MN logo rgb web 300x77
Kendt restauratør og vinmand åbner to nye steder på Nørrebro

Kendt restauratør og vinmand åbner to nye steder på Nørrebro

BEMÆRK! Denne artikel er cirka 5 år gammel

Den københavnske storrestauratør og inkarnerede Nørrebro-dreng Kenn Husted åbner i disse uger to nye restaurationer i bydelen – den grønne restaurant Glou Glou i Rantzausgade og Vinbodegaen i Jægersborggade. 

“Jamen, jeg er jo en gammel tosse – en samler, der har svært ved at komme af med tingene. Og så ligger mit hjerte på Nørrebro”.

Kenn Husted smiler let hovedrystende af sig selv, som han sidder her midt i en ny omgang byggerod i stueetagen på Rantzausgade 22. Adressen, der for godt 10 år siden blev landskendt for skyderier mod den daværende internetcafé Surf’n’Play, og som derefter stod tom og forladt i en årrække, indtil Kenn Husted rykkede ind, smed 3 millioner kroner i en ombygning og åbnede den spanske vin- og tapasbar La Fabrica.

Det er kun halvandet år siden. Alligevel har han resolut drejet nøglen om på La Fabrica og er nu i fuld gang med indretningen af  ’junglerestauranten’ Glou Glou, der åbner i vinterferien.

Glou Glou bliver en Hustedsk fortolkning af den igangværende grønne bølge på restaurationsfronten. Planter og farver går igen både i indretningen og på menukortet, der satser på en såkaldt 60-30-10-fordeling af henholdsvis grønt, fisk og kød. 

Det bliver ikke noget med en tallerken med tre gulerødder, der er lagt pænt oven på hinanden, og så er det en ret.

“Det betyder ikke, at man får en tallerken med 60 procent grønt, 30 procent fisk og 10 procnt kød. Men når man ser på menukortet, er der måske seks grøntsagsretter, tre fiskeretter og én kødret,” siger Kenn Husted, som skynder sig at uddybe:

“Det bliver ikke noget med en tallerken med tre gulerødder, der er lagt pænt oven på hinanden, og så er det en ret. Det skal være mad, man har lyst til at spise. Det ser godt ud, og der er masser af farver – men man bliver også mæt.”

Maden suppleres af overvejende økologiske vine og farverige cocktails. Også indretningen bliver grøn og frodig med en stor palme midt i rummet, lange bænke med blomsterstof og i vinduerne hylder med syltede citroner og andre farverige sager på glas samt rækkevis af planter, der dækker af for omverdenen, så det udefra gerne skulle føles, som om man kigger ind i et orangeri. 

Åbningstiden bliver fra kl. 8 om morgenen til sen aften med både morgenmad, frokost og aftensmad samt en bar, der kan besøges uafhængigt af restaurantdelen. Hertil en lille butiksafdeling med salg af grøntsager, planter, ost og charcuterie samt vin, som man selv kan tappe, “så man kan komme ned med sine gamle træsko eller sin mælkekarton og fylde dem op”. 

“Vi gider ikke være frelste”

Men hvorfor overhovedet lave så massive investeringer i et nyt koncept efter så kort tid? 

Det korte svar: La Fabrica gav underskud. Det lidt længere: Kenn Husted er ved at komme til en erkendelse af, at han ikke kan få en tapas-restauration til at løbe rundt

“Jeg elsker Spanien, så da jeg købte lokalerne her i Rantzausgade, tænkte jeg, at jeg skulle lave et spansk sted – endnu ét …” indleder den købmandsuddannede restauratør.

“Jeg havde jo for nogle år siden tapasbaren ¡Atame! i Blågårdsgade, som var godt besøgt – men det var billigt, og der var simpelthen ikke flow nok i det, så det var en dårlig forretning. Så prøvede jeg at lave tapas på et hotel inde i Sankt Peders Stræde, det virkede heller ikke. Så tænkte jeg ’nu går jeg sgu herud med det’. Det virkede heller ikke. Så det kan godt være, at jeg skal lægge det spanske fra mig,” lyder den let selvironiske erkendelse.

Man skal komme herned og spise, drikke og opleve en fed stemning – og stadig synes, man har været lidt sund

Hvad får så den københavnske storrestauratør til at tro på, at det nye Glou Glou kan klare skærene? Sjovt nok skal svaret på det delvist findes i netop Spanien.

“Jeg rejser fire-fem måneder om året og elsker at se nye steder rundt om i verden. Og det, jeg kan se, er, at vi alle sammen er begyndt at spise mere grønt. Da jeg sidst var i Barcelona, bemærkede jeg, at de havde fået rigtig mange vegetarrestauranter. For mig er Spanien bestemt ikke vegetarisk, så når DE også begynder på den slags, så er det, fordi der er noget om det,” vurderer Kenn Husted, der også selv stille og roligt er begyndt at spise mere sundt. 

“Så jeg tænkte: hvorfor ikke lave noget for folk, der tænker over, hvad de spiser? Men så også stadig servere fisk … og lidt kød, for vi gider ikke være frelste, og vi gider ikke være hverken veganske eller 100 procent økologiske. Man skal komme herned og spise, drikke og opleve en fed stemning – og stadig synes, man har været lidt sund,” siger han og bruger netop placeringen som det endelige argument for den nye satsning:

“Og så passer det grønne koncept godt til Nørrebro, hvor vi er meget autonome og godt kan lide at tage stilling til det, vi spiser og drikker.”

“Jeg tror på Jægersborggade”

Historien bag den anden Nørrebro-nyskabelse fra Husteds hånd er stort set enslydende. Vinbodegaen, der netop er åbnet i Jægersborggade 56, er en omdannelse af vinbaren Antidote, som Kenn Husted – der ud over at være restauratør har sit eget vinimportfirma – heller ikke kunne få til at løbe rundt.

