MN logo rgb web 300x77
Nedtælling til KV21: Skal der bygges flere boliger på Nørrebro?

Nedtælling til KV21: Skal der bygges flere boliger på Nørrebro?

BEMÆRK! Denne artikel er cirka 2 år gammel

7 SKARPE til politikerne: Hele vejen over det politiske spektrum er der er forbløffende enighed om, at Nørrebro er udbygget til bristepunktet. Faktisk siger flere af de borgerlige partier helt stop for mere boligbyggeri, mens flere af partierne på venstrefløjen peger på Rovsingsgade-kvarteret som en mulighed for at bygge nyt.

Arkivfotos: Lars Vibild, larsvibild.dk

Sådan gjorde vi: Vi har stillet 7 spørgsmål om helt lokale og ofte debatterede Nørrebro-emner til samtlige partier, der p.t. er repræsenteret i Københavns Borgerrepræsentation (undtaget Frie Grønne, der ikke stiller op til kommunalvalget). Vi har derudover stillet dem til de to partier, Liberal Alliance og Nye Borgerlige, der ved seneste meningsmåling for Altinget stod til at klare spærregrænsen ved kommunalvalget den 16. november. Spørgsmålene er sendt til enten gruppeformænd, politiske ordførere eller spidskandidater, men partierne har selv kunnet vælge, hvem de ønskede skulle svare.

DAGENS SPØRGSMÅL – nr. 1:
Skal der bygges flere boliger på Nørrebro? (Hvorfor/hvorfor ikke? Og hvis ja: hvor?)

A – Socialdemokratiet, politisk ordfører Jonas Bjørn Jensen:

Nørrebro er en meget tæt bydel, og der er ikke mange steder, hvor der er plads til flere boliger. Derfor skal vi virkelig være varsomme med nye byggerier. Og vi skal i det hele taget passe på at passe på bydelens sjæl og udtryk. Men Rovsingsgade er et sted, hvor boligbyggeri vil kunne løfte hele området.

Læs også: Socialdemokrater ønsker billige boliger på Nørrebros “glemte” grund

B – Radikale Venstre, gruppeformand Christopher Røhl Andersen :

Nørrebro er det tættest befolkede område i hele København. Derfor er der heller ikke mange åbenlyse byggegrunde tilbage, hvor det ikke giver mere mening at tale om idrætsfaciliteter, grønne områder og interessante forretninger. Men det er efterhånden også et dyrt område. Nye boliger skal derfor findes i renoveringer og tagarealer, og som udgangspunkt ikke højere end de eksisterende etagemeter i det gamle brokvarter.

C – Det Konservative Folkeparti, medlem af Borgerrepræsentationen Karina Bergmann:

Jeg kan simpelthen ikke se hvor man skulle placere dem henne. For os er fortætning ikke et mål i sig selv. Vi anerkender behovet for boliger, men lige netop Nørrebro er vist fuldt udbygget. 

D – Nye Borgerlige, spidskandidat Niels Peder Ravn:

Nej. Nørrebro bør ikke fortættes yderligere. Tværtimod skal vi sikre mere lys og luft til borgerne, hvorfor fx byggeriet i parken ved De Gamles By aldrig skulle have været vedtaget.

F – Socialistisk Folkeparti (SF), gruppeformand Klaus Mygind:

Der kan bygges flere boliger på Nørrebro, men ikke ved at inddrage naturområder, og der skal ikke rives bevaringsværdige huse ned. Der kan bygges i området Vingelodden ved Tagensvej – Rovsinggade. Her er der muligheder for at lave et boligområde, der skaber værdi for hele området nord for Tagensvej.

Rovsingsgade-kvarteret, hvor der på denne grønne stribe i dag ligger corona-testcenter, bliver nævnt af flere partier som et muligt sted at bygge nye boliger.

I – Liberal Alliance, spidskandidat Ole Birk Olesen:

Der skal bygges flere boliger alle steder i København, når byggegrunde bliver klar til det – også på Nørrebro. Når gamle erhvervsgrunde bedre kan bruges til boliger, eller når gamle boligejendomme, som ikke er bevaringsværdige, er nedslidte, så er der mulighed for at bygge nye boliger, og der er mange, som gerne vil bo i dem.

O – Dansk Folkeparti (DF), gruppeformand Finn Rudaizky:

København har desperat brug for flere og billigere boliger. Det er blevet alt for dyrt at bo i København, og Dansk Folkeparti siger klart nej til, at man skal have en stor tegnebog for at kunne bo i byen. På Nørrebro bor man tæt i forvejen, og vi har svært ved at se, hvor der kan bygges nyt. Vores svar på bolignøden er at bygge flere almene boliger, som almindelige singler og familier kan betale i hele byen. Derfor støtter vi, at kommunen kan kræve, at helt op til 40 pct. af de nye boliger bliver almene. Og det skal være mindre boliger.

V – Venstre, gruppeformand Jens-Kristian Lütken:

Vi skal være varsomme med at bygge mange flere boliger, Nørrebro er i forvejen meget tæt bebygget, og der er pres på udendørsarealerne og idrætsfaciliteter.

Ø – Enhedslisten, medlem af BorgerrepræsentationenGyda Heding:

Nørrebro er tæt bebygget, så der er ikke meget plads, men vi kunne godt omlægge området ved Rovsingsgade fra bilforhandlere til boliger. Vi kan også udnytte de ikke-udnyttede tagetager på Nørrebro. Vi er til gengæld imod at bygge diabetescenter i De Gamles By, som er en bevaringsværdig grøn oase på Nørrebro.

Å – Alternativet, gruppeformand Kim Hjerrild:

Der er ikke plads til at nyopføre ret mange nye boligejendomme på Nørrebro, så h vis der skal skabes flere boliger på Nørrebro, bliver det som klog og bæredygtig byfortætning, hvor vi bl.a. udnytter ledige lofter og kontorejendomme, som ikke er egnet til andre typer erhverv. Alternativet er også åben overfor tiltag, som kan udnytte de eksisterende boliger bedre, fx ved at omdanne almindelige lejligheder og ejendomme til mere kollektive boformer. Vi ønsker under ingen omstændigheder at gå tilbage til 50’ernes Nørrebro, hvor folk boede alt for tæt, med baggårdshuse i 2. og 3. række, hvor der i dag er fælles grønne gårde.

Stadig i tvivl – eller vil du bare gerne give dit besyv med? Så deltag i Nørrebro Lokaludvalg og Nørrebro Teaters store lokale kommunalvalgsdebat NØRREBRO STEMMER – DEBAT MED SPIDSKANDIDATERNE! på torsdag den 11. november kl. 18.30-21.30.

Netop nu er der ved at blive opført flere nye boliger – blandet med butikker og kontorer – på Nørrebrogade 209 over for Den Røde Plads.

Related Articles

X