MN logo rgb web 300x77
Jul 2020: Her kan du opleve coronasikker julehygge på Nørrebro

Jul 2020: Her kan du opleve coronasikker julehygge på Nørrebro

BEMÆRK! Denne artikel er cirka 3 år gammel
Jo, der kommer både store juletræer på bydelens pladser og max julehygge i gader og stræder i år! Det bliver bare på en mere kreativ, coronasikker og lille smule magisk måde…

Arkivfoto: Lars Christian Vibild, larsvibild.dk

Intet er helt, som det plejer i år. Heller ikke julen.

Men det betyder ikke, at du må undvære juletræ, julepynt og julelys i bydelens gader – tværtimod har Nørrebros kulturaktører og handlende lagt sig ekstra i selen for at finde på anderledes og mere coronasikre måder at skabe julehygge på.

Prisen for det mest omfattende og kreativt udtænkte julevent er planlagt af Støberiet, Blågårdens Bibliotek, Kapelvej 44 og Korsgadehallen.

Det har fået titlen ’Magisk juletræstænding på Blågårds Plads’ og er delt op i to dele:

Optakten, hvor alle børn fra 23. november kan hente en gratis julepose på Blågårdens Bibliotek.I posen er der klippeklistre-udstyr, så man kan lave sin egen juletræspynt til at hænge på træet, når man har lyst. Posen indeholder også et julehygge-kit, som skal i brug i eventets 2. del, nemlig:

Oneline juletræstænding 1. december kl. 17, hvor alle nørrebroere – også jer, der ikke bor her længere, men stadig har Nørrebro i hjertet – inviteres til at være med til at tænde juletræet “med nissemagi og fællessang”.

Der livestreames fra Blågårds Plads, hvor koret Ørevox – med behørig afstand, formoder vi – synger for på ’På loftet sidder nissen’, og meningen er så, at alle vi andre skal skråle med hjemme i stuerne eller endnu bedre: ud ad vinduet. 

Efter fællessangen fremsiger vi alle sammen hver for sig et magisk nissevers og puster hemmeligt juletryllestøv af sted. 

Det rigtig snedige er nemlig, at såvel nissevers som tryllestøv findes i de afhentede juleposer, der også indeholder juleknas og julelys, så julehyggen kan sprede sig i de små Nørrebro-hjem, mens Ørevox giver en lille korkoncert over computeren eller iPad’en.

Inspiration fra forårets altan-fællessang

“Det handlede jo om at finde på et corona-sikkert alternativ til den traditionelle juletræstænding, som plejer at være lidt af et tilløbsstykke, hvor folk fra kvarteret stimler sammen – især børnene om den meget populære julemand, som deler slikposer ud. Og den går jo altså bare ikke rigtig i år,” siger Ditte Ernskov Christensenfra Støberiet om det omhyggeligt planlagte event.

Hun fortæller videre, at en bibliotekar fra Blågårdens Bibliotek både har fundet på idéen med tryllestøvet (bionedbrydeligt, naturligvis) og skrevet den trylleremse, som skal fremsiges, for at træet bliver tændt. 

“Desuden var vi inspirerede af al den dejlige fællessang fra vinduer og altaner, som opstod under nedlukningen i foråret,” siger hun om sang-delen og alliancen med koret Ørevox, som ugentligt øver i Støberiets lokaler.

Men selvom vi på forhånd tager nissehuen af for det magiske event på Blågårds Plads, bliver det heldigvis ikke det eneste, vi kommer til at mærke til julen her på Nørrebro.

Her en lille guide til, hvor og hvordan der ellers lægges op til afstands-julehygge med dine Nørrebro-naboer:

JULETRÆER

Ud over Blågårds Plads kommer der også store juletræer op på to andre offentlige pladser i bydelen: Balders Plads og Den Røde Plads.

På Balders Plads er den traditionelle juletræsfest aflyst, men juletræet kommer til at blive tændt alligevel og stå på sin faste plads fra fredag den 27. november, ligesom der også vil være juletræssalg på pladsen.

