MN logo rgb web 300x77
Københavns Politi fjerner Blågården fra liste over utrygge områder

Københavns Politi fjerner Blågården fra liste over utrygge områder

BEMÆRK! Denne artikel er cirka 2 år gammel

En positiv udvikling i miljøet på og omkring Blågårds Plads betyder, at Blågården nu ikke længere figurerer på politiets liste over boligområder, der kræver særlig fokus. Det glæder både Københavns Politidirektør og formanden for Nørrebro Lokaludvalg.

Topfoto: “Når der nu er en god udvikling både på kriminalitet og tryghed, så er det vigtigt for politiet, at vi også har en stemme og siger: ’nu er der en god historie at fortælle’ – så vi ikke kun er dem, der altid står her, når der er bål brand i gaden,” siger politidirektør Anne Tønnes. Foto: Lars Vibild, larsvibild.dk

Regnen vælter ned over Blågårds Plads, men alligevel har Københavns politidirektør Anne Tønnes det helt store smil på.

Hun er nemlig glad for at kunne fortælle, at Københavns Politi nu har pillet boligområdet Blågården af deres såkaldte SUB-liste.

SUB står for Særligt Udvalgte Boligområder – områder, hvor politiet har en intensiveret indsats for at skabe tryghed og modvirke rekruttering til kriminelle miljøer.

“Blågården har virkelig været i en positiv udvikling igennem de sidste år, både for så vidt angår kriminaliteten, der har været faldende, og trygheden, der har været stigende. Og det er jo rigtig, rigtig glædeligt – både for de godt 5.000 beboere og for dem, der bruger området rekreativt,” siger politidirektøren.

Læs også: Ny rapport: Mere tryghed og mindre kriminalitet på Nørrebro

Anne Tønnes kommer ofte selv som privatperson i området omkring Blågårds Plads, som hun kalder for “et rigtigt dejligt kvarter”.

Hun understreger, at beslutningen om at tage Blågården af SUB-listen skyldes en samlet politifaglig vurdering, hvor man lægger mere vægt på hverdagen på Blågårds Plads end på fx sidste års visitationszoner og forrige års uroligheder i forbindelse med Rasmus Paludans demonstrationer i bydelen:

Læs også: Efter urolighederne: Her er vores Nørrebro

“Det var med i vurderingen, men man har vurderet, at det ikke skulle forhindre os i at pille området af listen. 2019 var et helt særligt år, når du kigger på kriminaliteten, for der havde vi jo nogle få dage, hvor der var rigtig meget ballade med demonstrationer op til folketingsvalget, hvilket lidt har lidt ødelagt statistikken, men det er jo ikke normalbilledet,” siger hun.

Fra ballade til ‘bobler

Blågården er nu i stedet rykket ned til at være et såkaldt ’bobler’-område – et område, som politiet holder “under observation og monitering med henblik på at forebygge yderligere uhensigtsmæssig udvikling eller understøtte den positive udvikling for de områder, der tidligere har haft status som SUB-område”.”

Dermed vil nærpolitiet stadig have nær kontakt med fx beboere, klubber og gadeplansmedarbejdere – men uden den helt særlige fokus, der følger med at være udnævnt som problemområde.

I det daglige håber politidirektøren faktisk ikke, at den ændrede status på politiets liste er noget, man som beboer tænker synderligt over.

“Effekten af den lavere kriminalitet og den øgede tryghed kan forhåbentlig mærkes ved, at man har lyst til at sætte sig ned og hygge sig med ungerne, spille bold eller sætte sig på cafeen og drikke en øl. Men i forhold til politiets indsats vil du forhåbentlig ikke lægge særligt meget mærke til det, fordi Jimmi og de andre nærbetjente, der kender beboerne, er her stadigvæk – dén tætte relation skal vi bevare,” siger Anne Tønnes og konkluderer:

“Så jeg håber ikke, at den almindelige beboer i Blågården mærker det her, men bare siger: ’Ja, hvor er her dejligt – det er jeg sådan set enig med politiet i.’”

Glad lokaludvalgsformand genkender billedet

Formanden for Nørrebro Lokaludvalg, Mogens ’Mugge’ Petersen, glæder sig sammen med Anne Tønnes over Blågårdens nye status.

“Det er jo dejligt og megapostitivt. Så jeg er en glad lokaludvalgsformand og en glad borger,” siger Mogens Petersen, der selv bor tæt ved Blågårds Plads.

Han kan godt selv genkende billedet af, at områder er blevet mere trygt.

“Ja, det kan jeg faktisk godt. Jeg oplever og hører heller ikke selv om meget ballade – og sådan er det jo generelt herinde, når der ikke er konflikt mellem banderne. Men det er jo rart at høre, at man også fra politiets side har det syn på vores kvarter,” siger lokaludvalgsformanden.

Onsdag var politidirektør Anne Tønnes på besøg på Blågårds Plads i embeds medfør – for at tale med Mit Nørrebro – men som privatperson besøger hun også jævnligt cafeerne på Blågårds Plads og har fx helt styr på, hvor man får god kop kaffe og en sprød croissant. Foto: Lars Vibild.

POLITIETS SUB-LISTE – SE DEN HER

Københavns Politi operer med en såkaldt SUB-liste – en liste over Særligt Udvalgt Boligområder (ikke at forveksle med samme begreb på Boligministeriets ghettoliste), hvor de har en intensiveret indsats.

Derudover har de udnævnt en række boligområder til “bobler-områder”, der er “under observation og monitering med henblik på at forebygge yderligere uhensigtsmæssig udvikling eller understøtte den positive udvikling for de områder, der tidligere har haft status som SUB-område”.

På SUB-listen for 2021 står:
• Mjølnerparken inklusiv Hothers Plads (Nørrebro)
• Remisevænget/Hørgården (Amager)
• Holmbladsgade/Støberigården (Amager)

På ’bobler’-listen for 2021 står:
• Blågården (Nørrebro)
• Lundtoftegade (Nørrebro)
• Aldersrogade (Nørrebro)
• Tingbjerg/Husum Nord (Brønshøj-Husum)         
• Bispeparken (Bispebjerg/Nordvest)
• Folehaven (Valby)

På SUB-listen for 2020 stod:
• Mjølnerparken
• Blågården (Nørrebro)
• Remisevænget/Hørgården (Amager)
• Tingbjerg/Husum Nord (Brønshøj-Husum)
• Folehaven (Valby)

På ’bobler’-listen for 2020 stod:
• Lundtoftegade (Nørrebro)
• Aldersrogade/Sigynsgade (Nørrebro)
• Støberigården (Amager)

Related Articles

X