MN logo rgb web 300x77
Nørrebro Bibliotek svarer på støj-klager: “Livet her skal have lyd på”

Nørrebro Bibliotek svarer på støj-klager: “Livet her skal have lyd på”

BEMÆRK! Denne artikel er cirka 4 år gammel
Moderne biblioteker er fyldt med liv, dialog og debat, siger biblioteksleder Stine Høi Sørensen som svar på en række brugeres kritik af, at der er for meget larm i det nye bibliotekslokale i Nørrebrohallen. I erkendelse af problemet har biblioteket dog et støjdæmpende initiativ på vej.

Ironien er ikke til at overse.

Vi har kun lige sat os til rette med lederen af Nørrebro Bibliotek for at snakke om de brugerklager, der har været over for meget støj og bevægelse i det nye lokale i den gamle sporvognsremise.

Og så gør en ung knægt sin entré på en cykel. Altså som i: han cykler. Indendørs. På et bibliotek.

Stine Høi Sørensen reagerer da også med det samme og siger til knægten, at det ikke er i orden. Man cykler ikke herinde. 

Nørrebro Bibliotek er gradvist blevet dårligere og dårligere gennem årenes ombygninger og flytninger. Den sidste her slår alt. Elendige forhold. Larm. Trapper og uventede uafmærkede trin alle vegne. Det virker mere som en legeplads.

Bruger Irene Pedersen i en Google-anmeldelse

Mens den cyklende ungkarl bliver gennet ud gennem døren til Den Røde Plads, udtrykker en baby vrælende sin utilfredshed over tilværelsens nuværende tilstand fra den lille, kvadratiske åbning ind til bibliotekets børneafdeling.

Og så er interviewet ligesom skudt i gang.

Bibliotekslederen, der selv er uddannet bibliotekar, erkender, at flere brugere har henvendt sig til personalet og klaget over for meget støj i lokalet, der åbnede de bogreol-lignende døre 1. august sidste år.

Det nye er et støjende, åbent rum, hvor man ikke lige sidder og slapper af

Bruger Bente Touray i en Google-anmeldelse

Så selvom hun endnu ikke har læst de anmeldelser, som Mit Nørrebro har med i tasken, er hun ikke overrasket:

“Jeg har selv hørt det. Der, hvor vi har konstateret, at der er særligt meget støj, er faktisk i den zone, vi sidder i nu,” siger hun om børneområdet, der i forhold til indgangen ligger bagerst til venstre og er domineret af en række klatre-indbydende trækasser med børnebøger strøet rundt omkring med mild hånd.

Et sted, hvor selv høretelefoner på maks volume ikke kan overdøve børnenes skrig

Bruger Uffe K. Hansen i en Google-anmeldelse

Meningen med området er netop, at Nørrebros mindste borgere skal føle sig velkomne til at bevæge sig frit rundt på podiet – uden at det dog skal opfattes som en legeplads, hvor folk bare kan komme og parkere deres børn.

“Vi er i gang med at kigge på adfærdsregulerende design og håber, at vi kan skilte os ud af problemerne. Vi vil også prøve at lave nogle ’skyer’, der kan suge støjen, hen over det her område. Men da økonomien er begrænset, kan jeg ikke sige, om vi når i mål med det,” siger Stine Høi Sørensen.

“Ordet har lov til at være her”

Lederen af Nørrebrohallen er i løbet af interviewet inde og lempe en gruppe på 4-5 højrøstede teenagegutter ud af biblioteket og i skole, hvor de i sagens natur bør befinde sig en onsdag formiddag.

Bibliotek har på nuværende tidspunkt ikke en pædagogisk medarbejder ansat til den slags opgaver.

“Men jeg kan godt forestille mig, at vi på sigt bliver nødt til at kigge på det også,” erkender bibliotekslederen, der dog understreger, at Nørrebro Bibliotek i hendes fortolkning i høj grad også er et fællesskabsrum og et mødested. 

“Og ordet har lov til at være her. Det er ikke sådan, at man skal være helt tyst, når man er her. Men vi håber jo, at alle har respekt for, at der er andre medmennesker rundt om dem, og at man lige har et øje for, at ens børn ikke larmer, eller at man ikke selv har en adfærd, som kan være til gene for andre,” siger hun.

Vanvittigt støjniveau! Trapperne i “børneenden” fungerer mere som et kæmpe trommesæt, som gør, at der runger i hele biblioteket … Umuligt at holde ud, selv i den anden ende, med ørepropper i… Meget trist, da det er en god beliggenhed, dejligt lys og hyggelige siddepladser.

Bruger oktober blomst i en Google-anmeldelse

Den i forhold til tidligere tider rummelige holdning til, hvor meget gang i den der må være på et bibliotek, har ifølge bibliotekslederen ikke noget at gøre med, at vi befinder os på Den Røde Plads på Nørrebro. 

Det ville have været det samme på Frederiksberg, fastslår hun:

“På det moderne bibliotek er der lidt mere larm, end der var på det klassiske bibliotek. Et bibliotek er jo fyldt med liv – der er historier fra hele verden, og man kan finde viden om alt muligt, og det skal også have lov at have lyd på sig,” siger hun og uddyber:

“Man må gerne tale på et bibliotek, man må gerne være i dialog og debattere. Et bibliotek er jo ikke kun det, der foregår inde i en selv – det er også det, der foregår imellem os.”

Indretningen er skøn, hyggelig og imødekommende, men alt andet et komplet uforståeligt for mig. Man har været meget ambitiøs i forhold til at gøre plads til familier … resultatet er til gengæld et kæmpe støj niveau, for meget bevægelse og ingen stille hjørner! Dette sømmer sig ikke for et bibliotek, medmindre man er ved ændre på normerne

Bruger Se Ka i en Google-anmeldese

Og selvom der er brugere, der ikke er enige i den holdning, taler tallene deres tydelige sprog:

Ifølge Stine Høi Sørensen var der på det gamle Nørrebro Bibliotek 30.000 brugere om måneden. I dag ligger tallet på ca. 55.000.

“Vi har fået megamange flere brugere, end vi havde før. Her møder man mennesker, og man vil yderst sjældent kunne være i det her rum alene. Så lige nu handler studie-ro måske også om at vælge nogle tidspunkter på dagen, der er bedre end andre. Men ellers skal man jo bare komme og sige det til os, hvis man er utilfreds med noget eller har gode forslag,” opfordrer bibliotekslederen.

Fotos: Lars Christian Vibild, @lcvibild

Related Articles

X