MN logo rgb web 300x77
Margrethe Lendrop på Assistens Kirkegård

Margrethe Lendrop på Assistens Kirkegård

BEMÆRK! Denne artikel er cirka 5 år gammel

Kongelig kammersangerinde, 13. juli 1873 – 30. april 1920

Foto af gravsten januar 2019: Poul-Erik Pløhn. Portrætfoto: Sophus George August Lindström, Det Kongelige Bibliotek.

Da hun debuterede som Carmen i 1898, bad hun sine venner om at medbringe hørerør – hun mente selv, at hendes stemme var for lille, men på trods af stemmens manglende volumen sejrede hun på sit erotiske spil og sin fine musikalitet.

“Hun virkede pikant og æggende, men ikke rå, og der var i Stemmens dunkelbløde Timbre en sanselig Skælven, som ikke blot betog Don José, men også Publikum,” skrev teaterhistoriker Robert Neiiendam. 

Med Vilhelm Herold i rollen som Don José blev forestillingen et tilløbsstykke. Herold var for øvrigt en kendt skikkelse på Nørrebro, han var i nogle år lærer på Sjællandsgades Skole. 

Født i et kærligt og muntert borgerhjem

13. juli 1873 blev Anna Margrethe Boeck født i Kalundborg. Da husets læge stod med hende i sine arme sagde han: 

“Ja, hvis dette barn nogensinde bliver beskyldt for at være koket, vil jeg give hende attest for, at hun er født med det.” 

Margrethe var det ældste af fem børn, der kom til verden i det solide gammeldags borgerhjem, som forældrene, manufakturhandler Carl Julius Boeck og Thora Rasmine Mathiassen, havde skabt. 

Det var et kærligt og muntert hjem Margrethe voksede op i. Moderen var med til at fylde det med sang og musik, dette på trods af, at hun i ti år var syg af tuberkulose. Hun døde i 1893, kun 45 år gammel.

Carmen blev hendes glansrolle

I 1890 flyttede familien til København, og Margrethe begyndte at få sangundervisning hos den berømte svenske operasanger Algot Lange.

Han mente dog ikke, at hun havde en fremtid på teatret – men efter at have gennemgået Det Kongelige Teaters elevskole debuterede hun 13. september 1898 som Carmen. 

Carmen blev gennem årene hendes glansrolle, som hun kom til at udføre 130 gange. Hendes samspil med Don José, spillet af Vilhelm Herold, blev betegnet som et mageløst højdepunkt i dansk musikdramatik.

Den forførende ynde, som var hendes særpræg, kom til udtryk i mange af de 40 roller, hun nåede at spille – i alt 995 gange stod hun på teatrets scene.

1915 blev Margrethe Lendrop udnævnt til Kongelig Kammersangerinde. 

16. maj 1919 optrådte hun sidste gang på Det Kongelige Teater, men hun fortsatte med at udøve sin kunst i koncertsale, hvor hun kom tættere på sit publikum. 

Bisat i stilhed

I april 1920 blev Margrethe Lendrop pludselig syg. Hun blev indlagt på Kommunehospitalet med blindtarmsbetændelse. 

Operationen gik godt, men der stødte en bughindebetændelse til, og hendes liv stod ikke til at redde. Hun døde 30. april 1920.

En avis skrev efter hendes død: 

“De der har haft den Lykke at kende Fru Lendrop som Menneske, de vil huske hende som en sjælden, varm og helstøbt Personlighed. Hendes yndige Smil og hendes levende Øjne løj ikke. Fru Lendrop havde Hjertet til at være noget for sine Medmennesker.” 

5. maj blev hun bisat i stilhed, det var hendes ønske. Hun efterlod sin mand, den kendte børnelæge Otto Lendrop, som hun blev gift med 13. juni 1902, og deres to døtre Agnete og Gudrun Sophie.

Hun deler gravstedet på Assistens Kirkegårds afdeling K med sine forældre og tre brødre. 

Poul-Erik Pløhn

Related Articles

X