MN logo rgb web 300x77
Nørrebro-forældre har knækket koden:  Sådan undgår dit barn årets trivselsmåling

Nørrebro-forældre har knækket koden: Sådan undgår dit barn årets trivselsmåling

BEMÆRK! Denne artikel er cirka 4 år gammel
Du kan fra mobilen eller hjemme fra sofaen sørge for, at dit barn ikke bliver tvunget til at deltage i folkeskolens omdiskuterede trivselsmåling. “Genialt,” lyder det fra lokal aktivist, der fik tippet fra en anden Nørrebro-forælder.

Det er så banalt, at det næsten gør ondt. I hvert fald vil en del forældre, hvis børn allerede har besvaret årets nationale trivselsmåling, nok tage sig til hovedet, når de læser dette:

Du kan som forælder nemt undgå, at dit barn tager trivselsmålingen. Det eneste, det kræver, er internetadgang og dit barns UNI-Login.

Afsløringen kommer, efter at Mit Nørrebro i går bragte et interview med den lokale initiativtager til Facebook-gruppen Nej til trivselsmåling og tvungen registrering af børns følelser!, Benjamin Asmussen.

Det fik en anden lokal familiefar til at tage kontakt og tippe gruppen med en p.t. skudsikker metode til at undgå, at ens barn skal svare på de efter fleres mening nærgående spørgsmål i den obligatoriske måling fra Undervisningsministeriet.

Den pågældende far ønsker at være anonym, men Mit Nørrebro har talt med flere forældre, der har testet metoden og bekræfter, at den er lige  så skudsikker, som den er simpel: du går blot ind på hjemmesiden nationaltrivsel.dk, logger ind med dit barns UNI-Login og vælger svarmuligheden “Jeg ønsker ikke at svare” ved alle spørgsmål. 

“Vi har fundet kuren”

“Det virker umiddelbart genialt og som om, vi har fundet kuren mod, at vores små børn bliver tvunget til at svare,” siger en begejstret Benjamin Asmussen, som påpeger, at metoden især løser et problem for målings-skeptiske forældre med børn i folkeskolens mindste klassetrin.

“Problemet er, at vi ikke kan bede de mindste sætte kryds i ’Jeg ønsker ikke at svare’ på de her spørgsmål. De skal jo stole på deres lærer og på, hvad skolen siger – tilliden er så vigtig. Men på denne måde kan vi løse det hjemmefra, og så burde alle være glade: ministeriet får deres svarprocent, og vi andre slipper for at give personlig information om vores børn.” 

Han kalder det samtidig en nødløsning for de forældre, der enten ikke får et særligt langt varsel af skolen, eller som sent bliver opmærksomme på, at deres børns klasse står for at skulle udfylde skemaet: 

“Så kan de simpelthen med deres børns UNI-Login ved hånden gå ind på mobilen og svare ’Jeg ønsker ikke at svare’ på samtlige spørgsmål ,” siger Benjamin Asmussen.

Løfte om anonymitet blev brudt

Folkeskolens nationale trivselsmåling kom sidste år ud i en større mediestorm, fordi Politiken kunne afsløre, at svarene på de ofte ret private spørgsmål som fx “Føler du dig alene i skolen?” og “Tror du, at de andre børn i klassen kan lide dig?” ikke blev afgivet anonymt, og at en række kommuner havde sagsbehandlet elever på baggrund af deres svar i målingerne. 

Dengang lovede undervisningsminister Merete Riisager (LA), at skolebørn fremover skulle have mulighed for at deltage anonymt i den årlige trivselsmåling, men det løfte er ikke blevet holdt. I stedet har et politisk flertal besluttet at øge sikkerheden omkring adgangen til elevernes besvarelser, blandt andet ved, at skolerne nu skal bruge ministeriets it-værktøj til at foretage målingen.

Men målingen foretages altså stadig ikke anonymt. Det betyder, at svarene følger børnene på deres CPR-nummer resten af deres liv, hvilket flere bekymrede forældre anser for et tab af privatliv, fordi ingen kan vide, hvad disse data vil blive brugt til i fremtiden.

En af dem er en mor til tre børn på en skole her på Nørrebro, der efter at have fået tip om metoden nu har været inde at vælge svarmuligheden “Jeg ønsker ikke at svare” på samtlige spørgsmål i alle tre børns test.

“Jeg mener, at børn har ret til at blive beskyttet mod alt for meget digital registrering. Spørgsmålene virker relevante nok, men jeg forstår ikke, at en undersøgelse som denne ikke kan være anonym,” siger kvinden, der ikke ønsker sit navn frem.

Benjamin Asmussen, der selv har en datter i 0. klasse på Blågård Skole, ville stadig foretrække, at der slet ikke blev indsamlet data uden fuld anonymitet – altså heller ikke data om, at undersøgelsen er besvaret med “Jeg ønsker ikke at svare”.

“Men takket være en snedig Nørrebro-forælder har vi nu fået denne nødbremse, ” siger han.

Læs også: Nørrebro-forældre i kamp mod folkeskolernes trivselsmålinger

Så simpel er metoden:

1. Gå ind på sitet nationaltrivsel.dk
2. Log ind med dit barns UNI-Login
3. Vælg svarmuligheden “Jeg ønsker ikke at svare” ved alle spørgsmål.

Kan du eller dit barn ikke finde/huske dit barns UNI-Login, kan du få det oplyst på skolens kontor.

Related Articles

X