MN logo rgb web 300x77
Ingen hjælp at hente: Beboere står alene i kampen mod udestøj

Ingen hjælp at hente: Beboere står alene i kampen mod udestøj

BEMÆRK! Denne artikel er cirka 3 år gammel
Overborgmester Frank Jensen (S) blander sig nu også i debatten om nattestøj i de københavnske boligområder og opfordrer beboerne til at kontakte politiet. Men politiet melder pas: “Vi vil altid prioritere personfarlige situationer højere end støj,” siger den ansvarlige beredskabschef.

Arkivfoto: Det gode sommervejr lokker folk ud i parker og på pladser, hvilket de færreste beboere har noget imod. Det er først, når folk bliver hængende efter kl. 22 fx med højlydt snak, råben, skrigen og høj musik fra små, medbragte musikanlæg, at vi har balladen.

Det er uacceptabel opførsel, det er forståeligt, at beboerne bliver vrede, og det er bare med at melde de skyldige til politiet.

Cirka sådan lyder de samstemmende kommentarer fra en række lokale politikere i debatten om den tiltagende støj fra gader, parker og pladser i aften- og nattetimerne, som har ført til dannelsen af Beboerforeningen for Indre Nørrebro.

Problemet er bare, at politiet ikke selv mener, at de kan gøre mere, end de allerede gør.

Lad os lige spole lidt tilbage:

Siden Mit Nørrebro skrev om den nye forening, har såvel Socialdemokratiets Teknik- og Miljøordfører Marcus Vesterager og Enhedslistens Teknik- og Miljøborgmester Ninna Hedeager Olsen – der begge selv bor på Nørrebro – over for os givet foreningen ret i, at støjniveauet på Indre Nørrebro flere steder er blevet uacceptabelt højt:

“Det er grelt! Omfanget, som det har fået, giver problemer for de mennesker, som bor her. Som jeg oplever det, nærmer uroen og støjen sig næsten niveauet i Jomfru Ane Gade,” siger han med henvisning til det berygtede aalborgensiske nattelivsstrøg.

Natteværter til ingen nytte

Marcus Vesterager havde egentlig forestillet sig, at man kunne udvide den natteværtsordning, der sidste år blev indført i Indre By, til også at omfatte Indre Nørrebro. 

Men i mellemtiden har paraplyorganisationen Københavns BeboerNetværk – som Beboerforeningen for Indre Nørrebro (BFIN) er en del af – over for Politiken understreget, at natteværterne faktisk ikke er til megen nytte, fordi de ingen beføjelser har.

Sidste år stillede De Konservative i København forslag om at etablere vagtkorps, der kunne gribe ind over for blandt andet hærværk og støj fra gadefester m.m., men det kunne ikke samle flertal i Borgerrepræsentationen.

Teknik-og Miljøborgmester Ninna Hedeager Olsen vil ikke indføre private vagtværn i København, men ønsker sig i stedet mere tryghedsskabende politi i byen:

“Det ville sandsynligvis kunne gøre en forskel i de sene timer rundt omkring i byen, hvor folk har tendens til at feste lidt for højlydt i byens rum,” siger hun og understreger, at kommunen ikke har beføjelser til at tage hånd om støj i bybilledet, og at det derfor som udgangspunkt er en politimæssig opgave. 

Frank Jensen: “Det er blevet for meget”

I går blandede overborgmester Frank Jensen (S), der selv bor på Islands Brygge, sig så i debatten med et Facebook-opslag om de mange fester flere steder i byen, hvor der spilles høj musik fra soundboxes.

“Det er ikke et nyt fænomen, men jeg oplever, at det er blevet intensiveret pga. corona-nedlukningen af barer kl. 24 og lukkede diskoteker. Der skal være plads til, at vi alle skal have en god sommer, men det er blevet for meget,” siger overborgmesteren, der i sit opslag specifikt nævner Nørrebroparken og kommer med denne opfordring:

“Når I oplever generende støj, skal I kontakte Københavns Kommunes støjvagter og Politiet. Ingen skal finde sig i, at de ikke kan sove i deres bolig om natten.”

Så langt, så godt. Det er altså ifølge selv byens højest placerede politiker politiet, der skal løse det her problem. Vi skal bare ringe 114.

