MN logo rgb web 300x77
Maria samler skrald på Nørrebro – så meget samlede hun på 2 timer

Maria samler skrald på Nørrebro – så meget samlede hun på 2 timer

BEMÆRK! Denne artikel er cirka 3 år gammel
Maria Larsen hygger sig her under nedlukningen med at samle skrald i Nørrebros gader og stræder. Hun ser det som meditativt og vil hellere gå forrest med et godt eksempel end at belære sine naboer.

Fotos: Lars Christian Vibild, larsvibild.dk (billedet med de fire skraldeposer er dog taget af Maria selv)

På billedet foroven til venstre ser du Maria Larsen.

Og på billedet foroven til højre ser du det skrald, hun i løbet af ca. to timer har samlet sammen på Baldersgade – vel at mærke bare på den ene side af gaden.

Det er efterhånden blevet en fast fritidsbeskæftigelse for Maria et par gange om ugen at tage sin ’snapper’ – en gribetang – med rundt i Nørrebros gader og samle det skrald op, hun møder på sin vej.

Hvorfor?

“For at bruge tiden fornuftigt,” lyder det som den naturligste ting i verden fra den unge skraldesamler fra Ægirsgade, der arbejder som butiksassistent, men p.t. er hjemsendt.

“Det startede under sidste nedlukning, hvor jeg gik tur i lokalområdet og lagde mærke til, hvor meget skrald her var. Det irriterede mig – og så drillede min kæreste mig med, at jeg skulle tage og købe en snapper,” fortæller hun.

Det skulle han aldrig have gjort. Eller rettere: Det kan alle vi andre så være glade for, at han gjorde.

“En tur i den lokale have”

For Maria købte ikke alene en snapper. Hun købte to. Plus to poseholdere.

“Ja, det har taget lidt overhånd, men det er næsten blevet lidt meditativt for mig” griner hun.

“Jeg ser det som at gå ’en tur i haven’ – og jeg vil gerne bidrage til min lokale have. Samtidig gør det, at jeg får set steder på Nørrebro, hvor jeg ikke har været før,” siger den engagerede tilflytter, der har boet her i bydelen i halvandet år.

Gennem sin skraldeindsats har Maria Larsen mødt flere andre aktivister i lokalområdet, blandt andre sammenslutningen SkraldeFest.

Men netop på grund af det meditative islæt går hun lige så gerne alene – det giver hende nemlig også inspiration til hendes mere kunstneriske side.

“Jeg tegner og maler, og jeg har fundet ud af, at der ikke er mange, der tegner skrald. Og slet ikke på en humoristisk måde. Så det gør jeg, og det kan mange godt lide,” siger hun med henvisning til sine kreative Facebook-side og Instagram-profil.

I det hele taget har Maria et meget på samme tid næsten poetisk og meget lavpraktisk forhold til skrald, der jo som bekendt er et stort og tilbagevendende emne i den lokale debat.

“Mit mål er ikke at belære folk, men hellere at vise, at man som individ kan gøre noget. Der findes et fint pædagogisk princip, der hedder, at børn ikke lærer af at blive råbt af, men ved at se forældrene gøre det, der skal gøres. Og jeg vil hellere vise, hvordan man kan gøre noget ved skraldet, end jeg vil stå foran Christiansborg med et papskilt og råbe op om det,” som hun udtrykker det.

.

Sådan bliver du selv skraldesamler

Er du blevet inspireret af Marias skraldeindsats? Så er der intet nemmere end bare at gå i gang!

Dybest set skal der intet andet end viljen og en pose eller anden beholder til at samle skraldet i for at kunne gå i gang.

Men som de drevne amatør-skraldesamlere vil vide, gør en eller flere snappere – gribetænger – og poseholdere arbejdet noget nemmere at udføre i praksis.

Snappere kan købes hos fx Matas eller hos byggemarkeder, som stadig gerne må sælge varer til afhentning.

Mht poseholdere kan du som Maria lægge ud med selv at lave dem af metalbøjler. Ellers kan du købe en færdig en her (beklager, Nørrebro, men vi har ikke umiddelbart kunnet finde nogen lokale forhandlere, der sælger poseholdere – kender eller er du den lokale forhandler, der gør, så skriv til os)

Under normale, corona-fri omstændigheder er det en god og hyggelig idé at mødes flere en fyraften eller et par timer i weekenden for at kæmme et større område for skrald sammen.

Men som det er nu, anbefaler vi, at du enten bruger skraldesamleriet som meditativ enebeskæftigelse eller udfører det med en eller få andre personer, som du deler husstand med eller på anden vis har i din inderste corona-boble.

Maria Larsen ønsker ikke at hverken belære eller udskamme folk, men køber ikke helt det ellers ofte hørte argument om, at måger og andre fugle bærer en stor del af skylden for skraldet på gader og i Parker på Nørrebro. “Er der fx en elmåler, er du 100 procent sikker på, at der er lagt noget skrald nede bagved den,” lyder hendes pro-tip.

Related Articles

X