MN logo rgb web 300x77
Nørrebro Bibliotek nomineret til Københavns smukkeste nybyggeri

Nørrebro Bibliotek nomineret til Københavns smukkeste nybyggeri

BEMÆRK! Denne artikel er cirka 3 år gammel
Bydelens fine nye biblioteksbygning på Den Røde Plads er blandt de 10 bygninger, der kan vinde publikumsprisen i Københavns Kommunes årlige bygningspræmiering – og du kan være med til at afgøre udfaldet.

Fotos: Thomas Vilhelm

Mange nørrebroere ved det godt, men nu kan vi fortælle hele byen det: vi har med det nye Nørrebro Bibliotek en af Københavns smukkeste bygninger.

Biblioteksbygningen er netop blevet nomineret som en ud af 10 bygninger i Københavns Kommunes årlige bygningspræmiering i kategorien ’publikumsprisen’.

Københavns Kommune har siden 1903 præmieret smukke bygninger, bymiljøer og anlæg, og i år er publikumsprisen med for fjerde gang.

Du kan stemme på et af de 10 nominerede byggerier fra i dag, mandag den 29. marts til og med tirsdag den 20. april.

Du har i øvrigt også mulighed for at stemme på et andet byggeri med et lokalt islæt, nemlig Cityringens stationer – og her har vi jo på Nørrebro hele fire af slagsen.

Her på redaktionen har vi naturligvis allerede været inde at stemme – og der faldt valget altså på Nørrebro Bibliotek!

Vinderen af publikumsprisen afsløres sammen med vinderne i de øvrige bygningskategorier den 27. april.

STEM PÅ DIN FAVORIT til publikumsprisen her

Fakta

• De nominerede byggerier er Nørrebro Bibliotek, Cityringens stationer, Frihedsmuseet, Træhus i Sydhavnen, Københavns Museum, Sankt Joseph Seniorbofællesskab & Plejecenter, Enghaveparken inkl. Boderne, Amager Bakke, Charlottetårnet og Lille Langebro.

• De nominerede byggerier er valgt blandt 37 indstillede byggerier med ibrugtagning mellem den 1. januar 2019 og den 1. juli 2020.

• Du kan stemme fra 29. marts og til og med 20 april. Vinderen offentliggøres den 27. april 2021.

Kilde: Københavns Kommune

Nørrebro Bibliotek – det står der i nomineringsteksten

Nørrebro bibliotek skulle flyttes til Nørrebrohallen. Den gamle sporvognsremise har stået på dette sted i over 100 år og er i sig selv en fornem repræsentant for en stolt Københavnsk bygningskultur

Det eneste vi skulle gøre, var at slå portene op, lukke lyset ind og lade litteraturen træde frem i gadebilledet.

Ved ankomsten fra Nørrebrogade og Den Røde Plads mødes man nu af gigantiske bogreoler, der viser sig på indersiden af de oprindelige remiseporte.

Inde i biblioteket står murene rå, og gulvene er i krakeleret beton. Den oprindelige konstruktion er fritlagt, og med sin overraskende spinkelhed bærer den elegant det lyse loft og de nye ovenlys.

Søjler, gitterspær, vinduer og de nye servicerum er holdt i sort metal. Alle elementer er, I pagt med bygningens historie, udført med en diskret industriel karakter.

Mens bygningen bare er sit uforanderlige selv og træder diskret i baggrunden, træder kunstværkerne af Eske Kath til gengæld frem på scenen.

Han har skabt seks store, farvestrålende og karakteristiske landskabsmalerier, som udfylder den gamle remisebygnings tilmurede vindueshvælvinger og skaber udsyn til en serie abstraktioner over landskaber.

Hele møbleringen er skabt særligt til Nørrebro Bibliotek, og farverne i møbleringen er afstemt direkte med kunstværkerne, så det skaber et sammenhængende farverigt og harmonisk indtryk.

Fokus har været på at skabe pladser til bøgerne, men lige så meget på at skabe pladser til menneskene. Overalt er der trin, bænke, studieborde, lænestole og små siddenicher, som kan indtages. Nørrebro Bibliotek er som en lille bøgernes by med en hovedgade, små stræder og lokale pladser.

Alt sammen realiseret på et meget snævert budget.

Kilde: Københavns Kommune

Related Articles

X