MN logo rgb web 300x77
Nørrebrogade 231: Fra landbrug og værtshus til biograf og Elgiganten

Nørrebrogade 231: Fra landbrug og værtshus til biograf og Elgiganten

BEMÆRK! Denne artikel er cirka 4 år gammel
Gården Petersdal, der blev opført for over 200 år siden, var en af de første bygninger på Nørrebro. Den har huset både landbrug, værtshus og svovlstikkefabrik, og siden blev den populære biograf Nora Bio opført på adressen, der har været genstand for en række fantastifulde beretninger og vandrehistorier gennem tiderne.

Indtil 1934 kunne man stadig se en af Nørrebros ældste bygninger, nemlig den store, gamle gård Petersdal, der lå på den yderste del af Nørrebrogade. 

Gårdens historie går tilbage til omkring 1780. Grunden tilhørte ‘Staden Kjøbenhavn’ og blev lejet ud til landbrugere eller gartnere, men noget beværtning har også fundet sted, for i 1787 boede værtshusholder Michel Jensen Samsøe og hans familie på stedet. 

22. december 1800 fik renteskriver Peter Feddersen skøde på ejendommen. Han fik opført en ny, stor gård, som fik navnet Petersdal. I 1806 købte han nabogården som fik navnet Petersminde. 

Peter Feddersen, hustruen Margrethe Tersling og sønnen Peter flyttede ind på Petersdal i 1801. 

Til at hjælpe sig havde de fem tjenestefolk. Det huslige – madlavning, rengøring og barnepleje – blev udført af pigerne Maren Køhlert, Juliane Pedersen og Christiane Lund. Gartner Christian Ellert tog sig af den store grund med hjælp fra gårdskarlen Jørgen Andersen. 

I en af ejendommens bygninger havde værtshusholder Halvor Hoff sin bolig og beværtning. 

De nærmeste naboer til Feddersens to ejendomme var gårdene Ventegodt, Lygten og Skæremøllen. 

Nye indflyttere: tøjmageri og svovlstikkefabrik

Petersdal havde først adressen Nørrebroe 20 B, derefter Nørrebroe 23, så blev adressen Lygtevej 33, Nørrebrogade 217 og i dag, hvor Elgiganten ligger der, er adressen Nørrebrogade 231. 

Peter Feddersen flyttede senere til Rendsborg, hvor han blev amtsforvalter. En af hans sønner, Hans Ditmar Frederik Feddersen, blev guvernør på De Vestindiske Øer. 

Efter Feddersen kom en række ejere til, blandt dem tøjmagermester Johan Casper Breit, krigskancellisekretær Johan Frederik Stendrup, gartner Carl Julius Stendrup og bagermester Jørgen Peder Weybøll. 

Tegning af Petersdal i 1884 af Ludvig Both. Det Kongelige Bibliotek. 

Det var hovedsageligt landbrug og gartneri, der blev drevet på Petersdal, men med tiden blev det afløst af småindustri, diverse butikker og værtshuse – i 1870’erne var der bl.a. en svovlstikkefabrik. 

Gårdens bygninger var også bolig for mange mennesker. 1890 boede her over 70 mennesker, på dette tidpunkt var ejeren af Petersdal batterifabrikanten Wilhelm Hellesen. 

Jævnet med jorden – genopstået som biograf

De gamle bygninger blev efterhånden saneringsmodne, og i 1934 blev Petersdal jævnet med jorden. 

Den 26. oktober 1934 fik Arbejdernes Oplysningsudvalg for København bevilling til at drive biograf, og Nora Bio blev opført på grunden Nørrebrogade 217. 

12. april 1935 kunne biografen åbne dørene for publikum. 

Med sine 1.184 pladser var Nora Bio dengang den tredjestørste biograf i København. Nora Bio var en rigtig familiebiograf, og i modsætning til en anden af Nørrebros biografer, Colosseum på Jagtvej, viste den knap så voldsomme film. 

Nora Bio lukkede 2. april 1977 og blev afløst af et supermarked. I dag har Elgiganten til huse i de gamle biograflokaler. 

Der er i tidens løb blevet fortalt flere fantasifulde beretninger om Petersdal. Nogle fortæller, at statsmanden Griffenfeld overnattede her, andre, at det var lægen og politikeren Struensees lystgård. Griffenfeld døde i 1699, og Struensee mistede hovedet i 1772, altså længe før Petersdal blev bygget – men vandrehistorier er da altid underholdende. 

Related Articles

X