Larmen er ulidelig, og rystelserne giver revner i vægge og lofter hos naboerne til byggeriet i Nørrebrogade 209 over for Den Røde Plads. Kommunen beklager generne, men siger, at entreprenøren overholder reglerne. Eneste lyspunkt: nu er der julepause!
Topfoto: Skærmdump af video, filmet af Oskar Funk
Det LAAARMEEEER!!!!!
Og det RYSSSTERRRR!!!!!
Hvis du ikke selv lige har været forbi krydset mellem Nørrebrogade og Den Grønne Sti for nylig, så tjek lige de videoer, vi bringer her i artiklen (og husk at slå lyden til!)
Og ellers er her nogle vidnesbyrd fra naboerne:
“Væggene hopper og danser, når de går i gang – det føles som et flere timer langt jordskælv.”
“Vores bygning er fra 1901, og der er allerede kommet en del revner inde i vores lejligheder. En af mine naboers loft har fået en ret stor revne i gipsen, og jeg kan selv se nye revner omkring min altandør og andre steder rundt i lejligheden.”
“Som nærmeste nabo kan man næste ikke ramme tastaturet på computeren, ting i skabene falder ud, og min seng hopper så meget, at den har sat mærker i gulvmalingen.”
Hvornår stopper det???
For godt en måned siden begyndte nedrivningen af den lave bygning på adressen Nørrebrogade 209, der har huset blandt andet Lidl og Café Castro.
Nu gælder det opførelsen af det længe planlagte fem etagers nybyggeri, der skal huse både butikker, boliger og en børneinstitution.
Og det går alt andet end stille for sig.
Larmen fra byggearbejdet har angiveligt kunnet høres så langt væk som på Tagensvej, og de seneste dage har flere naboer henvendt sig til Mit Nørrebro med videoer, billeder og spørgsmålet: hvornår stopper det!?!??
Den gode nyhed er: det er stoppet! For nu…
Den seneste tids meget indtrængende – lad os bare være ærlige og sige: infernalske – larm skyldes, at man som en del af etableringen af kælderetagen på det nye byggeri har været i gang med at banke plader ned i jorden for at forhindre selvsamme jord i at skride. Det, som man i fagtermer kalder spunsning.
Men onsdag aften lyder meldingen, at den største del af dette arbejde nu er gennemført, at der kun er én dags spunsning tilbage – og at denne dag falder på den anden side af nytår.
Altså ikke flere dirrende kaffekopper, hoppende senge og larm, LARM, LAAARM!!! Fra Nørrebrogade 209.
Kommunen beklager generne
Naboernes situation har naturligvis været forstærket af, at mange for tiden er sendt på tvunget hjemmearbejde på grund af det nuværende coronasmittetryk .
Og det er man opmærksomme på inde på Københavns Rådhus:
“Det er beklageligt, at så mange bliver generet. Der er beboelse meget tæt på, og hensigten med reglerne er, at de støjende aktiviteter skal foregå i hverdagen, hvor flest muligt er på taget hjemmefra for at arbejde. Det er borgerne desværre ikke i øjeblikket,” lyder det fra kommunens Teknik-og Miljøforvaltning som svar på vores henvendelse.
Vi har spurgt, om der er givet dispensationer til at larme og ryste ekstraordinært højt under byggeriet på Nørrebrogade 209.
Det afviser forvaltningen dog:
“Vi har ikke givet nogen dispensationer, da entreprenøren holder sig inden for de gældende politisk vedtagne regler. Visse særligt støjende aktiviteter, herunder betonnedbrydning og spunsning, er undtaget for støjgrænser, da det typisk er nødvendige aktiviteter for et byggeri,” lyder forklaringen.
Teknik-og Miljøforvaltningen understreger dog, at særligt støjende aktiviteter kun må ske mellem kl. 8 og 17 på hverdage – i modsætning til øvrige byggeaktiviteter, der har frit spil allerede fra k. 7 og helt til kl. 19.
(Og det gør entreprenøren sådan set også)
Men fra nu af og frem til begyndelsen af det nye år vil der altså angiveligt kun være tale om byggeaktivitet med et ’almindeligt’ støj- og vibrationsniveau på Nørrebrogade 209.
Projektleder Jacob B. Jacobsen fra det Rådgivende Ingeniørfirma Safe-Con bekræfter, at der kun er én dags spunsing tilbage – og at den vil falde enten mandag den 4. eller tirsdag den 5. januar.
“Der bliver ikke spunset mellem jul og nytår, for der synes vi folk skal have julefred,” siger han – og beklager ligesom kommunen meget de gener, som arbejdet medfører.
Ifølge Jacob B. Jacobsen skal naboerne ikke være bange for, at deres ejendomme tager alvorligt skade, da man har opsat vibrationsmålere på udvalgte bygninger tættest på rammestedet og ingen af dem endnu har registreret for store svingninger.
“På samme måde er alle ejendommene blevet fotoregistreret, inden arbejdet blev igangsat, så vi har fulgt alle retningslinjer. Men vi har fuld forståelse for, at folk, som skal arbejde hjemmefra og med børn m.m., er udfordret. Det beklager vi – og ønsker alle en god jul og godt nytår, trods alt,” siger han.
Mit Nørrebro har konsulteret flere kilder inden for ejendoms-og forsikringsret og fået bekræftet, at det er stort set umuligt at komme med nogle generelle gode råd for boligejere/andelshavere/lejere i denne slags sager, fordi der gør sig så mange individuelle forhold gældende. Så det bedste råd, hvis man har fået skader i sin lejlighed på grund af byggeriet, er at få sin boligforening til at lave en oversigt over skaderne og tage kontakt til foreningens administrator eller advokat.
Har du erfaringer med eller viden om byggeriet på Nørrebrogade 209 og konsekvenserne for naboerne, så skriv til Mit Nørrebro på mt@mitnorrebro.dk.