Mit Nørrebro
Kom og smag: Guldbergsgade får nyt månedligt madmarked

Kom og smag: Guldbergsgade får nyt månedligt madmarked

Boghandelen, caféen og eventstedet Kogebogeriet i Guldbergsgade åbner et nyt madmarked med råvarer og produkter fra små, lokale producenter.

Det seneste lille års tid har vi vænnet os til, at fortovet foran Guldbergsgade 10 emmer af henkastet hverdagshygge med en lille stribe uprætentiøse borde-bænkesæt tilsat en god håndfuld hæklede, kulørte tæpper og et par røde parasoller a la mormors kolonihavehus.

Det vil det stadig gøre langt det meste af tiden, men én gang om måneden, startende med søndag den 6. oktober, vil boglæsningen, kaffedrikningen og hyggesnakken i den udendørs dagligstue blive udskiftet med et helt nyt madmarked med råvarer og produkter fra små, lokale producenter.

Og når man kender adressen, er koblingen såmænd ikke så mærkelig, for bag markedet står Kogebogeriet, byens første og eneste boghandel, der udelukkende sælger kogebøger – og som i øvrigt også fungerer som café og afholder af alskens madrelaterede events.

“Jeg har jo kontakt til en række små producenter, der gerne vil ud og vise deres produkter og har spurgt, om vi ikke kunne lave noget, der var lidt mindre end Torvehallerne, hvor de ikke har råd til at stå. Og jeg har 12 meter fortov foran butikken og tænkte, at der jo realistisk set ikke sidder ret mange på bordene udenfor i oktober og frem, så derfor kunne vi lige så godt give den gas og se, om nørrebroerne gerne ville have et madmarked lidt tættere på,” fortæller ejer af Kogebogeriet Bitten Nielsen.

Mød din madproducent

Målet med madmarkedet er at give os som forbugere mulighed for at møde de små producenter, der har fremstillet råvarerne, og som kan give os viden om hele råvarens eller det færdige produkts vej fra jord til bord.

“Der bliver tale om gode, lokale råvarer og sæsonvarer fra København og opland. Lækre ting, som desværre ofte ikke når ud til den almindelige forbruger, og som man ellers ofte skal bestille hjem, fx gedemælksoste, kaniner og chufa (lille spansk jordknold, der bruges i maden på samme måde som nødder, red.),” siger Bitten Nielsen.

Hvilke producenter der deltager på markedet vil være forskelligt fra måned til måned. Så hvis du forelsker dig i lige præcis dén der cremede gedeost eller vil være helt sikker på også at have ungarsk uldgris til dit næste middagsselskab, er det altså bare med at få købt rigeligt ind, mens du er der.

“Nu er planlægningen af det første marked gået meget hurtigt, så vi har fx allerede flere producenter, der gerne vil være med, men bare ikke kan komme på det første marked. Men fordi der er tale om små producenter, vil det typisk være sådan, at de ikke altid lige kan sende en stedfortræder, hvis de skal noget andet,” forklarer Bitten Nielsen.

Hvor længe markedet skal fortsætte, og hvad der skal til, før at både Kogebogeriet og producenterne vil betegne det som en succes, kan Bitten Nielsen endnu ikke svare på.

“Vi har ikke stillet noget økonomisk succeskriterium, så vi snakker med producenterne om det hen ad vejen. Vores erfaring med kunderne her er også, at de er meget gode til at give feedback, så jeg regner med, at de selv vil sige: ‘Kan I ikke også lige få fat i…?’,” siger hun.

MADMARKED I GULDBERGSGADE

Hver den første søndag i måneden foran Kogebogeriet i Guldbergsgade 10. Første gang søndag den 6. oktober kl. 11-16.

Blandt deltagerne/producenterne er (flere er på vej):

Birthesminde frilandsgrise – økologisk landbrug, der avler ungarske uldgrise og sortbrogede landracegrise.

Copenhagen Goat Milk – håndlavet gedeost fra danske landracegeder.

Det Lille Grønttorv – sæsonens friske grøntsager, fortrinsvis fra Svanholm og Birkemosegaard. Herudover æg, konserves, fermenterede og syltede produkter samt øl fra sjællandske mikrobryggerier.

Langebjerggaard frilandslam og -kaniner – avlet med vægt på økologi, bæredygtighed og dyrevelfærd. Alle dyr lever ude og vokser i deres naturlige tempo.

Nordic Chufa – Chufa kaldes også jordmandel og er en lille, spansk jordknold, som har en mild og nøddeagtig smag. Nordic Chufa sælger økologiske chufa-snacks og chufa-mel, som er uden gluten og nøddeallergener og kan bruges til al slags madlavning.

Blid drik – en lav-alkoholisk, økologisk, laktosefri og vegansk drik med blid smag og naturlige bobler.

Syltedronningen – marmelader, chilisauce, chutney og andre syltede lækkerier.

Derudover kan man fx også opleve Rasmus Bredahl, kok og medforfatter til bogen ‘Neurogastronomi’. Han vil udfordre de besøgendes sanser med smagsprøver, der måske, måske ikke er, hvad de ser ud til at være.

Selve Kogebogeriet holder også åbent under markedet for salg af kaffe og kogebøger.

Fotos: Peter Olsen og producentfotos/Kogebogeriet

Related Articles

X