MN logo rgb web 300x77
Kendt restauratør tager kampen op mod politikere i ny byhus-sag

Kendt restauratør tager kampen op mod politikere i ny byhus-sag

BEMÆRK! Denne artikel er cirka 2 år gammel

Restaurationskæden Cofoco undrer sig over det lokalpolitiske paradigmeskifte, der nu får Socialdemokratiet til at arbejde imod nedrivning af virksomhedens bygning på Nørrebrogade 98.

Topfoto: Byhuset på Nørrebrogade 98, som Socialdemokratiet nu vil bevare. Cofoco er medejer af bygningen og har deres restaurant Oysters & Grill rundt om hjørnet i Sjællandsgade 1B. Foto Lars Vibild, larsvibild.dk

“Ejendommeligt”, “besynderligt”, “betænkeligt”, “arrogant og “en total kovending”.

Dennis Lund er mildest talt ikke imponeret over den måde, som de københavnske politikere er begyndt at arbejde med bevarelse af ældre byhuse på.

Han er arkitekt og rådgiver for restaurationsvirksomheden Copenhagen Food Collective (Cofoco), der driver 16 restauranter i København, herunder Scarpetta i Ranzausgade og Oysters & Grill i Sjællandsgade.

Læs også: Politikere vil bevare nedrivningstruede byhuse på Nørrebrogade

Sammen med et investeringsfirma ejer Cofoco også den bygning, som Oysters & Grill ligger i – og det er i den anledning, at Dennis Lund har taget paletten af tillægsord frem.

Bygningen med hovedadressen Nørrebrogade 98 står nemlig på en ny oversigt over Københavns potentielt nedrivningstruede byhuse, som politikerne i byens Teknik-og miljøudvalg har bedt om at få udarbejdet fremover.

Her har Socialdemokratiet fået øje på den og mandag aften på et møde i Teknik- og Miljøudvalget foreslået et forbud mod nedrivning.

Det stiller Dennis Lund – der er far til en af Cofocos tre ejere, August Lund – sig aldeles uforstående over for.

Sammenhæng efterlyses

“Bygningen er gammel, slidt, stærkt medtaget og decideret negativ i et miljøregnskab,” siger han og uddyber:

“Allerede da August købte bygningen for 4-5 år siden stod den til nedrivning, og den forrige ejer havde et byggeprojekt, som var principgodkendt af kommunen. Vi har for nylig fået besked om, at kommunen selv havde indstillet bygningen til nedrivning grundet vores ønske om at bygge nyt, og nu får vi at vide, at den måske skal bevares – hvordan passer det sammen?”

Den tidligere mangeårige underviser på Arkitektskolen Aarhus og Københavns Universitet samt redaktør af fagbladet Byplan understreger, at han som udgangspunkt netop går ind for bygningsbevaring,

“Både jeg og August er normalt af den opfattelse, at vi skal bevare så meget som muligt, og jeg har fx selv været med til at kæmpe for bevarelsen af Slagterboderne på Vesterbro, fordi jeg synes, det er sjovt at have disse skæve ting i et ellers rimeligt konformt og ordinært brokvarter. Men nu er det over 10 år siden, at kommunen har sagt god for, at man kan arbejde videre med et nyt byggeprojekt, så den tidligere ejer har jo ikke puttet penge i bygningen, der nu er i så dårlig stand, at den stort set ikke kan reddes,” siger han.

Det omstridte byhus er en 2 ½-etagers bygning fra 1868 med en middel bevaringsværdi (SAVE-værdi 5), der ifølge den nuværende ejer er i så dårligt stand, at den knap kan reddes. Foto: Lars Vibild.

Paradigmeskifte ind fra højre

Allerede da Dennis Lund fik nys om, at Nørrebrogade 98 ville blive præsenteret for teknik-og miljøpolitikerne på den nye byhus-liste, satte han sig ned og skrev en mail til samtlige udvalgsmedlemmer.

Her undrer han sig over det, han kalder et paradigmeskifte i kommunens planlægningspolitik:

“I en lang årrække, både i 60’erne og senere fra 90’erne og frem, har kommunen som myndighed ikke fokuseret på de spredte bygningsrester fra gammel tid, hvilket en del nybyggeri vidner om helt frem til d.d. Hvor er de nye vinde kommet fra,” spørger han og fortsætter:

“ Kommunens praksis helt frem til dette år underbygger, at der en del steder i kommunen er foretaget nedrivninger grundet ønske om nyt byggeri. Hvad er årsagen til paradigmeskiftet, når vi ikke taler om offentlige grunde?”

Over for Mit Nørrebro uddyber Dennis Lund, at det er manglen på gennemsigtigheden i planlægningen, der bekymrer ham:

“Der er ikke noget i vejen med et paradigmeskifte eller med at komme på andre tanker, det er helt i orden. Jeg synes, byerne bliver sjovere af bevaring. Problemet er, at kommunen pludselig og uden hold i en eneste plan egenrådigt sætter bygningshistorien før alt andet.

Det er mildest talt mod al planlægningspraksis,” lyder det fra den mangeårige arkitekt.

“Planlægning er at se ind i fremtidens by, at planlægge derefter og dermed skabe tryghed for borgere, brugere og ejere. Det er ikke at forvalte i modstrid med de kommunale forskrifter.”

Det er blandt andet på grund af ‘spejlingen’ af den modstående hjørnebygning og den fælles indgang til Sjællandsgade med Simeons Kirke i baggrunden, at Socialdemokratiet vil bevare Nørrebrogade 98 – den gule bygning til venstre.

Mere gennemsigtighed

Socialdemokratiets teknik- og miljøordfører Marcus Vesterager erkender, at der er tale om et paradigmeskifte i måden at anskue bevaring af byens ældre byhuse på.

Men han mener ikke, at Dennis Lund har noget at komme efter:

“Man kan som bygherre ikke forvente, at en uudnyttet tilladelse til et byggeprojekt gælder til evig tid. Vi har netop fået indført proceduren med den nye liste, så ejere og bygherrer ikke når at få postet alt for mange penge i deres byggeprojekter, inden vi trækker stikket,” siger han.

Men Dennis Lund siger, at huset Nørrebrogade 98 nu er i en stand, så det stort ikke kan reddes?

“Det vil jeg da ikke håbe. Jeg regner ikke med, at man driver restaurant og har boliger i en bygning, der er i så dårlig stand, som han beskriver – det ville jeg da ikke synes var forsvarligt,” lyder det fra S-ordføreren.

Venstres gruppeformand og medlem af Teknik-og Miljøudvalget Jens-Kristian Lütken kan umiddelbart godt se Dennis Lunds pointer, men vil efter Socialdemokratiets forslag om at bevare bygningen indgå i en åben drøftelse af sagen:

“Jeg har læst, hvad ejerne har sagt og er umiddelbart på deres side. Jeg har svært ved at se, hvad der er så bevaringsværdigt ved bygningen, men hvis der kommer gode argumenter fra Nørrebro Lokaludvalg eller andre, der har større indsigt i bygningens historiske og arkitektoniske kvaliteter, lytter vi selvfølgelig til det,” siger han. Socialdemokratiets forslag om at forbyde nedrivning af såvel hjørnehuset på Nørrebrogade 98 samt byhuset på Nørrebrogade 33 kommer på dagsordenen på et kommende møde i Københavns Kommunes Teknik- og Miljøudvalg – datoen kendes endnu ikke.

Related Articles

X