Træet på Den Røde Plads er faktisk allerede i al stilhed blevet rejst og har fået lys på. Der kommer stjerne, og hele træet tændes rigtigt, når vi nærmer os 1. december. Der kommer formentlig til at være en online trætændingsbegivenhed, men hvordan og hvorledes er endnu ikke endeligt afgjort – følg med på Nørrebrohallens Facebook-side.

Og så kommer der naturligvis også et stort træ op på Blågårds Plads – se beskrivelsen af eventet ’Magisk juletræstænding på Blågårds Plads’ længere oppe i artiklen.

JULELYS OG -HYGGE

Elmegade var de første til at lægge ud med julekæder i gaden allerede i begyndelsen af november, og Blågårdsgade følger også trop med sin jule/vinterbelysning ’Lys i mørket’.

Blågårdsgade er blevet nødt til at aflyse sit sædvanlige julemarked, men handelsforeningen lover, at der alligevel nok skal blive masser af julehygge.

Især den første weekend i december (den 5.-6.) og den sidste weekend inden jul (den 19.-20), hvor forretninger og restauranter rykker ud på gaden og lover at trække duften, hyggen og smagen af jul med sig.

Nørrebro Teater har også netop pyntet facade-udhænget med snehvide, lysende træer med lys, ligesom en lang række handlende er begyndt at jule derudad både ude og inde med lys og juleborde med særlige kalender- og julegavetilbud.

JULE- OG ADVENTSKALENDERE

Jægersborggade er klar med sin sædvanlige og stærkt populære julekalender med gaver fra gadens handlende, og det er i det hele taget værd at holde ekstra øje med sine favoritsteder og -gaders Facebook-sider, fx har Spidsroden en adventskalender.

Også Nørrebro Lokaludvalg holder gang i kalendertraditionen på deres Facebook-side, hvor du kan følge med i den daglige pakkekalender fra 1. december.

Vi har naturligvis også en adventskalender på vej på Mit NørrebroFacebook-side– her har vi fokus på lokale erhvervsdrivende og tilbud, der er kommet til i løbet af 2020, der som bekendt har været et særlig hårdt år at drive forretning i.

24 dage med kultur —> 24 steder på Nørrebro

Kulturskabernes faste kulturjulekalender ’24 dage med kultur’ bliver i år afløst af en kalender, der ikke fordrer fysisk fremmøde, nemlig ’24 steder på Nørrebro’.

Kalenderen vil de 24 december-dage frem til juleaften hver dag præsentere en lokal kulturaktør, som også bliver bedt om at komme med anbefalinger af andre af bydelens kulturskabere

På den måde kan du holde dig opdateret og lave din egen must see-kulturliste til den dag, vi bliver sluppet fri af coronaens greb og igen kan mødes uden restriktioner rundt omkring i vores mangfoldige og tæt befolkede bydel.

Har du kendskab til flere lokale juleevents, julekalendere, juletræssalg og andre julerier her i det herrens corona-år 2020, så send os dit til på mt@mitnorrebro.dk

4 TIPS TIL EN CORONA-SIKKER JUL PÅ NØRREBRO

1. Køb dine julegaver lokalt. 2020 har været hårdt nok ved de lokale butikker og restauranter, og hvis de også skal være her på den anden side af corona, gælder det om at bakke op.

2. Begynd dine julegaveindkøb tidligt. Prøv at komme lidt tidligere i gang med dine julegaveindkøb end normalt – så står vi ikke alle sammen på nakken af hinanden for at købe gaver den sidste uge op til jul

3. Køb dine gaver på en hverdag.  Er du en af dem, der er blevet bedt om at arbejde mest muligt hjemme, så læg gerne dine julegaveindkøb en ganske almindelig tirsdag eller onsdag og nap i stedet en arbejdsdag i weekenden – på den måde får vi spredt indkøbene ud.

4. Giv gavekort. Gavekort er i denne tid gode for (mindst) to ting: 
– de er med til at sprede indkøbene ud, så din gavemodtager fx har både god tid og god plads til at udvælge sin gave i januar, i stedet for at du stresser rundt og står i kø blandt alt for mange andre i december.
– de kan bruges til at støtte en hårdt trængt oplevelsesindustri: restauranter, teatre, biografer m.m.

Related Articles

X