Efter en kortvarig polemik om, hvorvidt de danske kirker skulle have lov at holde åbent for gudstjenester i påsken, er der nu enighed om, at det er en dårlig idé. Heldigvis har Nørrebros kirker allerede stor succes med at lave online gudstjenester og andre aktiviteter under corona-krisen – læs her hvordan de har grebet det an, og se oversigten over påskens lokale digitale gudstjenester.
Arkivfoto: Lars Christian Vibild, larsvibild.dk
Alt hvad det kræver er en netforbindelse. Så kan du få et par Guds ord med på vejen hjemme fra sofaen af – også i påsken.
Næsten alle kirker i Nørrebro Provsti har nemlig slået de digitale døre op i løbet af corona-nedlukningen, så du via enten kirkernes hjemmeside eller deres Facebook-profil kan deltage i påskens gudstjenester.
Den store online-aktivitet er ikke centralt styret, men foregår på de forskellige kirkers eget initiativ, fortæller bydelens provst, Per Vibskov Nielsen:
“Alle kirker på Nørrebro er profil-kirker, der hver har deres måde at møde befolkningen på. I provstiet har vi ikke lagt en fælles linje for, hvordan eller hvornår kirkerne skal imødegå menighederne – det er op til den enkelte kirke,” siger han.
“Vi er en flok glade amatører udi at lave film, men alle bidrager”
Susanne Voss Pedersen, sognepræst i Anna Kirke
I Anna Kirke på Bjelkes Allé har man valgt at gå all in på online-gudstjenesterne.
Fra palmesøndag til anden påskedag afvikles der således fem af slagsen. Hvor nogle kirker sender livestream (direkte og uredigeret) fra tomme kirkesale, bliver Anna Kirkes gudstjenester optaget og sammenklippet i dagene op til afviklingen af gudstjenesten.
“Vi er en flok glade amatører udi at lave film, men alle bidrager,” fortæller sognepræst Susanne Voss Pedersen leende og fortsætter:
“Organisten sidder hjemme og indspiller salmerne og sender dem så til en korsanger, der stiller sig ind i et skab – for det er dér, lyden er bedst – hvor hun så synger. Derefter får en frivillig lydfilerne og klipper dem sammen med filmklip og billeder af såvel præsten, der læser teksten og prædiker, som motiver fra vores lokalområde.”
Organisten sidder hjemme og indspiller salmerne og sender dem så til en korsanger, der stiller sig ind i et skab – for det er dér, lyden er bedst – hvor hun så synger.
Susanne Voss Pedersen, sognepræst i Anna Kirke
Kirken valgte at gå online på opfordring fra medlemmer af menigheden. En var sendt i karantæne og savnede nærværet. Andre savnede kirkens rum og muligheden for eftertænksomhed.
Susanne Voss Pedersen skønner, at der på ugentlig basis kommer mellem 150 og 200 personer i Anna Kirke – inklusive til babysalmesang, spejder, menighedspleje mm. De to gudstjenester, der p.t. er blevet lagt ud online, har været set af op til 200 personer. Det fortæller Susanne Voss Pedersen, at kirkens brugere har glæde af online-gudstjenesterne.
“Vi har fået tilbagemeldinger om, at nogen faktisk synes, at det er en rar måde at gå i kirke på. Så måske vi efter krisen vil overveje, om vi fx en gang om måneden skulle livestreame vores gudstjenester,” siger Susanne Voss Pedersen.
Hensyn til børn og hjemløse
De to kirker i Blågårds Sogn, Hellig Kors Kirke og Brorsons Kirke, har grebet corona-krisen an på hver sin måde.
Hvor Hellig Kors Kirke holder gang i gudstjenesterne ved at livestreame via deres Facebook-profil, arbejder Brorsons Kirke med daglige online-aktiviteter. Her kan man via kirkens Facebook-gruppe følge undervisning i kirkeyoga og babysalmesang, og så har man haft verdenspremiere på en online børnegudstjeneste, ’Det Blå Øjeblik’.
Hellig Kors Kirkes præst Andreas Christensen fortæller, hvorfor online-gudstjenesten fungerer rigtig fint for dem her under coronakrisen:
“Vi bliver også brugt som hjemløseherberg, og Københavns Kommune har bedt os om at forlænge vores vinterherberg, der normalt slutter 31. marts, til 30. april på grund af corona-virussen. Så seks af ugens dage har vi op til 40 hjemløse til at overnatte i kirkerummet. Det vil kræve ekstra megen rengøring og afspritning, hvis vi skulle klargøre kirken til en fysisk gudstjeneste.”
Seks af ugens dage har vi op til 40 hjemløse til at overnatte i kirkerummet. Det vil kræve ekstra megen rengøring og afspritning, hvis vi skulle klargøre kirken til en fysisk gudstjeneste.”
