MN logo rgb web 300x77
Kok boede i et lagerrum på Nørrebrogade i et halvt år

Kok boede i et lagerrum på Nørrebrogade i et halvt år

BEMÆRK! Denne artikel er cirka 4 år gammel
Den kinesiske kok Huashan Hong boede ifølge fagforeningen 3F i et baglokale på fire kvadratmeter, mens han arbejdede op til 14 timer i døgnet på restaurant Bao & Bar.

Aftalen var en otte timers arbejdsdag, to månedlige fridage, en lejlighed ude i byen og en arbejdstilladelse.

Virkeligheden var arbejdsdage på 10-14 timer, ingen fridage, et sengeleje lavet af træpaller i et fire kvadratmeter stort baglokale – og ingen arbejdstilladelse.

Fagbladet 3F og DR dokumenterer gennem flere artikler og videoptagelser, hvordan kinesiske bureauer lokker kinesere til Danmark for at arbejde under forhold, der ligger langt fra danske løn- og arbejdsvilkår – og fra de løfter, som de tilrejsende kinesere har fået.

Et af de grelleste forhold har angiveligt fundet sted her midt på Nørrebro, hvor Huashan Hong gennem et halvt år arbejdede på restaurant Bao & Bar på Nørrebrogade.

Betalte 100.000 kr. for at komme til Danmark

Huashan Hong havde hørt, at der manglede kinesiske kokke i Europa og havde derfor taget en et-årig kokkeuddannelse og betalt i alt knap 100.000 kr. for igennem et statsligt agentbureau at få henvist et arbejde og dække udgifter til diverse dokumenter, visa og flybilletter.

Planen var at tjene penge nok til at kunne betale for en operation af sin søn og få familien til Danmark.

Først efter et halvt år gik det imidlertidig op for den 34-årige kineser, at han var blevet snydt, og at hans chef ud over at have løjet om arbejdstiden og indkvarteringsforholdene ikke som lovet havde ansøgt om en arbejdstilladelse til ham, skriver Fagbladet 3F.

Ifølge fagbladet var Huashan Hongs chef Pifu Zhang, der ejer den anerkendte Noodle House ved Københavns Hovedbanegård. Han nægter dog formelt at have været arbejdsgiveren, men siger, at han blot hjalp til med at få restaurantens koncept på plads.

Også restaurantens ejer, revisor Said Kiaei, fralægger sig ansvaret og siger, at han ikke selv står for driften af restauranten og derfor ikke har vidst, hvad der foregik.

Hverken Pifu Zhang eller Said Kiaei har døg ønsket at fortælle, hvem der så i virkeligheden driver Bao & Bar.

“En ekstrem udgave af at nakke de svageste”

3F København har nu rejst et erstatningskrav på flere hundrede tusinde kroner på Huashan Hongs vegne, og sagen er på vej i retten, fortæller formand i 3F København, John Ekebjærg-Jakobsen. 

“Det er ting, man ikke kan forestille sig foregår i Danmark. Det her er en ekstrem udgave af, hvordan man nakker de svageste,” siger han til Fagbladet 3F.

Ifølge DR er integrationsminister Mattias Tesfaye (S) “rasende” over afsløringerne:

“Jeg tror, vi skal vænne os til, at det ikke længere er Olsen Banden-Danmark. Der er kommet en kynisme, som også kommer hertil, hvis ikke vi er opmærksomme,” siger han til tv-stationen.

Foto: Google

Related Articles

X