“Det er desværre ikke så nemt. Jeg har talt med politiet mange gange, og de har desværre ikke tid til at tage sig af støj. Særligt ikke i weekenderne,” siger Charlotte Elisabeth Urne, der bor lige ud til Nørrebroparken.

Samme historie hører Mit Nørrebro fra flere beboere, og ifølge Charlotte Elisabeth Urne er de fremmødende betjente snart lige så trætte, som beboerne er, af at spilde deres dyrebare nattetimer på at lukke fester.

Politiet: “Vi kan jo ikke blive stående hele natten”

Spørger du længere oppe i systemet – og det har vi naturligvis gjort – vil det være svært at komme problemet til livs, selv hvis politiet fik tildelt flere ressourcer:

“Der vil altid kunne bruges flere ressourcer i politiet, men det vil være endeløst”, melder Peter Dahl, chefen for beredskabet i Københavns Politi – den afdeling af politiet, der tager sig af 114- og 112-opringningerne – og fortsætter:

“Vi prøver at fordele sol og vind lige, men vil altid prioritere personfarlige situationer højere end støj. Hvis der står en flok på tyve personer og drikker Mokaîs, mens de synger nationalsangen, så kan vi jo ikke blive stående hele natten for at sikre os, at de går stille og roligt hjem,” siger han.

Så selvfølgelig skal du ringe 114, hvis du oplever uacceptabel og ulovligt høj nattestøj i nærheden af din lejlighed.

Men indsatsen minder om korvarig brandslukning.

Og som beboer efterlader det det lange, seje træk med dialog, opdragelse og eventuelle bud på lovændringer fra Christiansborg – og måske en indmeldelse i den nye lokalforening på Indre Nørrebro, der arbejder med netop det?

Her kan du klage over støj:

Akutte støjklager, hvor du fx ikke kan sove en nat pga. en nærliggende fest i Nørrebroparken, på Den Røde Plads eller andre åbne byrum, skal anmeldes til politiet på tlf. 114.

Hvis du mere jævnligt oplever støj eller andre gener fra lokale restauranter, caféer og spillesteder, kan du kontakte kommunens Støjvagt man-fre kl.9-15 på tlf. 26 86 58 27, eller du kan udfylde en klageformular. Du skal være opmærksom på, at der er ting, du ikke kan klage over her, blandt andet gadestøj, privatfester, vareindlevering og biler i tomgang. 

En kæmpe bøn til kvarterets festligste!! Med fare for at lyde sur og gammel, så har jeg en bøn til alle jer der benytter Nørrebroparken til privatfester.. Vi der bor lige ud til parken elsker at der er liv og at parken bliver brugt! Men vi elsker ikke, at folk bruger den som et offentligt festlokale til sent ud på natten. Vi der bor i Hørsholmsgade 22 ud til det gule tag har mange søvnløse nætter i løbet af en uge. Vores soveværelser ligger 15 meter fra jeres boom blaster og vi kan nærmest mærke bassen i hovedpuden. Please, vi ved du kun har fødselsdag en gang om året, men det har alle andre også. Politiet er snart lige så trætte som vi er, af at spilde deres dyrebare nattetimer på at lukke fester. Sluk for musikken kl. 22.00 som der står på skiltet i parken. Tusind tak! ❤️

Slået op af Charlotte Elisabeth Urne i Lørdag den 20. juni 2020
Charlotte Elisabeth Urne delte 20. juni denne video (husk lyd!) i Facebookgruppen ‘Det sker i Jægersborggade’ med teksten:
“En kæmpe bøn til kvarterets festligste!! Med fare for at lyde sur og gammel, så har jeg en bøn til alle jer der benytter Nørrebroparken til privatfester..  Vi der bor lige ud til parken elsker at der er liv og at parken bliver brugt! Men vi elsker ikke, at folk bruger den som et offentligt festlokale til sent ud på natten. Vi der bor i Hørsholmsgade 22 ud til det gule tag har mange søvnløse nætter i løbet af en uge. Vores soveværelser ligger 15 meter fra jeres boom blaster og vi kan nærmest mærke bassen i hovedpuden. 
Please, vi ved du kun har fødselsdag en gang om året, men det har alle andre også. 
Politiet er snart lige så trætte som vi er, af at spilde deres dyrebare nattetimer på at lukke fester. Sluk for musikken kl. 22.00 som der står på skiltet i parken. 
Tusind tak! ❤️”

Related Articles

X