Mit Nørrebro

Nørrebrogade 200: Fra mølle over bageri og biograf til boligforening

Nørrebrogade 200: Fra mølle over bageri og biograf til boligforening

BEMÆRK! Denne artikel er cirka 2 år gammel
På en mark et pænt stykke uden for byen byggede en mand for over 200 år siden en mølle – længe før, at grunden fik sporvognsremisen og siden Superkilen som naboer. Men den gamle mølle gemmer sig stadig i navnet på den andelsboligforening, der i dag har til huse på adressen.

Siden 1906 har man kunnet beundre en flot ejendom på Nørrebrogade 200, lige over for Farumgade.

Her er der i tidens løb både blevet malet korn og skåret tømmer, for tidligere – da adressen hed Lygtevej 34 – lå en mølle og et savværk, til sammen kaldet ‘Skæremøllen’.

Det hele begyndte 30. oktober 1809, da møller Jacob Marcussen købte en grund på det område, der blev kaldt Kløvermarken. Han fik bygget en mølle, som han drev indtil 1828, hvorefter møller Jens Stephansen tog over. 

Læs også: Nørrebrogade 216: fra svinestald til shawarmabiks

9. september 1834 var det Johan Peter Keiffler, der overtog møllen. Foruden at være møllermester var han også vognmand og hyrekusk. Han havde fire møllersvende, en møllerlærling, en vognmandskarl og en tjenestepige i sit brød. 

I 1856 blev møller Jacobsen ejer af møllen, og nu kom der også et bageri på adressen. Jacobsen drev ikke selv møllen, han havde en forvalter. 

Brændte ned to gange på 15 år

13. marts 1858 brændte den gamle mølle. Andreas Arreboe Iwersen overtog ejendommen, som fik en ny dampmølle og et savværk. Han havde foruden karle, møllersvende og lærlinge også en fyrbøder og en maskinmester tilknyttet virksomheden. 

Ejendommen bestod i 1860’erne af beboelseshus, staldbygning, smedje, dampmølle, vognport, fritstående dampskorsten, lokumsbygning, svinesti og nogle vognskure. 

6. december 1873 blev Skæremøllen atter ramt af en brand, og savværket blev nedlagt. Bagermester Christian Børge Mossin købte derefter ejendommen. 

Læs også: Nørrebrohallen: fra sporvogne til sport, kultbanko og nyt bibliotek

Selvom både mølle og savværk nu var væk, beholdt man navnet Skæremøllen. 

Mossin fortsatte det gamle landbageri med brødudsalg i gavlen ud mod Nørrebrogade. Her kunne man købe dejligt friskbagt rugbrød og landbrød til en billig penge. 

Moderne ejendom med biograf

I 1884 blev Skæremøllen købt af høker August Klose og bagermester Christian Petersen, sidstnævnte boede i huset og havde bageri her indtil 1906. 

Murermester Christian Viggo Rosendal købte Skæremøllen i 1906, det hele blev revet ned og en moderne ejendom opført. 

Et af butikslokalerne i den nye bygning kom til at huse den lille biograf, Stefans Biografteater. Den lå her fra 1906 til 1913 og flyttede derefter til hjørnet af Hillerødgade og Nordbanegade. Biografen lukkede i 1928. 

I dag huser bygningen foruden et pizzeria, en frisør og andet erhverv en andelsboligforening, der meget passende hedder Skæremøllegården.

Nørrebrogade 200, hvor Skære Mølle lå. Huset har siden 1987 været ejet af Andelsboligforeningen Skæremøllegården. Foto fra februar 2019: Poul-Erik Pløhn.
Topfoto: Nørrebrogade 200 omkring år 1900 – ca. en håndfuld år før den nuværende bygning blev opført. Foto fra Københavns Museum. 

Vil du støtte Mit Nørrebros arbejde?

Synes du, at Nørrebro fortjener et fair og nuanceret journalistisk nyhedsmedie – skrevet og fotograferet af folk, der selv bor i bydelen?

Og ønsker du også fremover at kunne læse om alt det, der betyder noget i hverdagen for Nørrebros 80.000 indbyggere – og ikke bare om de få, spektakulære begivenheder, som de nationale medier vælger at fokusere på?

Så vil vi bede dig overveje at støtte vores arbejde ved at blive medlem af Mit Nørrebro. Du kan gøre en kæmpe forskel for et månedligt beløb, der svarer til en halv durum kebab – og samtidig kan du få fordel af en række lokale rabatter, tilbud og events.
Læs mere og bliv medlem her...

Related Articles

Få 15% rabat, når du handler lokalt

Bliv medlem af Mit Nørrebro og få fordel af en række lokale rabatter, tilbud og events

X