MN logo rgb web 300x77
Kom og vær med: sårbare unge fejrer 10 år med fremtidshåb

Kom og vær med: sårbare unge fejrer 10 år med fremtidshåb

BEMÆRK! Denne artikel er cirka 4 år gammel
Kursusstedet Fremtidsfabrikken har igennem 10 år hjulpet unge med ondt i livet med at tage deres fremtid tilbage. Det fejrer de i dag med et brag af en fest, hvor alle er velkomne.

I en beskedent udseende baggård i Hørsholmgade ligger en helt særlig fabrik. Du har måske aldrig hørt om den, og du har helt sikkert aldrig købt nogen af dens produkter. For hvor andre fabrikker fremstiller fysiske varer, skaber Fremtidsfabrikken håb og handlekraft – ud af noget af det skrøbeligste og mest dyrebare råstof, der findes: psykisk sårbare unge.

Det har de gjort i 10 år lige præcis i dag, og de gør det så godt, at man ikke umiddelbart kan se det. De unge, som dagen før den store 10 års jubilæumsfest hujende og grinende kommer slæbende med ølkasser, og som efterfølgende med stor dedikation pynter op med blomster og balloner, virker i hvert fald, som unge gør flest.

“Mange siger da også, at ’de unge fra Fremtidsfabrikken, det er da de ressourcestærke!’. Men det er de ikke. Eller rettere: det er de ikke, når de kommer, men det er de, når de går ud,” siger fabrikkens leder Helle Larsen.

Jeg oplevede for første gang ikke at være et stykke papir i en bunke, men at der blev lyttet til mig. Jeg skulle ikke leve op til en masse forventninger, og jeg blev ikke vurderet af systemet hele tiden. På den måde blev Fremtidsfabrikken et frirum for mig.

Kenneth, tidligere kursist

Fremtidsfabrikken, som hører under Ungehus Cph, er et næsten halvt år langt kursusforløb for psykisk sårbare unge, hvor de i 20 timer om ugen arbejder med fysisk aktivitet, fysisk og psykisk sundhed samt sociale relationer – alt sammen med udgangspunkt i de unges ressourcer og med det mål at finde vejen til uddannelse eller arbejde.

Og ifølge Helle Larsen virker denne fremtidscocktail usædvanligt godt – med en gennemførelsesprocent på 75, hvoraf 80 procent efterfølgende går videre i ordinære uddannelsesforsøg eller kommer ud på arbejdsmarkedet. 

“Der er en stående fortælling om psykisk sårbare, at de max kan klare forløb på 4 uger. Med vores forløb på 24 uger, 20 timer om ugen er Fremtidsfabrikken helt exceptionel og med til at bryde fortællingen om, at det kan de ikke klare, det er for meget for dem. Vi viser, at jo, det kan de godt klare – og de kan faktisk klare det så godt, at når de er færdige med et eller to forløb, så er de klar til at starte uddannelse, praktik eller job,” siger hun.

Praktisk træning gør hele forskellen

Fremtidsfabrikkens kursister er psykisk sårbare unge mellem 18 og 30 år med mange forskellige diagnoser og sygdomme – fra ham eller hende, der har haft en enkelt depression til meget psykotiske unge, der har været indlagt ad mange omgange.

Kendetegnende for målgruppen er, at de ikke har det store netværk, hverken hvad angår familie eller venner, og mange af dem har siddet isoleret derhjemme i mange år med deres negative tanker uden at være i stand til at komme over dørtærsklen til livet udenfor.

En af de nuværende kursister er Maj, der lige nåede at blive tilmeldt kurset, mens hun stadig var 30 år. 

Maj lider af personlighedsforstyrrelsen borderline og har faktisk allerede en uddannelse som pædagog, men har de seneste fem år været for syg til at arbejde. Via sin kontaktpersonkom hun i kontakt med Fremtidsfabrikken, hvor de aftalte, at hun skulle gå på det 24 uger lange kursus, som hun nu er ca. 2/3 igennem. 

Og hun er i dag kommet så langt, at hun er fast besluttet på at gøre den læges ord til skamme, som engang sagde til hende, at hun aldrig ville komme til at arbejde som pædagog.

“Nu her et par år efter er jeg blevet så provokeret over det, han sagde, at jeg har bestemt mig for i hvert fald at give det en chance. Så derfor arbejder jeg hen imod at kunne få et arbejde som vuggestuepædagog, som er et job med meget faste rammer,” fortæller hun.

Hos Fremtidsfabrikken mødte jeg andre unge, som var forskellige fra mig, men havde det til fælles, at de havde det svært. Og jeg kunne se, de var rigtige og hele mennesker, og jeg kunne lide dem. Så var det lettere at kunne lide mig selv og føle, at jeg også er meget værd.

Asger, tidligere kursist

Faste rammer og en struktureret hverdag er netop det, der har hjulpet Maj allermest ved at deltage i kurset på Fremtidsfabrikken, hvor både undervisning, måltider og de ugentlige ture ud af huset er med til at give døgnet og ugen rytme. 

Og så har kurset givet hende mulighed for i praksis at afprøve al den teori om at arbejde med sig selv og sin personlighedsforstyrrelse, som hun gennem flere år i behandlingssystemet har læst og hørt om.

“Jeg er blevet bedre til at bygge relationer til andre mennesker – noget, som jeg altid har haft svært ved. Jeg har været bange for at indgå i et ustruktureret samvær, fx at skulle sætte mig ned og spise frokost med andre uden at få at vide, at jeg skulle sætte mig dér ved siden af dén person og snakke med dén og den. Men det kan jeg faktisk godt nu,” fortæller Maj, der også selv har sagt ja til at snakke med Mit Nørrebro og fortælle om sit udbytte af kurset på Fremtidsfabrikken.

“Jeg er rigtig glad for at komme her. Jeg er blevet bedre til at kende og sætte mine egne grænser, og jeg synes, vi på holdet er rigtig gode til at give hinanden plads,” siger hun.

Åbent hus for alle (ja, også dig!)

Gennem årene har næsten 300 unge gået på Fremtidsfabrikkens kursus, og det fejres på 10-årsdagen med en stor jubilæumsfest, hvor dørene åbnes for alle, der har haft relation til og interesse for Fremtidsfabrikken – inklusive alle, der nu hører om Fremtidsfabrikken for første gang og er nysgerrige på at høre mere. 

Der bliver tændt op under grillen og serveret fødselsdagskage, og de unge og personalet står klar til at give de besøgende indblik i såvel Fremtidsfabrikkens som selve Ungehusets hverdag med forskellige aktiviteter, bl.a. de unges personlige podcast-fortællinger.

Topbillede: To af Fremtidsfabrikkens kursister pynter op sammen med vejleder og beskæftigelseskoordinator Louise Hage Dose (t.h.)

FREMTIDSFABRIKKENS 10 ÅRS FØDSELSDAG
Åbent hus i Ungehus Cph, Hørsholmsgade 20, fredag den 6. September 2019 kl. 11.30-16.00

Program:
Kl. 11.30 – Er der fyret op under grillen
Kl. 12.30 – Åbner Tour de Fremtidsfabrikken med podcast og aktiviteter
Kl. 15.00 – Er der fødselsdagskage

Related Articles

X