“Antidote var et mindre sted med både en mand i køkkenet og en i baren, og det var svært at få folk ind på hverdagene,” fortæller han.

De knap fire år har han som en del af sin portefølje drevet Vinbodegaen på Smallegade på Frederiksberg, og det er det koncept, han nu kopierer til Nørrebro. 

Jeg har jo lagt mærke til ved Jægersborggade, at selvom det er en trendy gade, så bruger folk ikke mange penge.

“Der er et ca. seks meter langt bord i midten, som man kan sidde hele vejen rundt om. For enden af det er der en skæremaskine til charcuteri, og så vil der være nogle få lune retter. Derudover er der dagens ’to go’ i vegetar og i kødret eller fisk, som man kan spise in house eller tage med hjem. Så i stedet for at kalde det ’vinbar med restaurant med vinbutik’ kalder jeg den nu ’vinbutik med vinbar med lidt at spise’,” forklarer han om det mere prisvenlige koncept.

“Jeg har jo lagt mærke til ved Jægersborggade, at selvom det er en trendy gade, så bruger folk ikke mange penge. Men jeg tror på Jægersborggade, jeg kender området, og jeg er selv fra Nørrebro, så jeg vil helst ikke af med stedet. Så det gælder om at finde et leje, hvor alle kan være med. Jeg vil hellere have, at folk kommer tre gange om ugen end en gang om måneden”.

“Nørrebro bliver aldrig mondæn”

Med til historien om, hvorfor Kenn Husted stadig tør satse på restaurationsdrift på to Nørrebro-adresser, der hidtil har kostet ham penge, hører netop, at han selv er opvokset på Nørrebro. Og at hans første restauration i det, der siden skulle vise sig at blive et mindre imperium, ligger her i bydelen – Props Coffee Shop i Blågårdsgade, som han åbnede i 1997.

Props har også overlevet gennem alle årene, hvor Husted har åbnet og lukket en lang række andre steder.

“Props lukker aldrig! Den har været en god forretning gennem alle årene og er efterhånden blevet en institution. Jeg var ikke den første til at åbne en café på Nørrebro, men det var et af de første steder, hvor man virkelig kunne ramme alt. I starten havde vi masser af arabere som gæster, og det er også derfor, vi er så gode venner med gadens børn – for deres fædre er kommet hos os, og der har været plads til alle”.

Der er et eller andet skævt ved Nørrebro. Hvis man nu ser positivt på ordet autonomt, så er det, som om det er en selvkørende bydel på en eller anden mærkelig måde.

Selv bor Kenn Husted i Ravnsborggade-kvarteret, og han er da også igennem årene blevet tilbudt at købe en fem-seks forskellige steder i selve Ravnsborggade. Men det vil han ikke.

“Jeg vil gerne slappe af, når jeg er hjemme. Og tænk nu, hvis jeg havde et sted dernede, der ikke gik, og jeg, hver gang jeg kørte forbi det, tænkte ’nej, jeg ooorker ikke at gå derind’! ” siger han med påtaget træthed i stemmen.

Og så er der det her med den meget omdiskuterede gentrificering. Eller rettere, ifølge Kenn Husted: manglen på den. 

“Det kommer ikke til at ske. Ikke på Nørrebro,” siger han nærmest skråsikkert og fortsætter:

“Der er et eller andet skævt ved Nørrebro. Hvis man nu ser positivt på ordet autonomt, så er det, som om det er en selvkørende bydel på en eller anden mærkelig måde. Dem, der starter noget nyt op her, er også nogle skæve butikker – der er fx ikke så mange af de store kædebutikker. Hvor Vesterbro har ændret sig til at blive mere mondænt, tror jeg ikke, det sker for os. Jeg er ikke bange for Nørrebro.”

 

Kenn Husted og Nørrebro

• Han er indfødt københavner, gik i skole på Det Kongelige Vajsenhus på Nørre Farimagsgade, hang som barn ud med vennerne på Blågårds Plads og blev konfirmeret i Betlehemskirkenpå Åboulevard. 

• Har boet på Nørrebro det meste af sit voksne liv.

• Er uddannet købmand og har blandt meget andet arbejdet som den første bestyrer nogensinde (i 1988) af Netto i Rantzausgade – som ligger lige over for hans kommende restaurant Glou Glous lokaler. Har derudover haft en møbelforretning i Blågårdsgade.

• Hans første skridt til at blive en af Københavns største restauratører med eget vinimportørfirma (Husted Vin) var Props Coffee Shop i Blågårdsgade, som han åbnede i 1997.

• Han har siden åbnet, drevet og i visse tilfælde lukket en række restaurationer i København, blandt andet stod han bag Københavns første vinbar, Bibendum.

• På Nørrebro har han tidligere drevet tapasbaren ¡Atame! i Blågårdsgade, cafeen på teatret Kaleidoskop (i dag Teater Grob) på Nørrebrogade, Vinbaren Antidote i Jægersborggade og tapasrestauranten La Fabrica i Rantzausgade.

• Hans nuværende Nørrebro-steder er Props Coffee Shop i Blågårdsgade (siden 1997), Vinbodegaen i Jægersborggade og fra uge 7 også den grønne restaurant Glou Glou i Rantzausgade.

• Herudover ejer han p.t. vinbarerne Bibendum i Nansensgade, Falernum på Værnedamsvej og Vinbodegaen i Smallegade samt restauranten Paté Pate i Kødbyen + dens ’lillebror’, Paté Paté Winebar & Tapas i Københavns Lufthavn. 

Related Articles

X