MN logo rgb web 300x77
Nørrebrogade 200: Fra mølle over bageri og biograf til boligforening

Nørrebrogade 200: Fra mølle over bageri og biograf til boligforening

BEMÆRK! Denne artikel er cirka 4 år gammel
På en mark et pænt stykke uden for byen byggede en mand for over 200 år siden en mølle – længe før, at grunden fik sporvognsremisen og siden Superkilen som naboer. Men den gamle mølle gemmer sig stadig i navnet på den andelsboligforening, der i dag har til huse på adressen.

Siden 1906 har man kunnet beundre en flot ejendom på Nørrebrogade 200, lige over for Farumgade.

Her er der i tidens løb både blevet malet korn og skåret tømmer, for tidligere – da adressen hed Lygtevej 34 – lå en mølle og et savværk, til sammen kaldet ‘Skæremøllen’.

Det hele begyndte 30. oktober 1809, da møller Jacob Marcussen købte en grund på det område, der blev kaldt Kløvermarken. Han fik bygget en mølle, som han drev indtil 1828, hvorefter møller Jens Stephansen tog over. 

Læs også: Nørrebrogade 216: fra svinestald til shawarmabiks

9. september 1834 var det Johan Peter Keiffler, der overtog møllen. Foruden at være møllermester var han også vognmand og hyrekusk. Han havde fire møllersvende, en møllerlærling, en vognmandskarl og en tjenestepige i sit brød. 

I 1856 blev møller Jacobsen ejer af møllen, og nu kom der også et bageri på adressen. Jacobsen drev ikke selv møllen, han havde en forvalter. 

Brændte ned to gange på 15 år

13. marts 1858 brændte den gamle mølle. Andreas Arreboe Iwersen overtog ejendommen, som fik en ny dampmølle og et savværk. Han havde foruden karle, møllersvende og lærlinge også en fyrbøder og en maskinmester tilknyttet virksomheden. 

Ejendommen bestod i 1860’erne af beboelseshus, staldbygning, smedje, dampmølle, vognport, fritstående dampskorsten, lokumsbygning, svinesti og nogle vognskure. 

6. december 1873 blev Skæremøllen atter ramt af en brand, og savværket blev nedlagt. Bagermester Christian Børge Mossin købte derefter ejendommen. 

Læs også: Nørrebrohallen: fra sporvogne til sport, kultbanko og nyt bibliotek

Selvom både mølle og savværk nu var væk, beholdt man navnet Skæremøllen. 

Mossin fortsatte det gamle landbageri med brødudsalg i gavlen ud mod Nørrebrogade. Her kunne man købe dejligt friskbagt rugbrød og landbrød til en billig penge. 

Moderne ejendom med biograf

I 1884 blev Skæremøllen købt af høker August Klose og bagermester Christian Petersen, sidstnævnte boede i huset og havde bageri her indtil 1906. 

Murermester Christian Viggo Rosendal købte Skæremøllen i 1906, det hele blev revet ned og en moderne ejendom opført. 

Et af butikslokalerne i den nye bygning kom til at huse den lille biograf, Stefans Biografteater. Den lå her fra 1906 til 1913 og flyttede derefter til hjørnet af Hillerødgade og Nordbanegade. Biografen lukkede i 1928. 

I dag huser bygningen foruden et pizzeria, en frisør og andet erhverv en andelsboligforening, der meget passende hedder Skæremøllegården.

Nørrebrogade 200, hvor Skære Mølle lå. Huset har siden 1987 været ejet af Andelsboligforeningen Skæremøllegården. Foto fra februar 2019: Poul-Erik Pløhn.
Topfoto: Nørrebrogade 200 omkring år 1900 – ca. en håndfuld år før den nuværende bygning blev opført. Foto fra Københavns Museum. 

Related Articles

X