heiberg. 

Underholdt 9 børn og drukfældig mand

Eftersom Christian Heinrich Pætges var drikfældig og meget temperamentsfuld, blev det Henriettes opgave at skaffe brød på bordet til den store familie. Hun arbejdede derfor både som værtshusholder på Nørrebro og som teltholder på Dyrehavsbakken, indtil hun i 1816 med sine ni børn flyttede til Aalborg for at drive pensionat for det 2. Jyske Regiments officerer. 

I 1820 flyttede Regimentet til København, og familien Pætges fulgte med. 

I Ulkegade, senere kaldet Holmensgade – og i dag Bremerholm – drev familien et populært traktørsted, samtidig var Henriette igen teltholder på Dyrehavsbakken. 

Henriette Pætges døde af bronkitis den 14. januar 1861 i Holmensgade. 

Hun blev begravet på Mosaisk Nordre Begravelsesplads i Møllegade – et stenkast fra det sted, hvor hun næsten 50 år tidligere drev forretning og fødte sin berømte datter. 

Hos Mutter Pætges i Ulkegade. Ukendt tegner, Det Kongelige bibliotek. 


Related Articles

X