Seniorbofællesskabet i Mjølnerparken er blevet enige med boligselskabet Bo-Vita om vilkårene for genhusning, når deres bygning bliver solgt som en konsekvens af ghettopakken.
Foto: Screengrab fra video af altanunderholdning for Mjølnerparkens seniorbofællesskab under forårets coronanedlukning. Fotograf: Lars Christian Vibild, larsvibild.dk
“Vi har ikke været helt enige, og vi har virkelig haft nogle diskussioner om, hvad vi ellers havde af muligheder. Men vi var meget nervøse ved udsigten til ikke at have noget sted at bo.”
Sådan sammenfatter formanden for Mjølnerparkens seniorbofællesskab Midgården, Janni Milsted, beboernes beslutning om at sige ja til en aftale med boligselskabet Bo-Vita.
Janni Milsted bor selv i seniorbofællesskabet og har gennem mere end et halvt år kæmpet for, at beboerne i Mjølnerparkens 18 seniorlejligheder ikke har skullet igennem en voldsom huslejestigning som følge af, at den bygning, som de bor i, sammen med en anden af byggeriets fire blokke står til at skulle sælges til private udlejere.
I den oprindelige plan ville Midgårdens kommende seniorboliger i nabokomplekset på Hothers Plads nemlig blive på mellem 77 og 90 kvadratmeter, hvor de nuværende seniorboliger i Mjølnerparken er 56 kvadratmeter.
Det ville, ud over en accepteret huslejestigning efter istandsættelse på 10 procent, betyde uoverskuelige huslejer for mange af de primært enlige beboere, som slet ikke har brug for så meget plads. Ikke mindst, fordi beboerne ifølge Janni Milsted kun kan få boligtilskud til 66 kvadratmeter.
Flere mindre lejligheder = lavere husleje
Den nye aftale indebærer, at seniorkollektivet får flere mindre lejligheder på omkring 70 kvadratmeter, samt at ombygningen på Hothers Plads også vil omfatte en nyt fælleslokale.
”Det var det, der vippede det hele. Og så det, at folk var bange for, at hvis vi ikke sagde ja, så ville Bo-Vita gå til kommunen og sige: ’Det er ligegyldigt, hvad vil tilbyder de gamle, de er ikke til hverken at hugge eller stikke i,” siger Janni Milsted, der også er næstformand for Mjølnerparkens samlede beboerforening samt blandt meget andet tidligere formand for fagforbundet BUPL.
“Vi har opnået flere lejligheder, der er nemmere at betale, så jeg er sådan set lidt glad for resultatet. Sådan er det, når det er en forhandling – det er noget med at finde et kompromis,” siger Midgårdens formand, der understreger, at bofællesskabet endnu ikke er opsagt.
Ifølge Janni Milsted har beboerne fået at vide, at Bo-Vita her i efteråret vil gå i gang med at få tilbud på ombygningen på Hothers Plads.
“Og så har vi fået lovning på, at vi kan flytte direkte fra os og derover – og at vi ikke midlertidigt skal genhuses et andet sted,” nævner hun som endnu et plus ved aftalen, der nu skal godkendes af kommunen.
Kampen om Mjølnerparken fortsætter
Også Bo-Vitas formand Jan Hyttel er mildt tilfreds med, at det er lykkedes at finde en løsning og lave en aftale med seniorbofællesskabets beboere:
“Jeg er gladere, end jeg var før – men jeg bliver endnu gladere, når Københavns Kommune har godkendt aftalen,” siger han med henvisning til, at Bo-Vita ifølge ham har sendt aftalen til godkendelse i kommunen i midten af juli – altså midt i sommerferien.
Aftalen mellem Bo-Vita og Midgården betyder ifølge Janni Milsted ikke, at beboerne i Mjølnerparken vil opgive den overordnede kamp mod det planlagte salg af boliger, ligesom en gruppe beboeres stævning af staten for diskriminerende adfærd stadig opretholdes.
På sin side siger Jan Hyttel, at Bo-Vita stadig forhandler og er “meget tæt” på et salg.
På et møde i Københavns Kommunes Teknik-og Miljøudvalg mandag havde Dansk Folkeparti i øvrigt rejst spørgsmålet om, hvorvidt kommunen lever op til sin tilsynspligt over for Bo-Vita og andre boligselskaber.
Debatten blev overhalet indenom af feriens begivenheder, men ifølge DF’s medlem af Teknik-og Miljøudvalget, Finn Rudaizky, er udvalget gået med til at tage en generel drøftelse af kommunens tilsyn med boligselskabernes praksis.