Andreas Christensen, sognepræst i Hellig Kors Kirke
Kingos Kirke i Bragesgade holder også de virtuelle døre åbne påsken igennem. Som den eneste kirke har de også “åbent” onsdag aften før påske. Du kan tilgå gudstjenesten via kirkens hjemmeside.
I Simeon-Sankt Johannes Sogn, der rummer Simeons Kirke, Sankt Johannes Kirke samt kirkerne i De Gamles By og på Sølund, skiftes man til at holde online-andagter. Det foregår via kirkernes Facebook-sider. De Gamles Bys Kirke giver dig dog mulighed for om eftermiddagene på alle højtidsdagene at følge en andagt. Alle andagterne sker ved plejehjemspræst Birger Bavnhøj.
Besøgstjeneste i bydelens baggårde
I Stefanskirken bliver der løbet stærkt for tiden, skulle vi hilse og sige fra sognepræst Thomas Høj Nørager. Mit Nørrebro kontaktede kirken, fordi vi ikke af deres hjemmeside umiddelbart kunne se, om de afholdt online-gudstjenester. Men det gør de!
“Vi har bare haft så travlt med alle mulige andre ting også. Men efter henvendelsen fra jer er vores hjemmeside blevet opdateret. Vi optager prædiken og salmer forlods, men lægger dem ud til normal kirketid på dagen,” fortæller Thomas Høj Nørager, der også kan berette om øget travlhed i den mere analoge kirkeverden.
“Vi skal jo opfinde nye måder at hjælpe vores sognebørn på. De er bekymrede, og de har behov for også at tale med os. Så vi taler rigtig meget i telefon. Men vi har også travlt med at hjælpe folk i vores menighed med indkøb og med at holde kontakt til beboerne, som vi normalt ser i vores besøgstjeneste. Vi arrangerer derfor stadig besøg, men så foregår samtalerne gennem åbne vinduer ud til boligernes baggårde,” forklarer Thomas Høj Nørager.
Vi skal jo opfinde nye måder at hjælpe vores sognebørn på. De er bekymrede, og de har behov for også at tale med os. Så vi taler rigtig meget i telefon.
Thomas Høj Nørager, sognepræst i Stefanskirken
Den kommende mandag arrangerer Stefanskirken i øvrigt også – sammen med Anna Kirke – et udendørs musikalsk indslag for beboerne på plejehjemmet Aftensolen i Lundtoftegade.
Selvom alt altså ikke er gjort ved at have gang i de digitale kanaler, har oplægningen af Stefanskirkens første prædiken på kirkens YouTube-kanal vist, at der er en stor interesse for at få Guds ord ud via internettet. 1.037 visninger har videoen fra den 22. marts fået.
“Vi skal bestemt tage op med provstiet og biskoppen, om det er noget, vi skal fortsætte med efter krisen. Men vi skal sikre os, at kvaliteten af det, vi viser, er i orden. Vi har jo ikke kommunikations- eller filmfolk ansatte ved kirken,” forklarer Thomas Høj Nørager og understreger dermed også, hvilke udfordringer den nuværende krise giver kirken, når der skal produceres aktuelle videoer til de sociale medier.
FØLG MED I KIRKERNES STATUS
De enkelte kirker arbejder løbende på at være i kontakt med deres menigheder. Alle kirker har åbent for begravelser og bisættelser, og kirkekontorerne er også åbne for telefonisk henvendelse.
Som med alt andet under corona-krisen går udviklingen og skiftet i officielle udmeldelser hurtigt, så det kan være en god idé løbende at tjekke op på de enkelte kirkers hjemmesider og Facebook-sider for at se, hvilke aktiviteter der foregår hvor og hvornår.
Nedenstående overblik over Nørrebro-kirkernes online-gudstjenester i påskedagene er opdateret 3. april 2020 kl. 13.
MINIGUIDE TIL PÅSKEN
Hvorfor er påsken den største kristne højtid?
Påsken er en grundfortælling i den kristne kultur. Her mindes vi Jesu død og opstandelse. Påsken er samtidig baseret på den jødiske fejring af flugten fra Egypten. Da Jesus var jøde, deltog han i denne fejring og kom Palmesøndag til Jerusalem.
Navnet Palmesøndag kommer af de palmegrene, som Jesu tilhængere lagde foran ham, da han red ind i Jerusalem.
Skærtorsdag var de døgn, hvor Jesus sagde farvel til sine disciple – symboliseret ved nadveren – og hvor han også blev forrådt.
Langfredag er det døgn, hvor Jesus led og døde – symboliseret ved korset.
Påskedag var den dag, hvor Jesus opstod fra de døde.
Kilde: kristendom.dk